Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
28. 7. 2018,
14.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

Natisni članek

Hrvaška zastoj zastoj promet promet

Sobota, 28. 7. 2018, 14.30

5 let, 9 mesecev

Kje po Sloveniji in v soseščini so na cestah trenutno največji zastoji?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

zastoj | Foto DARS

Foto: DARS

Zadnji julijski konec tedna je tradicionalno eden od najbolj prometno obremenjenih ne samo pri nas, temveč tudi drugod po Evropi. Letošnji ni izjema.

Zaradi prometnih nesreč je promet oviran:

- na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani;

- na cesti Nova Gorica - Solkan, na solkanski obvoznici pri predoru, kjer je promet urejen izmenično enosmerno.

Predor Ljubelj je bil na cesti Tržič-Ljubelj proti Avstriji zaprt zaradi okvare vozila, nastal je zastoj, a je promet zdaj že sproščen, so sporočili s Policije. Zaradi varnosti predor občasno še vedno zapirajo.

Zastoji predvsem na primorski avtocesti

Zastoji nastajajo na primorski avtocesti, na cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško in na samih mejnih prehodih.

Pred predorom Karavanke proti Avstriji je nastal zastoj, dolg šest kilometrov. Predor lahko občasno zapirajo zaradi kontrole na avstrijski strani. Za pot proti Kranjski Gori priporočajo izvoz Jesenice vzhod. Proti Avstriji vozniki lahko uporabijo prelaz Korensko sedlo.

Na primorski avtocesti na posameznih odsekih med Postojno in Brezovico proti Ljubljani je potovalni čas zaradi zastojev daljši za dobre pol ure.

Kolone vozil se proti Hrvaški med drugim vijejo na cestah Seča-Sečovlje, Izola-Lucija, Šmarje-Dragonja in Podlehnik-Gruškovje.

Če greste čez schengensko mejo, se oborožite s potrpežljivostjo

Čakalne dobe do okoli ene ure so za izstop iz države na mejnih prehodih Sečovlje/Plovanija, Dragonja/Kaštel, Metlika/Jurovski in Gruškovje/Macelj.

Za vstop v državo se najdlje čaka na prehodih Zgornji Leskovec/Cvetlin, Metlika/Jurovski in Gruškovje/Macelj.

Namesto mejnega prehoda Gruškovje/Macelj, kjer so čakalne dobe, enako kot na mejnih prehodih Dragonja/Kaštel in Sečovlje/Plovanija, najdaljše, velja poskusiti na mejnem prehodu Zavrč/Dubrava Križovljanska ali Središče ob Dravi/Trnovec.

Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video

Zastoji tudi na Hrvaškem

Po pričakovanjih je tudi na Hrvaškem danes eden od prometno najbolj obremenjenih dni v letu. Kot je ob 14.00 poročal HAK (Hrvatski autoklub), je zaradi močnega naliva in občasno tudi toče promet dodatno upočasnjen na severni strani predora Mala Kapela na avtocesti A1 med Zagrebom in Dalmacijo.

Zastoji so na običajnih kritičnih točkah, kot je cestninska postaja Lučko pri Zagrebu na avtocesti A1 (občasno je kolona dolga deset kilometrov), pred predorom Sveti Rok na obeh straneh (do sedem kilometrov, predor občasno zapirajo iz varnostnih razlogov), na cestninski postaji Trakošćan na koncu avtoceste A2 blizu mejnega prehoda Macelj/Gruškovje (do tri kilometre, občasna zapora predora pred cestninsko postajo), na severni strani Istrskega ipsilona - avtoceste A8 (do sedem kilometrov) in na mostu za Krk (počasi premikajoča se kolona je dolga do osem kilometrov).

Najdaljši zastoj na avstrijskih cestah trenutno povzroča nemška vstopna mejna kontrola na avtocesti, ki povezuje Salzburg in München. | Foto: Reuters Najdaljši zastoj na avstrijskih cestah trenutno povzroča nemška vstopna mejna kontrola na avtocesti, ki povezuje Salzburg in München. Foto: Reuters

Schengen, ki ga ni

O manjših zastojih poročajo tudi iz Avstrije. V smeri proti Sloveniji ti zdaj niso tako dolgi, kot so bili zjutraj, a nekaj zamud vendarle nastaja tudi zaradi gradbišč na avtocesti med Beljakom in Salzburgom in odsekov, kjer promet poteka izmenično enosmerno.

Še največ bodo čakali tisti, ki se mimo Salzburga odpravijo po avtocesti proti Münchnu, kajti na sicer schengenski meji nemška policija izvaja mejno kontrolo. Ob 14. uri je kolona dosegala slabe tri kilometra, na vstop v Nemčijo se je čakalo okrog 30 minut.

To sicer ni niti blizu najdaljših čakalnih dob, ki so jih zadnjih nekaj let potniki navajeni na tej mejni točki, v okolici pa je kar nekaj možnosti zakonitega prestopa avstrijsko-nemške meje, kjer so čakanja veliko manjša ali jih sploh ni.

zastoj, Italija | Foto: Autostrade.it Foto: Autostrade.it V Italiji predvsem zastoji med Bologno in Rimom

Tudi na italijanskih cestah se potovalni čas podaljšuje. Največ zamud nastaja na avtocesti A1, in sicer na njenem odseku med Bologno in Rimom, največji zastoj v naši bližini, o katerem poročajo, je na cestninski postaji Ugovizza na avtocesti A23, ki povezuje Palmanovo, Videm, Trbiž in avstrijsko mejo pri Tromeji.

 

Ne spreglejte