Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
13.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Slovenci zadovoljstvo Eurobarometer

Torek, 24. 2. 2015, 13.43

1 leto, 3 mesece

Kar 81 odstotkov Slovencev zadovoljnih s svojim življenjem, manj z državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večina Slovencev je zadovoljna s svojim življenjem, vendar pa so kritični do situacije doma, kažejo rezultati vseevropske raziskave javnega mnenja Eurobarometer o doživljanju gospodarskih razmer v EU.

Rezultati raziskave, ki so bili predstavljeni v nacionalnem poročilu, za Slovenijo so pokazali veliko mero pozitivnosti, vsaj glede zadovoljstva z življenjem, saj je kar 81 odstotkov Slovencev z njim zadovoljnih, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Pesimizem zaradi splošne situacije v državi A hkrati 58 odstotkov vprašanih ocenjuje, da stvari v Sloveniji ne gredo v pravo smer, le 9 odstotkov Slovencev pa meni, da se stvari odvijajo pravilno. Pri oceni trenutne nacionalne in evropske gospodarske situacije ter osebne situacije večina Slovencev pozitivno ocenjuje svoj osebni položaj (51 odstotkov) in finančno stanje svojega gospodinjstva (60 odstotkov).

Bolj pesimistični smo Slovenci do splošne situacije v državi, kjer so tako gospodarski položaj Slovenije kot stanje na področju zaposlovanja v Sloveniji večinoma ocenili kot slabo.

Tudi njihova pričakovanja za naslednjih 12 mesecev so relativno nizka in delež pesimistov znatno presega delež tistih, ki na nacionalni ravni v tem času pričakujejo izboljšanje.

Optimističen premik Da je trenutno najpomembnejša zadeva, s katero se Slovenija sooča, brezposelnost, meni več kot polovica vprašanih Slovencev (57 odstotkov). Na drugo mesto vprašani postavljajo gospodarsko situacijo v Sloveniji (47 odstotkov), četrtina vprašanih (25 odstotkov) pa kot najpomembnejšo zadevo navaja javni dolg.

Poročilo sicer poudarja, da je v Sloveniji v nasprotju z državljani EU od prejšnjega merjenja spomladi 2014 zaznati optimističen premik glede poteka stvari v državi.

Zaupanje v EU višje Zadovoljstvo z Evropsko unijo je nekje v zlati sredini, saj v očeh Slovencev ta institucija ohranja nevtralno podobo. Tako namreč meni 44 odstotkov vprašanih.

Prav tako se več kot dve tretjini Slovencev (69 odstotkov) počuti evropske državljane.

V primerjavi s predhodnim merjenjem spomladi 2014 se kaže tudi izrazita rast zaupanja v vse tri evropske institucije (Evropski parlament, Evropska komisija in Evropska centralna banka) tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji na splošno. Slovenci menijo, da je EU na pravi poti, da se izvije iz krize, hkrati pa ji pripisujejo tudi pomembno vlogo v boju proti krizi na globalni ravni.

Ne spreglejte