Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
27. 6. 2017,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

8

Natisni članek

infografika arbitraža Arbitražno sodišče Arbitražni sporazum stroški Slovenija Hrvaška odvetnik meja ozemlje

Torek, 27. 6. 2017, 10.42

6 let, 6 mesecev

Arbitraža

Kdo v Sloveniji je največ zaslužil na račun arbitraže?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

8

stroški arbitraže | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Arbitraža, prek katere se Slovenija na šestih spornih območjih bori za okoli 1.600 hektarjev ozemlja, je Slovenijo stala 6,71 milijona evrov. 

Slovenija in Hrvaška sta se po 17 letih pregovarjanja, ustanavljanja posebnih komisij in poskusu posredovanja raznih zunanjih strokovnjakov leta 2009 odločili za rešitev mejnega spora na arbitražnem sodišču v Haagu. Od začetka postopka, to je predaje pisnih memorandumov arbitražnemu sodišču, do razglasitve sodbe so pretekla skoraj štiri leta in pol. Celoten postopek je slovenski proračun olajšal za 6,71 milijona evrov, za skoraj polovico teh stroškov znašajo računi odvetnikov v tujini.

Za postopek in stroške arbitražnega sodišča sta tako Slovenija kot Hrvaška odšteli po 850 tisoč evrov. Afera prisluhi je delo sodišča in s tem razsodbo prestavila za dobro leto in pol ter prinesla dodatnih 800 tisoč evrov stroškov sodišča, ki pa jih je zaradi Hrvaškega odstopa pokrila Slovenija sama. Če bo sodbo priznala, bo Hrvaška polovico stroškov Sloveniji morala povrniti.

Na račun sodelovanja je imel nekaj od sporazuma tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je s tega naslova zaslužil dva tisoč evrov. V času arbitraže smo natisnili za 110 tisoč evrov papirja in plačali več kot 30 tisoč evrov za stroške nočitev tujih odvetnikov v Sloveniji. V spodnji infografiki lahko do centa natančno preverite, kaj so bili slovenski stroški in kdo je na račun arbitraže tudi nekaj zaslužil.

V četrtek, na dan, ko bo znana odločitev glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, vam bo Siol.net postregel z informacijami in vsakovrstnimi odzivi iz prve roke.

Razglasitev odločitve bomo podrobno spremljali s prenosom v živo, v sodelovanju s Planet TV pa bomo pripravili tudi posebna javljanja iz Ljubljane, Pirana, Trdinovega vrha in Hotize. Vmes bomo na naših profilih na Facebooku, Twitterju in Instagramu odstirali zakulisje dogajanja in po razglasitvi odločitve seveda poskrbeli tudi za umestitev v širši kontekst s pogledi strokovnjakov. Se klikamo na Siol.net!

 

 

Ne spreglejte