Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
21.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar SMC Slovenija volitve

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 21.57

8 let, 3 mesece

Kakšna je prihodnost Slovenije pod Mirom Cerarjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Če ne bo potrebnih reform in privatizacije, bo ostal status quo, lobiji pa bodo spet zgrabili priložnost," pravi Anže Burger. Igor Akrapovič: "Standard ljudi bi se lahko popravil v štirih letih."

Največje vprašanje, ki po suvereni zmagi Stranke Mira Cerarja zanima Slovence, je, ali bomo pod političnim vodenjem Mira Cerarja živeli bolje.

Kot so povedali naši sogovorniki, ekonomist Anže Burger, podjetnik Igor Akrapovič, predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina in sindikalist Goran Lukič, bo vse odvisno od sestave koalicije.

Cerar bo imel v vsakem primeru velike težave Ekonomist Anže Burger meni, da bo imela Cerarjeva vlada ne glede na to, katere stranke bodo v koaliciji, težko delo. "To, kar Slovenija potrebuje, so strukturne reforme, privatizacija in racionalizacija javnega sektorja. In ne glede na to, katera stranka bo šla v vlado s Cerarjem, je uspeh težko verjeten, saj pri vsaki stranki najdemo potencialnega koalicijskega partnerja, ki bi zaviral določene reforme," pravi Burger. Poudarja, da je, tudi če bi bile kakšne strukturne reforme dejansko izpeljane, veliko vprašanje, ali bi bile "to res reforme ali bi sledili popravki pokojninske reforme in trga dela kot v zadnji Janševi vladi, ko so bile reforme le površinske".

Če ne bo sprememb, podjetnikov ne bo več Podobnega mnenja je tudi podjetnik Igor Akrapovič, ki meni, da bi morala prihodnja vlada bolj poslušati gospodarstvo. "Če si vlada ne bo prizadevala za razbremenjevanje gospodarstva, spremembe delovne zakonodaje, tujih investitorjev zagotovo ne bo, pa tudi tisti, ki danes delamo v Sloveniji, bomo resno razmišljali, ali naj sploh še ostanemo," pravi Akrapovič, ki si ne želi povsem levo usmerjene vlade.

Gospodarstvo s puhlicami ne more okrevati "Gospodarstvo potrebuje zagon, saj s puhlicami in obljubami o pravni državi ne more okrevati," je kritičen Burger, ki poudarja, da bo veliko, če ne vse, odvisno od tega, kdo bo finančni minister v prihodnji vladi. "Ta mora biti odločen in se zavedati odgovornosti. Zagotovo mora imeti večji vpliv kot na primer Uroš Čufer, saj bi tako vendarle sprejeli prepotrebne strukturne reforme."

Po prepričanju Burgerja so nujne spremembe, saj bodo, če bo ostal status quo, lobiji spet zgrabili priložnost in bo ostalo tako, kot je.

Sindikati ne bi veliko spreminjali Goran Lukič iz zveze svobodnih sindikatov pravi, da je za njih najpomembneje, da bi z vlado in delodajalci podpisali nov socialni sporazum. "Predvsem si želimo, da bi vlada spoštovala socialni dialog. Kar zadeva reforme, na primer pokojninsko in trga dela, smo prepričani, da se ne mudi nikamor."

Po drugi strani prvi mož zdravniške zbornice Andrej Možina meni, da bo vlada morala takoj zavihati rokave in vendarle sprejeti novo zdravstveno reformo. "Treba je preprečiti zlom zdravstva, ki se sprehaja po robu propada. Mislim, da je prišel čas, ko bi morali opustiti populizem in obljube."

Državljani sprememb ne bomo občutili takoj Akrapovič meni, da državljani, tudi če bo vlada takoj po nastopu mandata sprejela nekaj nujnih ukrepov, tega ne bodo občutili takoj. "Standard Slovencev in Slovenk se bo v takšnem primeru izboljšal v od štirih do petih letih." Burger pa pravi: "Standard se bo zvišal, a manj, kot če bi izpeljali reforme oziroma imeli vlado v kakršnikoli drugačni konstelaciji."

Ne spreglejte