SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karitas in Rdeči križ v zbiranju pomoči Beli krajini po toči

0,05

termometer

toča Črnomelj
Foto: Rok Gregorčič

Slovenska karitas je do zdaj kot pomoč prizadetim v neurju, ki je 8. junija prizadelo Belo krajino, že nakazala 109.200 evrov. Rdeči križ je v isti namen zbral 83.280 evrov, od katerih jih je že razdelil 55.129. Obe humanitarni organizaciji pomoč zbirata še naprej, saj ugotavljata, da škoda še ni odpravljena.

Pri Slovenski karitas prošnje pomoči potrebnih v Beli krajini po neurju obravnava Komisija Župnijske karitas Črnomelj, ki je v začetku tedna 61 gospodinjstvom, ki so potrebovala takojšnjo pomoč, že nakazala 55.100 evrov. Danes bo pomagala še 87 gospodinjstvom in jim nakazala 54.100 evrov, so sporočili.

Toča Thumb Digisvet Trdijo, da poznajo resnico o toči, ki je razbila Črnomelj

Zbiranje sredstev za Črnomelj se nadaljuje

Višina dodeljene pomoči pri Karitas je odvisna od škode, socialno-ekonomskega stanja, zavarovanja in drugih zagotovljenih ali že dane pomoči. Pri tem na Karitasu pomoč ves čas usklajuje v sodelovanju z občino, centrom za socialno delo ter drugimi institucijami in humanitarnimi organizacijami v občini Črnomelj.

Vsak dan še vedno prihajajo nove vloge za pomoč, zato zbiranje sredstev nadaljujejo. V prihodnjem tednu bo Karitas svoje sile usmerila tudi na območje Semiča, so sporočili. Pomoč je mogoče nakazati na naslov Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, Ljubljana, transakcijski račun SI56 0214 0001 5556 761 in sklic SI00 201. Kot namen je treba pripisati Neurje 2018.

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Novice Poglejte, kako žalostno je po neurju videti Črnomelj #foto #video

Na Rdečem križu so iz svojega solidarnostnega sklada pomoči potrebnim po neurju v Beli krajini takoj nakazali 30 tisoč evrov, hkrati pa so začeli zbirati sredstva posebej za ta namen. Pomoč zbirajo prek SMS-donacij, kjer je mogoče s ključno besedo UJMA darovati en evro, s ključno besedo UJMA5 pa pet evrov. Natančnega podatka, koliko denarja so zbrali na ta način, še nimajo, saj jim mobilni operaterji podatke sporočijo konec meseca.

Rdeči križ pomagal najbolj prizadetim

Zbirajo tudi prostovoljne prispevke z nakazili na transakcijski račun. Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na naslov Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, številka računa SI56 0310 0111 1122 296, sklic SI00 96875. Kot namen je treba vpisati UJMA 2018.

Na Rdečem križu pravijo, da so si njihovi predstavniki poškodovane predele večkrat ogledali na terenu in v pogovoru z ljudmi poskušali priti do posameznikov in družin, ki so nujno potrebni pomoči. Kot pravijo, poskušajo prisluhniti vsakomur, ki se je oglasil v pisarni območnega združenja Rdečega križa ali o svoji stiski spregovoril med obiskom na terenu.

Kot pomaranča debela toča je del Občine Črnomelj in del Občine Semič prizadela 8. junija. Poškodovala je približno 1.300 objektov.

Požar v domu starejših v Črnomlju Novice Sanacija škode decembrskega požara v Domu starejših občanov Črnomelj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin