Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
11.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čistilna naprava

Sreda, 16. 10. 2013, 11.54

5 let, 7 mesecev

Kakšno ceno bodo plačali Novogoričani za novo čistilno napravo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Občina Nova Gorica bo do leta 2015 dobila novo čistilno napravo. Ponudnika za gradnjo sta dva, s podobno ceno, a vse se skriva v podrobnostih.

Poslovni dnevnik Finance je konec septembra objavil zgodbo, kako so stroški gradnje čistilne naprave v Zalogu pri Ljubljani narasli s predvidenih šest milijonov na skoraj 50 milijonov evrov. Pred podobno dilemo je zdaj novogoriška občina, ki gradi čistilno napravo na Vrtojbi. Mestna občina Nova Gorica bo namreč v naslednjih dneh izbrala izvajalca za gradnjo centralne čistilne naprave. Na razpis sta se prijavili dve podjetji: - francoski OTV, ki deluje pod okriljem francoske korporacije Veolia, - slovenski gradbinec GH holding v skupnem partnerstvu z nemškim in avstrijskim podjetjem. OTV bi čistilno napravo zgradil za nekaj manj kot 21 milijonov evrov, GH holding pa za dva milijona evrov manj, torej za 19 milijonov evrov. A za izbor izvajalca je poleg cene pomembna tudi postavka obratovalnih stroškov. Francozi načrtujejo, da bodo letni stroški vzdrževanja stali do pol milijona evrov, GH holding pa te ocenjuje na okoli 680 tisočakov oziroma več kot tretjino več za letno vzdrževanje.

Enaka oprema, a različni stroški obratovanja Naš vir pravi, da se mu odstopanje obeh ponudnikov pri oceni obratovalnih stroškov ne zdi logično. "Takšno odstopanje pri načrtovanju obratovalnih stroških je nenavadno, še posebej, če upoštevamo, da oba ponudnika, kot je predvideno tudi v razpisu, ponujata zelo podobno tehnologijo - mebransko biološko čiščenje in sušenje blata."

Višji stroški, višje položnice občanov Mitja Gorjan iz družbe Vodovodi in kanalizacija, sicer vodja projekta centralne čistilne naprave Nova Gorica, pravi, da se je občina zavarovala že pri razpisnih pogojih. "Imamo bančno garancijo za dobro izvedbo del v višini 10 odstotkov investicije, prav tako za primer, če obratovalni stroški ne bodo večji od predvidenih. Za to mora izbrano podjetje izdati bančno garancijo v višini 6 odstotkov investicije," je jasen Gorjan, ki poudarja, da bo ponudnika izbrala strokovna komisija, katere član prihaja tudi iz sosednje Avstrije. "Odločitve še ni, bo pa ta temeljila zgolj na strokovnih argumentih," zatrjuje Gorjan.

Kakšne pa so posledice dražjih obratovalnih stroškov? Če bi se stroški vzdrževanja morebiti povišali, bi se to poznalo pri položnicah za vodovod in kanalizacijo občanov.

Ne spreglejte