Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
18.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

AMZS DARS vreme sneg Agencija ARSO

Petek, 11. 11. 2016, 18.19

6 let, 6 mesecev

Sneg že povzroča težave voznikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Primorska avtocesta spomladansko sneženje | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Sneg ponekod po državi že povzroča težave voznikom. Zaradi zdrsa tovornega vozila in večje količine snega na vozišču je bila dlje časa zaprta glavna cesta Ljubljana-Kočevje pri Velikih Laščah.

Predvsem na višje ležečih predelih se ponekod sneg že oprijema vozišča. Na prelazih Jezersko, Ljubelj ter Korensko Sedlo je obvezna zimska oprema.

V noči na soboto in v soboto zjutraj je mogoč hitrejši porast manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. Posamezne reke lahko poplavijo na območju vsakoletnih poplav, opozarja agencija za okolje.

Reka Ljubljanica bo predvidoma jutri začela znova naraščati in se razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju.

Slovenijo bodo danes sredi dneva zajele padavine, ki bodo predvidoma ponehale jutri dopoldne. Sprva bo po nižinah deževalo, zvečer in ponoči pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 metrov nadmorske višine.

Burja bo pihala do sto kilometrov na uro

Količina padavin bo v večjem delu države dosegla od 30 do 60 milimetrov v 24 urah. Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do okoli deset centimetrov mokrega snega, količina snega pa bo z nadmorsko višino hitro naraščala. Nad okoli 600 metrov nad morjem bo zapadlo predvidoma od 20 do 40 centimetrov snega, nad tisoč metri pa ponekod tudi okoli pol metra.

Ponoči bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegli hitrost okoli sto kilometrov na uro. Jutri dopoldne se bodo razmere umirile, le v severni in vzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter.

Preberite še:
V sneg brez zimske opreme? To vas lahko stane 12.500 evrov.
Katere zimske gume so najboljše?
Ključno vprašanje zimskih gum: kako izmeriti globino profila?

Na Darsu voznikom ob napovedanem sneženju svetujejo, naj se na pot s svojimi vozili odpravijo le z obvezno zimsko opremo. "Največ snega po trenutnih napovedih pričakujemo na območju vzhodne Slovenije od 15. ure do polnoči, kjer lahko pade okoli 15 centimetrov snega. Predvidevamo, da bo potrebno tudi pluženje na območju od Celja do Trojan, kjer bo po trenutnih napovedih od 12. do 18. ure zapadlo od pet do deset centimetrov snega. Podobne razmere bodo tudi na Dolenjskem," so navedli.

Pred odhodom preverite prevoznost cest

Voznikom na AMZS svetujejo, naj pred odhodom preverijo prevoznost cest na območju, kamor so namenjeni. Poleg tega naj računajo na to, da bo v primeru sneženja vožnja trajala dlje, in se na pot odpravijo prej.

"Tudi vozniki in potniki naj bodo opremljeni z:

- zimsko obutvijo,

- toplimi oblačili,

- toplimi rokavicami,

- zimsko kapo.

V hudih zimskih razmerah lahko pričakujete tudi večurne zastoje. Bodite potrpežljivi, pomagajte drugim voznikom, predvsem pa imejte v rezervoarju dovolj goriva," so voznike še opomnili na AMZS.

Mogoči so hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. Posamezne reke lahko poplavijo, opozarja agencija za okolje. | Foto: Mogoči so hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. Posamezne reke lahko poplavijo, opozarja agencija za okolje.

Jutri se bo od zahoda postopno delno jasnilo

Jutri bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva bodo padavine večinoma ponehale. Čez dan se bo od zahoda postopno delno jasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela in ponehala, na Štajerskem in v Prekmurju pa bo še pihal severni do severozahodni veter.

Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, v alpskih dolinah okoli -4, ob morju 7, najvišje dnevne od 5 do 8, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

V nedeljo bo ponekod po nižinah megla

V nedeljo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem se bo popoldne pooblačilo. V ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno, drugod delno jasno.

Ne spreglejte