Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

6

Natisni članek

Evropska komisija Janez Potočnik

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 13.01

6 let, 6 mesecev

Janez Potočnik še vedno dobiva osem tisoč evrov, čeprav ni več evropski komisar

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

6

Janez Potočnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Janezu Potočniku se je mandat evropskega komisarja za okolje iztekel 1. novembra 2014, nekaj več kot dve leti pozneje pa še vedno prejema vsaj osem tisoč evrov nadomestila.

Šestnajst nekdanjih evropskih komisarjev iz drugega mandata Španca Joseja Mannuela Barrosa več kot dve leti po preteku mandata še vedno dobiva vsaj osem tisoč evrov nadomestila, sta razkrila evropski Politico in nemški Die Zeit.

Med šestnajsterico je tudi Slovenec Janez Potočnik, ki je bil evropski komisar med letoma 2004 in 2014. V prvem mandatu je bil komisar za širitev EU, pozneje komisar za okolje, zdaj pa je sopredsedujoči Mednarodnemu forumu za upravljanje virov.

"Nadomestilo, tako kot vsi, prejemam po obstoječih pravilih," je dejal Potočnik in dodal, da so vse njegove zdajšnje funkcije neplačane (sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire – UNEP, predsedujoči Forumu za prihodnost kmetijstva – FFA, predsedujoči Fundaciji za investicijsko podporo ruralnemu delu Evrope – RISE in član svetovalnega odbora European Policy Centre – EPC).

Vsaj osem tisoč evrov na mesec več na računu

Do nadomestila so nekdanji evropski komisarji upravičeni, tudi če so med tem že našli drugo službo. Če je njihova plača nižja od tiste, ki so jo prejemali kot evropski komisarji, jim komisija doda razliko.

Najmanjši dodatek na mesec znaša 8.333 evrov. Nekdanji komisarji so do nadomestila upravičeni tri leta, kar pomeni, da na leto dobijo najmanj 99 tisoč evrov. Letos so nadomestilo, ki so ga sprejeli že leta 1967, skrajšali na dve leti, velja pa le za nove komisarje.

Dacian Ciolos je po končanju mandata evropskega komisarja postal romunski premier. | Foto: Reuters Dacian Ciolos je po končanju mandata evropskega komisarja postal romunski premier. Foto: Reuters

Med njimi tudi romunski premier

Med 16 nekdanjimi komisarji, ki prejemajo nadomestilo, sta tudi aktualni premier Romunije Dacian Ciolos ter Belgijec Karel De Gucht, ki je član nadzornega sveta ene največjih svetovnih jeklarskih družb ArcelorMittal in belgijskega telekomunikacijskega podjetja Proximus.

Danec Cannie Hedegaard si je službo našel v Danfossu, nadomestilo pa prejemata tudi Poljak Jacek Dominik in Italijan Ferdinand Nelli Feroci, ki sta bila komisarja le tri mesece in pol.

Italijan se je nadomestilu odpovedal

Antoniu Tajaniju se je nadomestilo zdelo previsoko, zato se mu je odpovedal. | Foto: Reuters Antoniu Tajaniju se je nadomestilo zdelo previsoko, zato se mu je odpovedal. Foto: Reuters Edini, ki se je najmanj osmim tisočakom mesečno odpovedal, je Italijan Antonio Tajani. "Barrosu sem septembra 2014 pisal in mu povedal, da se odpovedujem nadomestilu. Tri leta bi prejemal 13 tisoč evrov mesečno, kar je skupaj skoraj pol milijona evrov. To se mi je zdelo preveč. Evropa je v krizi in večina prebivalcev živi slabše kot pred njo. Kot politik nisem mogel sprejeti takšne vsote, moral sem pokazati solidarnost do ljudi," je o razlogih za to, da se je odpovedal nadomestilu, za Die Zeintung dejal Tajani, podpredsednik Evropske komisije v času Barrosa.

Tajani se tudi zavzema za to, da bi nadomestilo ukinili, če bi komisar dobil novo službo, ki je dobro plačana.

Evropska komisija zaposluje 33 tisoč ljudi, njihova plača pa znaša od 2.700 do 18 tisoč evrov bruto.

 

Seznam šestnajsterice:

Joaquin Almunia Amann (Španija), Laszlo Andor (Madžarska), Tonio Borg (Malta), Dacian Ciolos (Romunija), Maria Damanaki (Grčija), Karel De Gucht (Belgija), Jacek Dominik (Poljska), Štefan Füle (Češka), Connie Hedegaard (Danska), Siim Kallas (Estonija), Janusz Lewandowski (Poljska), Ferdinando Nelli Feroci (Italija), Andris Piebalgs (Latvija), Janez Potočnik (Slovenija), Algirdas Šemeta (Litva), Androulla Vassiliou (Ciper).

Ne spreglejte