Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 12. 2020,
10.27

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

Natisni članek

epidemija COVID-19 inšpekcija Jelko Kacin smučišče Krvavec

Sobota, 26. 12. 2020, 10.27

3 leta, 3 mesece

Inšpektorji še drugič zaprli Krvavec. Kacin sporoča: Smučišča bodo morda zaprta tudi po novem letu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

Krvavec PZS snežne razmere | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Smučišče Krvavec je bilo kljub vladnemu odloku tudi danes odprto, vendar so ga inšpektorji okrog popoldneva znova zaprli. Čeprav je vlada z odredbo prepovedala obratovanje žičniških naprav do konca leta, pa morda smuka od 1. januarja še ne bo mogoča. "Treba je zagotoviti boljšo epidemiološko sliko, in ko bodo izpolnjeni ti pogoji, bodo sproščena tudi smučišča," je danes povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Smučišče Krvavec je bilo kljub temu v petek odprto, inšpektorji pa so mu že naložili 4400 evrov kazni in prepoved obratovanja.

Včerajšnje dogajanje na smučišču Krvavec. Video: Planet TV


Opoldne znova ustavili žičnice

V Rekreacijsko turističnem centru (RTC) Krvavec so zjutraj za STA pojasnili, da smučišče deluje, vendar so ga nato inšpektorji znova zaprli. Kot poroča RTV, so okrog popoldneva najprej zaprli kabinsko žičnico, kasneje pa še žičniške naprave na smučišču. Kasneje so informacijo v RTC Krvavec potrdili tudi za STA.

Danes so sicer na Krvavcu potekali treningi tekmovalcev, ki bodo nastopili na državnem prvenstvu, v nedeljo in ponedeljek pa bo na vrsti samo tekmovanje.

V petek so našteli okoli sto smučarjev, število današnjih obiskovalcev pa težko ocenijo tako zaradi prisotnosti tekmovalcev kot zaradi dejstva, da ima precej obiskovalcev sezonske karte. Sicer pa ljudi ne bodo odganjali. "Če pridejo, jih sprejmemo," so dodali.

 

RTC Krvavec
Novice Inšpektorji na Krvavcu: takšno kazen so naložili upravitelju smučišča #video

Premier: Nekateri se dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj

Predsednik vlade Janez Janša je medtem na Twitterju spomnil, da so smučišča v Nemčiji, Franciji, Italiji in drugih državah popolnoma zaprta, čeprav imajo te države boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija in večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s covid-19. Kot je dodal premier, se nekateri "dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj".

Pojasnilo zdravstvenega inšpektorata

Iz zdravstvenega inšpektorata RS so v pisni izjavi navedli, da so v petek na smučišču Krvavec izvedli inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave obratujejo kljub veljavni prepovedi, zato so upravljavcu smučišča izdali odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti obratovanja žičniških naprav. Danes so na omenjenem smučišču ponovno opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave kljub izrečeni odločbi še vedno obratujejo. Zato bodo upravljavcu izrekli globo zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov v višini 4000 evrov, piše STA.

Kot so dodali na inšpektoratu, so upravljavca ponovno pozvali, naj preneha z obratovanjem žičniških naprav. Ker poziv ni bil upoštevan, so inšpektorji izrekli prepoved obratovanja žičniških naprav, v okviru katere so upravljavcu pojasnili, da bodo žičniške naprave v primeru nespoštovanja prepovedi zapečatene. Zaradi nadaljevanja obratovanja žičniških naprav so nato v sodelovanju z inšpektoratom za infrastrukturo zapečatili vse delujoče žičniške naprave, pri čemer ostaja omogočeno vračanje posameznikov z gondolo v dolino. Upravljavec smučišča je sicer s svojim sodelovanjem omogočil nemoteno in varno izvedbo postopka, inšpektorjem pa je pri izvajanju nadzora pomoč nudila tudi policija.

Kacin: Smučišča mogoče ne bodo odprta niti po novem letu

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA , Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 spomnil, da žičniške naprave v teh dneh ne delujejo na smučiščih v marsikateri evropski državi. "V Avstriji so smučišča odprli, a imajo bistveno boljšo epidemiološko sliko," je dodal.

Glede smučišč v Sloveniji je pojasnil, da so lahko obratovala v času, ko so se lahko izvajale številne dejavnosti in je bilo lahko odprtih več trgovin. "Zdaj, med prazniki, pa je mnogo dejavnosti ugasnjenih in tudi smučišča bodo odprta, ko bodo za to izpolnjeni pogoji," je poudaril.

Zagotovil je, da si vlada prizadeva ustvariti pogoje, da bi lahko naprave na smučiščih ponovno zagnali že 1. januarja. Predvsem pa je treba poskrbeti za to, da se bodo lahko 4. januarja ponovno odprle šole za učence prve triade. Za to pa je treba zagotoviti boljšo epidemiološko sliko, je ponovil, povzema STA.

Rezultati hitrih testov, ki jih v teh dneh izvajajo po državi, po njegovih besedah kažejo, da med populacijo kroži kar nekaj virusa. Zato se bo z njimi nadaljevalo, je povedal.

Ravnanje upravljavcev smučišča na Krvavcu pa je Kacin komentiral z besedami: "Ali je na mestu državljanska nepokorščina, se mora vprašati vsak sam."

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Od 1. januarja bo obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom, piše v odloku, ki velja od četrtka.

Ne spreglejte