Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
14.34

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izguba

Petek, 30. 8. 2013, 14.34

5 let

Katere so najbolj izgubarske bolnišnice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Največje primanjkljaje so v prvi polovici leta pridelale bolnišnice Sežana, Vojnik, Brežice, Ptuj, Trbovlje, Izola in Jesenice. Skupno bo do konca leta 18 bolnišnic pridelalo 11,5 milijona minusa.

V prvem polletju je pozitivno poslovalo le osem bolnišnic, 18 bolnišnic pa negativno. Skupaj so bolnišnice zabeležile skoraj 11 milijonov evrov minusa. Po ocenah ministrstva za zdravje bo skupni primanjkljaj bolnišnic ob koncu leta znašal 11,5 milijona evrov. Devet bolnišnic jih je zaprosilo za posojilo države, štiri posojila že črpajo.

Manj izgube kot lani Omenjenih 11 milijonov evrov minusa, kolikor so ga bolnišnice izkazale v prvem polletju, predstavlja 1,7 odstotka vseh prihodkov bolnišnic. To je sicer nekoliko bolje kot v enakem obdobju lani, ko so bolnišnice zabeležile skoraj 16 milijonov evrov minusa oz. 2,5 odstotka vseh prihodkov, je na današnji novinarski konferenci povedala generalna direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko Elda Gregorič Rogelj.

Razlog za visoke izgube štirih bolnišnic je predvsem v končevanju investicij oz. adaptacije v bolnišnicah. V psihiatrični bolnišnici Vojnik pa so visoko izgubo pridelali zaradi občutnega znižanja cen storitev.

Bolnišnice so tudi zniževale odhodke, v povprečju za 4,3 odstotka. Predvsem so se znižali stroški dela, ki so za 2,6 odstotka nižji kot v prvem polletju 2012, pa tudi stroški materiala in storitev (4,1 odstotka) ter stroški amortizacije, je povedala Gregorič Rogljeva. Denarni tok bolnišnic je bil v prvem polletju negativen v višini 4,7 milijona evrov. Tako je 16 bolnišnic izkazalo negativni denarni tok v višini 11 milijonov evrov, deset bolnišnic pa pozitivni tok v višini šestih milijonov evrov.

Devet bolnišnic prosi za posojila, štiri ga že prejemajo Po ocenah bolnišnic bi njihov skupni primanjkljaj ob koncu leta znašal 1,6 milijona evrov, medtem ko so napovedi ministrstva glede na dozdajšnji denarni tok bolj pesimistične. Tako ocenjujejo, da bo skupni primanjkljaj ob koncu leta znašal približno 11,5 milijona evrov. Ministrstvo je prejelo prošnje devetih bolnišnic za enoletno zadolževanje v državni zakladnici. Ob tem so bolnišnice morale priložiti sanacijske načrte, kako bodo posojila odplačevale.

Gregorič Rogljeva napoveduje, da bodo morali zdaj na ministrstvu zahtevke in sanacijske načrte temeljito pregledati, nato pa bodo ministrstvu za finance posredovali predloge za zadolžitev tistih bolnišnic, ki bodo izpolnjevale kriterije. Do zdaj pa o posojilih še niso odločali.

Ne spreglejte