Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
17.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Univerza v Ljubljani

Sreda, 18. 3. 2015, 17.34

7 let, 12 mesecev

Kako uspešno bo neuspešna odvetnica zastopala univerzo pri skrivanju profesorskih megahonorarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nataša Pirc Musar, ki kot odvetnica zastopa Univerzo v Ljubljani, od sedmih zahtevkov, ki jih je vložila proti RTV, do danes ni dobila nobenega.

Univerza v Ljubljani, njen rektor je nekdanji minister v vladi Boruta Pahorja Ivan Svetlik, je najela nekdanjo informacijsko pooblaščenko in zdaj odvetnico Natašo Pirc Musar, da od zdajšnje informacijske pooblaščenke doseže, da se skrijejo imena profesorjev pri podatkih o avtorskih honorarjih, ki jih razkriva Supervizor.

Preverili smo, kako uspešna je bila Nataša Pirc Musar, ko je v postopku imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija pred sodišči poskusila izboriti svoje imenovanje za direktorico, torej ko se je borila zase.

Kako je poskušala priti na RTV Nataša Pirc Musar, ki se ji je lani iztekel mandat informacijske pooblaščenke, je kandidirala za generalno direktorico javne RTV. V zaključnem glasovanju programskih svetnikov je premagala Marka Fillija in dobila potrebnih 15 glasov.

Kmalu po glasovanju pa se je izkazalo, da je mandat dveh programskih svetnikov sporen, saj sploh nista izpolnjevala pogojev za imenovanje v programski svet javnega zavoda RTV. Zamolčala sta namreč svojo vlogo pri organih političnih strank. Državni zbor ju je zato razrešil, Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani pa je menil, da je izglasovani izid, ki je Pirc Musarjevi pridobil potrebnih 15 glasov, neveljaven. Programski svetniki so zato glasovanje ponovili, na njem pa je večino glasov dobil Marko Filli. Nataša Pirc Musar se je zato odločila, da bo odločitev programskih svetnikov izpodbijala po sodni poti.

Tožbe proti RTV Po podatkih, ki so nam jih danes poslali iz RTV Slovenija, je Pirc Musarjeva proti njim vložila štiri sklope tožb s predlogi za izdajo začasnih odredb na treh različnih sodiščih, vendar pa je bila pri vseh zadevah do zdaj neuspešna.

‒ Na Upravno sodišče v Ljubljani je 20. maja 2014 vložila tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe, s katerima je zahtevala zadržanje učinkov sklepov Programskega sveta o obnovi postopka imenovanja generalnega direktorja. Zahtevka sta bila zavrnjena zaradi nepristojnosti Upravnega sodišča, prevzelo ju je Delovno in socialno sodišče, ki pa ju je zavrnilo oziroma zavrglo – zadeva je pravnomočno končana.

‒ Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je junija 2014 želela doseči vpis sebe kot zakonite zastopnice RTV Slovenija v sodni register, njeno zahtevo pa so prvi stopnji zavrgli in je pravnomočno končana.

‒ Na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je 29. maja 2014 vložila tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe. Predlog za izdajo začasne odredbe ter tožba sta bila zavrnjena oziroma zavržena. Po pritožbi Pirc Musarjeve oktobra 2014 je Višje sodišče v Ljubljani del zahtevka iz tožbe vrnilo na prvo stopnjo, a je Delovno sodišče v Ljubljani s sodbo z dne 9. 2. 2015 njen zahtevek zavrnilo. Zoper ta del je vložena pritožba (zahteva za ugotovitev delovnega razmerja na delovnem mestu generalni direktor); zadeva je razen v delu, ki je v pritožbenem postopku, pravnomočno končana, Nataši Pirc Musar ni uspelo.

‒ 26. septembra 2014 je vložila tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe za razveljavitev sklepa Programskega sveta o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja. Predlog za izdajo začasne odredbe je bil pravnomočno zavrnjen, za glavno zadevo pa narok še ni razpisan.

Do danes, razen v dveh zadevah, ki še nista pravnomočno odločeni, Pirc Musarjeva torej ni uspela z nobenim zahtevkom proti RTV, s katerim bi dosegla imenovanje za generalno direktorico oziroma razveljavitev odločitev programskega sveta.

Kaj je napovedala programskim svetnikom, če je ne bodo ponovno izvolili Ko je programski svet RTV napovedal, da namerava v izogib dvomu o pravni veljavnosti glasovanja ponoviti glasovanje o generalnem direktorju, je Pirc Musarjeva članom poslala pismo, v katerem je zapisala:

- "Tako po izobrazbi kot tudi po prepričanju sem pravnica, verjamem v pravni red in spoštovanje prava. Najbrž me je zato argumentacija sklica izredne seje nekoliko osupnila. Instrumentalizacijo prava za dosego drugih ciljev sem vedno ocenjevala kot zavržno ravnanje."

- "Glasovati o tem, da je treba ponovno glasovati (o generalnem direktorju), pomeni, da glasujemo o pravu, kar je nedopustno v pravni državi. Sama se osebno sicer strinjam, da g. Sterže (programski svetnik, ki je bil zaradi članstva v organih politične stranke razrešen s funkcije, op. p.) ne izpolnjuje pogojev in da je ta problem treba rešiti čim prej za naprej, a pravno gledano mu prav nihče ne more preprečiti glasovanja na sredini izredni seji Programskega sveta, razen seveda Državni zbor, ki je edini, ki mu lahko odvzame mandat. Lahko pa se zgodi še večji pravni absurd, da v tem postopku glasovanja o ponovnem glasovanju svetniki ne izglasujejo ponovnega glasovanja in tako v posmeh pravu o pravu odločajo z glasovanjem. Če bi obveljalo to tolmačenje, bi tako vedno lahko obšli katerikoli predpis in ne samo ZUP."

- "Na RTVS se ne 'cedita med in mleko'. V življenju lahko počnem (in tudi še bom) še veliko drugega, se pa v tem obdobju iskreno želim angažirati za delo na RTVS. Menim, da lahko prispevam k odličnosti tako nacionalnega radia kot televizije. Predvsem pa se oglašam zato, da vas seznanim z dejstvom, da ne bom dopustila zlorabe prava. Proti temu se bom (vselej) borila s pravnimi sredstvi."

Pirc Musarjeva danes: "Gre za ugrabitev prava!" Nataša Pirc Musar je po napotkih sodišča, da se glede obnove postopka imenovanja ne more pritožiti, dokler ta ne bo končan, septembra pred delovnim in socialnim sodiščem začela postopek. Upa, da bodo v tem končno odločali o vsebinskih vprašanjih, ne le o procesnih, kot je bilo v dosedanjih postopkih. "Verjamem, da gre za ugrabitev prava, da je bilo to povsem mimo pravnih pravil in razumevanja prava, kot ga jaz poznam. Verjamem, da bo sodišče na koncu povedalo, da je bilo to nezakonito," komentira Pirc Musarjeva.

Pred sodišči je v začetku nastopala sama, zdaj pa ima v obeh postopkih pred delovnim in socialnim sodiščem svojega odvetnika.

Ne spreglejte