Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
9. 3. 2016,
21.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Katarina Kresal Miro Senica

Sreda, 9. 3. 2016, 21.36

6 let, 7 mesecev

Katarina Kresal je pisarno odvetnika Senice kupila za sto tisoč evrov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Razkrivamo podrobnosti, kako je vplivni odvetnik Miro Senica na Katarino Kresal prenesel večinsko lastništvo svoje odvetniške pisarne.

Katarina Kresal, nekdanja notranja ministrica in predsednica LDS, bi morala svojemu partnerju Miru Senici za večinsko lastništvo v njegovi odvetniški pisarni odšteti nekaj manj kot sto tisoč evrov. To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu.

Da bi pri prodaji lastniškega deleža lahko šlo za skrivanje premoženja pred organi pregona, so ugotovili tudi na specializiranem državnem tožilstvu. Po objavi prispevka na siol.net, v katerem smo razkrili posel med Kresalovo in Senico, so na sodišče vložili zahtevo za začasno zavarovanje in s tem zamrznili delež v pisarni.

Proti vplivnemu ljubljanskemu odvetniku Senici namreč tožilstvo vodi dva postopka zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v zadevi Delamaris, v katerih mu očitajo, da je neupravičeno prišel do milijonskih provizij. Zato mu je sodišče že pred časom blokiralo za okoli pet milijonov evrov premoženja, v glavnem gre za nepremičnine v Ljubljani in na Obali.

Pisarno ovrednotili na le 210 tisoč evrov Spomnimo: Do prodaje odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, ki je predstavljalo Seničevo zadnje večje premoženje, je prišlo v dveh korakih.

Najprej je Senica pisarni v začetku februarja letos prodal oziroma prepustil 46,5-odstotni delež. Le nekaj dni zatem je v lastništvo vstopila njegova življenjska partnerica, odvetnica Katarina Kresal, ki je od pisarne prevzela prav ta 46,5-odstotni delež. Do prenosa torej ni prišlo neposredno med Senico in Kresalovo, temveč je kot vmesni člen nastopala pisarna. Ker pa ima pisarna še precejšni lastni delež, je Kresalova dejansko njena večinska lastnica. Preostanek imajo v lasti odvetniki partnerji.

Kupnini sta po naših informacijah v obeh primerih znašali 96.500 evrov. To je enako knjigovodski vrednosti tega 46,5-odstotnega deleža in ni niti blizu njegovi dejanski vrednosti. Če bi upoštevali vrednost, po kateri sta si delež izmenjala Senica in Kresalova, bi bila ena največjih in uveljavljenih odvetniških pisarn v Sloveniji, ki v sodnih sporih zastopa nekatera največja podjetja v državi, vredna 210 tisoč evrov.

Kupnina nižja od letnega dobička Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki vsako leto ustvari dobiček, ki je višji od prej omenjenega zneska. V letu 2014 je na primer dobiček znašal 327 tisoč evrov. Ob tem ima pisarna na letni ravni več kot tri milijone evrov prihodkov, razpolaga pa tudi z okoli tremi milijoni evrov premoženja.

Kako so v praksi potekala nakazila in plačevanje kupnine, ni znano. Tako ostaja odprto vprašanje, ali je Senica na svoj račun od pisarne dejansko prejel 96.500 evrov, Kresalova pa je nato iz lastnih sredstev poravnala kupnino pisarni.

Ob predpostavki, da ni imela večjih investicij, bi si Kresalova brez težav privoščila nakup. V letu 2011, ko je bila še ministrica v vladi Boruta Pahorja, je namreč razkrila, da ima za okoli 330 tisoč evrov v upravljanju in pet tisoč evrov na osebnem računu. Ob tem je leta 2012 ustanovila zavod Evropski center za reševanje sporov, ki je od začetka leta 2014 do danes z delom za javne ustanove ustvaril 275 tisoč evrov prihodkov, od tega največ z Mestno občino Koper.

"Gre za poslovno in osebno odločitev" Prenos premoženja na Kresalovo sovpada z napredovanjem (pred)kazenskih postopkov proti Senici, a nam je ta pred tedni zagotovil, da ni povezan s postopki, ki se zoper njega vodijo pred organi pregona in sodišči. "Gre za poslovno in osebno odločitev, ki nima nikakršne povezave s postopkom, o katerem sprašujete," nam je tedaj v imenu Senice pojasnil Damijan Gregorc, direktor in partner odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki.

Za pojasnila o poslih smo včeraj zvečer poslali vprašanja na odvetniško pisarno. Ko jih dobimo, jih bomo nemudoma objavili.

Ne spreglejte