SiolNET. Novice Slovenija
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna pooblastila imajo vojaki, ki varujejo mejo? #video

1,60

termometer

Vojska na meji nima enakih pooblastil kot policija. Vojaki lahko zgolj pomagajo pri varovanju državne meje, pri tem pa na primer ne smejo pridržati oseb ali jim omejiti gibanja. Izjema pri tem je izredno stanje v državi. Kakšna rešitev torej sploh je vojaška okrepitev na meji? 

Slovensko mejo prečka vse več migrantov. A vlada miri, češ da razloga za strah ni, ker sistem nacionalne varnosti deluje dobro. Zaradi ilegalnih prehodov so varovanje južne meje okrepili s 66 vojaki, od tega so jih minulo soboto na območje Ilirske Bistrice poslali 35.

Prebivalci si želijo več nadzora na meji

Ljudje, še zlasti tisti, ki živijo ob meji, pa vladi verjamejo vse manj. Prepričani so, da bi jih morala bolje zaščititi. Nedavna ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca v njegovem vinogradu pa je sodu izbila dno. Okoli 300 protestnikov se je v soboto zbralo v Črnomlju in vlado pozvalo k ukrepanju. Protestniki so podpisovali tudi peticijo. Od šestih točk je največ aplavza požela zahteva po okrepitvi mejnega nadzora.

Večja prisotnost vojske na meji ne bo veliko spremenila

Vojsko na mejo, so se vrstili pozivi nekaj sto glave množice protestnikov v Črnomlju, med njimi vidimo kar nekaj kandidatov SDS in DOM za evropski parlament. Ampak vojska na slovenski meji nima takšnih pooblastil, da bi njena prisotnost realno karkoli spremenila, je povedal strokovnjak za varnost Denis Čaleta. Pripadniki slovenske vojske namreč nimajo policijskih pooblastil.

Denis Čaleta | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"To pomeni, da se lahko ponudijo kot logistična podpora, podpora s tehničnimi sredstvi. Predvsem pa se znajdejo v mešanih patruljah, kjer je policist tisti, ki izvaja pooblastila, pripadniki slovenske vojske pa mu pri tem pomagajo," je pojasnil Čaleta.

V soboto na mejo poslali dodatnih 35 vojakov

Slovenska vojska je na prošnjo policije v soboto na južno mejo poslala še dodatnih dodatnih 35 vojakov. To naj ne bi bila posledica pozivov javnosti po ugrabitvi, so povedali na policiji. Zaradi dvakrat večjega števila migracij kot lani so to načrtovali že prej. "Spremenili smo način svojega delovanja, izvajamo poostrene nadzore. Tja smo razporedili policiste iz drugih enot, posebej smo okrepili delovanje državnih enot na tem območju," je povedal Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije.

Bodeča žica, meja, migranti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bomo morali zaprositi za pomoč EU?

Migracijska težava ostaja resna težava, je poudaril Čaleta. Na balkanski poti v Bosni, Makedoniji, Grčiji trenutno ostaja ogromno število migrantov. Zato pomoč vojske pri zaščiti zunanje schengenske meje, ki je najbolj na udaru, vidi kot pozitivno. Je pa vprašanje, ali se bodo ti pritiski povečali, to lahko izvedli sami ali pa bomo morali zaprositi za pomoč, pojasnjuje. Slovenci, kadrovsko podhranjeni tako na policiji kot v vojski, bomo takšnim pritiskom namreč težko kos sami.

Mlinarjeva: Nadzor na meji s Slovenijo je neevropska poteza

Na schengenskem območju naj bi bil pretok ljudi prost. A šest držav (Avstrija, Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška) se je zaradi begunske krize odločilo podaljšati nadzor na mejah. Nadzor na naši severni meji je komentirala tudi avstrijska evroposlanka, zdaj kandidatka na listi SAB, Angelika Mlinar. "Nadzor na meji s Slovenijo je neevropska poteza. Ne rešuje nobene težave, ampak ustvarja nove težave za Slovence, ki delajo v Avstriji. Škoduje odnosom med državama in predvsem slovenskemu gospodarstvu," je dejala Mlinarjeva. 

Kaj se dogaja s tremi ugrabitelji, ki so nezakonito prečkali mejo?

Med preiskavo kaznivih dejanj 25-letnega Maročana in dveh 18-letnih Alžircev je preiskovalni sodnik za vse tri po zaslišanju odredil pripor. Preiskava sicer še ni končana, ampak za zdaj kaže na to, da četrte osebe, ki bi bila vpletena v kaznivo dejanje, naj ne bi bilo.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Novem mestu Srečko Hočevar pa je povedal, da osumljenim, trem ugrabiteljem, očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, za katero je predviden zapor do pet let, rop, za katerega je zagroženo od leta do 10 let kazni, in odvzem motornega vozila, mogoča kazen je do dveh let zapora. Po načelu kraja izvršitve dejanja, ker je bilo dejanje torej storjeno tukaj, obstaja velika možnost, da bodo kazen prestajali v Sloveniji, lahko pa jih iz države tudi izženejo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin