Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2014,
18.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Potočnik

Sobota, 14. 6. 2014, 18.06

7 let, 12 mesecev

Ključ za izzive prihodnosti je v znanosti in raziskavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje se premalo zavedamo pomena znanosti in raziskav, kakor tudi inovacij in ustvarjalnosti. V njih je namreč ključ do iskanja rešitev za marsikatere izzive današnjega sveta.

Tako je med drugim na slovesni prireditvi Zotkini talenti 2014, na kateri so razglasili rezultate državnih tekmovanj iz najrazličnejših znanj, približno 1300 udeležencev nagovoril njen častni pokrovitelj evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Na prireditvi, ki jo je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in ki se jo je udeležilo 442, od 780 zlatih nagrajencev, je Potočnik udeležence tudi vprašal, če so vedeli, da je bilo še pred stoletjem skupno število prebivalcev na planetu manjše kot bo prirastek v času, ko bo mlada generacija današnjih talentov odrasla. "V začetku 20. stoletja nas je bilo namreč 1,5 milijarde, čez 30 let nas bo za dve milijardi več. V devetih dneh in šestih urah nas je več za prebivalstvo Slovenije." Odgovornost do prihodnosti je danes bistveno drugačna kot je bila pred stoletjem Ob tem je podaril, da ljudje s svojo dejavnostjo že močno vplivamo na ravnotežje planeta in ko govorimo o podnebnih spremembah, izginjanju biotske raznovrstnosti, pomanjkanju vode, onesnaženju zraka, ne govorimo le o nevarnosti obstoja edinega doma, ki ga imamo, ampak o ogroženosti lastnega preživetja.

"Zato je odgovornost vsakega izmed nas in družbe kot celote, do lastne prihodnosti in prihodnosti generacije, ki se še pridno uči, bistveno drugačna kot je bila odgovornost pred stoletjem. Veliko znanja in pripravljenosti za spremembe bo potrebno, da bodo naši odgovori odgovorni in tudi zadostni."

Potočnik tudi meni, da četudi znanja ne cenimo dovolj in ga pogosto nismo pripravljeni ustrezno nagraditi , nič ne spremeni dejstva, da je to ključno za uspeh v življenju. Zato, kot pravi, pozdravlja kakršno koli spodbujanje mladih generacij k razmišljanju in iskanju novih in drugačnih odgovorov. "Zato sem tudi vesel, da je med nami tolikšno število bistrih glav in glavic. Ostanite vedoželjni, pridno se učite, a ne verjemite vsega kar slišite. Iščite svoje odgovore in sledite bistremu toku misli preproste logike, ki vas dandanes odlikuje. Ne odrastite prehitro. Svet odraslih je vse prevečkrat svet hitenja , nestrpnosti, ukvarjanja s problemi, kisi jih ustvarjamo sami." Bistre glave bomo potrebovali predvsem doma Prav tako je mladim svetoval , da izkoristijo številne priložnosti, ki jih danes ponujajo evropski programi, kot sta na primer Leonardo da Vinci in Erasmus, saj je biti aktiven za nas, ki po njegovih besedah prihajamo iz male države z velikim srcem in ljubeznijo v imenu, pomembno. "Pridobili boste samozavest. Izostrili kritičnost pogleda na svet in dogajanja doma. Spoznali, kako lepa je Slovenija in kako radi vas imajo vaši najbližji, vaši starši, ki bi za vas storili vse. In tudi to boste spoznali, kako zelo jih pogrešate. Seveda vas ne nagovarjam, da si v tujini poiščite svoj drugi dom, čeprav se včasih tudi to zgodi in prav nič slabega ne vidim v tem, a bistre glave bomo potrebovali predvsem doma in upam, da bomo vsi skupaj tako pametni, da bomo ustvarili pogoje , ki bodo zadržali in privlačili bistrost."

Potočnik je med drugim tudi dejal, da je svet, ki ga bomo mladim kmalu prepustili v varstvo zelo krhek. "In zagotovo velja, da boste prisiljeni pokazati več modrosti, kot smo jo doslej uspeli pokazati mi odrasli. A ne dvomim, da vam bo uspelo. Zotkinim talentom preprosto ne more spodleteti", je še dejal Potočnik.

Ne spreglejte