Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Nedelja,
25. 9. 2016,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

1

Natisni članek

ogrevanje OMV Petrol kurilno olje gorivo

Nedelja, 25. 9. 2016, 10.49

6 let, 6 mesecev

Kako vas bo letos pogrelo naročilo kurilnega olja

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

1

gretje ogrevanje radiator | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pred kurilno sezono bo povpraševanje po kurilnem olju spet naraslo. Z izbiro pravega ponudnika pa lahko pri naročilu prihranite tudi nekaj deset evrov. Preverite, kje boste za liter olja odšteli najmanj in kje največ.

Rezervoar dvostanovanjske hiše Janje Ferlan, ki živi na obrobju Ljubljane, ima prostornino 2.000 litrov. Kurilno olje naroči dvakrat letno, in sicer jeseni pred kurilno sezono, nato pa še spomladi. Dostavijo ji ga v dveh dneh, preden prižgejo peč, pa morajo počakati še približno od dve do štiri ure, da se posedejo usedline.

"Pred naročilom vedno spremljam cene, nato pa olje naročim, ko je cena nizka. Nekajkrat sem že imela srečo in prihranila okoli 60 evrov," pravi Ferlanova, ki si hišo deli s svojimi starši, za stroške pa skrbita skupaj s partnerjem.

"Trenutno čakalne vrste za dobavo kurilnega olja še ni. V obdobju nižjih cen in pred kurilno sezono se močno povečajo naročila tega energenta, podaljša se tudi dobavni rok. Običajno je v jesenski sezoni, torej oktobra in novembra, čakalna doba od dva do pet delovnih dni, lahko pa se podaljšala tudi na deset dni. Vsekakor svetujemo, da stranke kurilno olje naročijo še pred glavno sezono. Drugi del sezone dobave kurilnega olja je po novem letu, januarja," pravi Aleksander Salkič, direktor korporativnega komuniciranja pri Petrolu.

Z izbiro pravega ponudnika lahko pri naročilu kurilnega olja prihranite tudi nekaj deset evrov. | Foto: Thinkstock Z izbiro pravega ponudnika lahko pri naročilu kurilnega olja prihranite tudi nekaj deset evrov. Foto: Thinkstock

Kurilno olje je v Sloveniji drugi največji vir energije

Za ogrevanje v Sloveniji daleč največ energije porabimo z uporabo lesnih goriv. Kurilno olje predstavlja tretjino energije, ki jo porabimo z lesnimi gorivi, a je drugi najbolj zastopani vir energije.

Kot pravijo na Petrolu, se delež prodaje kurilnega olja že nekaj let vztrajno znižuje na račun prodaje drugih energentov, predvsem iz skupine obnovljivih virov energije (peleti, drva, biomasa, daljinsko ogrevanje, tudi elektrika, plin ...), se je pa ta trend v zadnjem letu z nizkimi cenami kurilnega olja nekoliko upočasnil.

Kurilno olje je v Sloveniji drugi največji vir energije, a se njegov delež znižuje.  | Foto: Thinkstock Kurilno olje je v Sloveniji drugi največji vir energije, a se njegov delež znižuje. Foto: Thinkstock

Koliko boste odšteli za liter kurilnega olja in dostavo?

Cene litra lahkega kurilnega olja so odvisne od ponudnika, naročene količine, načina plačila in kilometrine, ki jo prevoznik prevozi. Ta je za manjše količine običajno fiksna, za višje pa se obračunava na liter.

Če bi naročili 1.500 litrov kurilnega olja in z gotovino poravnali celotni znesek naenkrat, bi za poln rezervoar odšteli:

Ponudnik

Cena litra za 1.500 litrov skupaj s prevozom

Skupaj
Petroplus (LJ, KR) 0,765 1.148
Halo olje (LJ) 0,767 1.151
KA Olje (Vodice) 0,769 1.154
Hubat (Kamnik) 0,770 1.155
Gatis (Šempeter pri Gorici) 0,775 1.163
Urma (J in S Primorska) 0,775 1.163
Ekstra olje (Maribor) 0,777 1.167
OMW, Logo 0,792 1.188
ARPI S (Lendava) 0,792 1.188
O.K. olje (MB) 0,800 1.200
Petrol 0,802 1.203
Žiher (Gorišnica) 0,802 1.203

Obročno plačilo je pri večini ponudnikov mogoče s kreditnimi karticami.

Družbi Petrol in OMV (dostavlja Logo) kurilno olje dostavljata po vsej Sloveniji, drugi navedeni ponudniki pa večinoma po svoji regiji ali v širši okolici.

Rezervoarje za olje je priporočljivo očistiti vsaj na vsakih deset let

V hiši Ferlanove so rezervoar, ko je bil ta pred sezono popolnoma prazen, očistili kar sami.

S čiščenjem rezervoarjev se profesionalno ukvarja tudi Rok Šmid iz Kranja. "Cisterne ni treba očistiti pred vsako sezono. Priporočljivo je, da to naredimo na od šest do sedem let, a menim, da čiščenje vsakih deset let zadostuje. Takrat je tudi nujno potrebno. Zaradi nečistoč, ki se sčasoma naberejo v cisterni, lahko nagaja gorilnik, kar povzroča stroške, saj morajo serviserji menjavati razne filtre in šobe," pravi Šmid.

Čiščenje traja približno uro in pol, odvisno od tega, koliko je v rezervoarju olja, cena pa je odvisna od prostornine. Ferlanova bi za svoj rezervoar prostornine 2.000 litrov pri njem plačala okoli 120 evrov.

"Veliko ljudi čaka na to, da se vse skupaj pokvari. Ni treba čakati, da se vse zamaši, naj raje vsakih deset let v čiščenje investirajo od 120 do 150 evrov, odvisno od velikosti cisterne, in bodo lahko mirni," svetuje Šmid, ki težav s čiščenjem nima, se pa občasno zgodi, da naleti na stranko, ki je rezervoar zazidala.

Ne spreglejte