SiolNET. Novice Slovenija
8,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje morate biti zaposleni, da boste lahko kupili največ božičnih daril?

8,23

termometer

Božič
Foto: Thinkstock

Ob koncu koledarskega leta so ob praznikih in darilih aktualne tudi nagrade za zaposlene oziroma božičnice iz naslova uspešnosti poslovanja. Kako veliko bodo za darila lahko zapravili v slovenskih podjetjih?

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Sloveniji pred kratkim za letos izboljšala napoved rasti slovenskega BDP za 0,5 odstotne točke na dva odstotka. Preverili smo, kdo bo ob dobrih makroekonomskih kazalcih in pred začetkom prazničnega obdobja izplačal najvišje nagrade oziroma božičnice. 

Povprečna plača v letu 2016 znaša 1.015 evra neto oziroma 1.558,29 evra bruto.

Tretjina zaposlenih je lani dobila nagrado iz naslova uspešnost poslovanja.

Povprečna višina nagrade je bila lani malo nad 500 evri bruto.


Morda vas zanima še:

Ko se pri političnem koritu drenjajo odvetniške zvezde 

Kako je šlo podjetništvu v vaši občini?​

Avtobusne in železniške postaje, ki (nehote) kljubujejo spremembam in posodobitvam


Največ delavcem Krke

Med vprašanimi podjetji bodo najvišjo božičnico izplačali pri novomeškem farmacevtu Krki, in sicer 1281 evrov bruto, deležni pa jo bodo zaposleni v podjetju in prek zaposlitvenih agencij.

Tisoč evrov bruto pa bodo dobili zaposleni pri Pipistrelu, kjer bodo dobili še 13. plačo. Ta bo prav tako znašala tisoč evrov.

Več kot tretjina vprašanih podjetij še ni sprejelo odločitve o izplačilu božičnic, odločitve bodo sprejeli v začetku decembra, med njimi pa je tudi še drugi velik farmacevt Lek, ki je lani izplačal 1300 evrov bruto nagrade.  

 

Zaposleni bi več dobili po 1. januarju

S 1. januarjem v veljavo stopa nov zakon glede dohodnine, kar bo v praksi pri božičnicah pomenilo večji neto znesek za zaposlene, saj po novem ne bo več potrebno plačati akontacije dohodnine, ampak le prispevke za socialno varnost.

Vseeno se večina podjetij, ki so že sprejela odločitev o izplačilu nagrad, ni odločila za prestavitev nagrad po novem letu in jih bodo izplačali v sredini decembra. Izjemi sta Postojnska jama, kjer bo njen prvi mož Marjan Batagelj odločitev prepustil zaposlenim in Domel, ki bo januarja izplačal med 1000 in 1100 evri nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja.

Ob nagradah, izplačanih v letu 2017, je še ena pomembna novost. Ugodnosti bodo deležni le tisti, ki bodo izplačali nagrade v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne bruto plače. Ta je v septembru znašala 1.558,29 evra bruto, kar pomeni, da nagrada, če delodajalec želi plačati le prispevke za socialno varnost, ne sme presegati 1090,8 evra.

Hitri izračun

Obdavčitev nagrade do 31. 12. 2016:

500 evrov nagrade delodajalca – delavec mora ob bruto zneska plačati akontacijo dohodnine.

Obdavčitev po 1. 1. 2017:

500 evrov nagrade delodajalca – delavec dobi 389,5 evra.

Razlika med 13. plačo in božičnico

Božičnica je za razliko od 13. plače praviloma izplačana kot nagrada in se ne upošteva za pokojninsko osnovo, temveč se obravnava kot drugi prejemek.  Praviloma je božičnica enaka za vse zaposlene.

13. plača je del plače, ki je zapisana v kolektivni pogodbi in se lahko izplača na podlagi uspešnosti poslovanja, obdavčena pa je kot redna plača. Lahko se jo izplača tudi v nedenarni obliki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 199
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin