Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
19.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

psi zavetišče za živali posvojitev

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 19.45

6 let, 3 mesece

Kakšno je življenje s posvojenim hrtom? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kakšno je življenje s posvojenim hrtom? Kakšno veterinarsko oskrbo zahteva? Zakaj je ravno zdaj, ko se približuje konec lovske sezone, pravi čas, če morda razmišljate o posvojitvi? Več o tem sta povedali Urša Petek in Eva Novak iz društva Hrtji svet.

To je veliki angleški hrt oziroma greyhound Wally. Na Irskem je na tekaških dirkah tekmoval štiri sezone in ko se je nenadoma prenehal uvrščati med najboljše tri, se je zanj kariera končala. "Imel je srečo, da je šel v postopek posvojitve," je razložila Urška Petek, članica Hrtjega sveta.

Za hrte konec kariere pomeni konec življenja

Konec kariere za številne hrte pomeni tudi konec življenja. Le vsak četrti tekmovalni hrt ima to srečo, da ga rešijo organizacije za pomoč hrtom. Preden je Wallyja posvojila zdajšnja lastnica Urška, je v Sloveniji že našel dom. "Potem so se iz nekega razloga posvojitelji odločili, da ga vrnejo, in je k meni prišel v začasno skrbništvo, ampak ker smo se doma vsi navezali nanj in na njegov krasen značaj, smo se odločili, da ostane," je povedala.

Zaradi slabih razmer so najprej večkrat prestrašeni

Že po nekaj trenutkih je mogoče opaziti, kako nežni, mili in vdani so hrti. Vendar ko pridejo k posvojiteljem, so zaradi slabih razmer, v katerih so živeli, velikokrat preplašeni. "Nekaj časa je potreboval, da se navadi na to, da živi v hiši, prej je živel v boksih in na cesti. Navaditi se mora na povodec in na to, da dvakrat na dan dobi hrano," je povedala članica Hrtjega sveta Eva Novak.

Psička Lui iz Španije je osem mesecev čakala novo lastnico

Lui je prišla iz Španije, kjer hrte na podeželju uporabljajo za lov na zajce. Našli so jo na cesti in je osem mesecev čakala na novo lastnico Evo, ta se je kmalu odločila posvojiti še eno "galgico". "Livi pa je v zavetišče pripeljal lovec, torej nekdanji lastnik. Imela je tudi čip in tetovažo v ušesu, ampak ni povedal, zakaj jo oddaja, ampak da jo in da je to to," je dejala Eva.

Livi je gluha in se v zavetišču ni najbolje znašla. "V zavetišču je toliko psov in zgodi se, da se spravijo na najšibkejšega, kar velikokrat vodi tudi v smrt, ker so lahko rane prehude," razlaga.

Psički sta se zelo dobro ujeli in sta nerazdružljivi, življenje pa ni postalo boljše le zanju, temveč tudi za njuno lastnico. "Veliko več hodim ven v naravo. Najprej je treba zjutraj poskrbeti zanju in moje življenje je zagotovo boljše, odkar sta prišli onidve," je rekla Eva.

V društvu Hrtji svet hrte pripravijo na novo življenje

Da odsluženi hrti, ki najpogosteje nimajo zavidanja vrednega življenja, pridejo v družbo ljudi, ki jim je pripravljena ponuditi varnost in ljubezen ter jih prilagoditi za novo življenje, poskrbijo v društvu Hrtji svet. "Z njim vedno opravimo predposvojitveni obisk, torej da pride član z enim posvojenim hrtom, pove, kakšne so posebnosti, da je treba biti na nekatere stvari biti malo bolj pozoren. Ko se odločimo, da smo vsi za, psa posvojijo," je razložila Urška Petek.

Hrta najprej čaka veterinarski pregled

"Ko hrt prispe v Slovenijo, se lastnikom naroči, da se oglasijo pri veterinarju, kjer je treba urediti prepis živali, se pravi, da se lastništvo ob tem prvem obisku veterinarja prepiše na njih," je dejal veterinar Blaž Vrtačnik. Hkrati se opravi tudi klinični pregled, priporočeno pa je ponovno testiranje, da se ugotovi, ali ima kakšno bolezen.

"Bliža se tudi konec lovske sezone, uradni konec je prvega februarja, tako da se zdaj zavetišča v Španiji izjemno hitro polnijo," razlaga Eva. To pomeni, da je zdaj pravi čas, če razmišljate o posvojitvi hrta.

Društvo Hrtji svet

"Psi, stari tri leta ali več, so zmožni dajati veliko … In vi boste zanje vse, kar so si vedno želeli – ljubeči in odgovorni posvojitelji!"

Ta stavek lahko najprej preberete na spletni strani Hrtjega sveta Slovenije, društva za pomoč hrtom v stiski. Spodaj pa najdete fotografije psov, ki so na voljo za posvojitev oziroma, kot zapišejo na strani, odsluženih hrtjih duš.

V studiu oddaje Dan sta se nam pridružili Urša Petek in Eva Novak iz društva Hrtji svet.

Ne spreglejte