Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
16. 4. 2016,
13.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

5

Natisni članek

Bojan Sever Idrija Sanja Marija Pellis

Sobota, 16. 4. 2016, 13.34

6 let, 7 mesecev

Kako si je idrijska občina nakopala ribje sirote, stroške in sodne spore

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

5

Zapletom pri upravljanju idrijskega akvarija ni videti konca. Po tem, ko je občina pod vodstvom župana Bojana Severja vanj v štirih letih vložila 187 tisoč evrov, ga je lani prodala za osem tisočakov, a ga kupec do danes ni prevzel. Občina je vložila tožbo za izpraznitev prostorov.

Akvarij v Idriji je leta 2007 zasnoval in postavil navdušenec nad akvaristiko Valter Majnik, prostor za akvarij je omogočila občina. Leta 2011 je oskrbnik zašel v finančne težave, zato je akvarij odkupila občina, ki jo vodi Bojan Sever.

Cenitev akvarija je tedaj izvedlo podjetje Akvami Dejana Gmajnerja, ki je poleg Majnika v prihodnjih letih tudi upravljal akvarij. Gmajner je svetnike prepričal z ambicioznimi načrti, da se bo akvarij v nekaj letih finančno osamosvojil, a se to ni zgodilo. 

Do lani, torej v štirih letih, je občina za akvarij namenila 187 tisoč evrov. Tri četrtine tega (okrog 120 tisoč evrov) je šlo za plače trem oskrbnikom, okrog 40 tisoč za obratovalne stroške in hrano za ribe.

Zavora svetnikov

Marca lani so občinski svetniki na predlog občine potegnili zavoro za financiranje akvarija. CID-u so naložili, da poskusi poiskati drugega oskrbnika (s tem, da bi občina še naprej delno financirala oskrbo akvarija), če tega ne bo, pa akvarij proda oziroma v skrajnem primeru donira.

Tako je občinski CID, ki ga vodi Sanja Marija Pellis, lani marca objavil razpis za oskrbnika, na katerega se je kot edini ponudnik prijavil idrijski Penzion Rožica, Rožica Ferjan.  A CID je razpis po prejemu vloge razveljavil in objavil novega z dodanim pogojem, da mora imeti ponudnik potrdilo o opravljenem usposabljanju za oskrbo hišnih živali.

Idrijska občina je pod Bojanom Severjem v akvarij vložila 187 tisoč evrov, po propadlih ambicioznih načrtih upravljavcev pa ga je lani prodala za osem tisoč evrov. | Foto: STA , Idrijska občina je pod Bojanom Severjem v akvarij vložila 187 tisoč evrov, po propadlih ambicioznih načrtih upravljavcev pa ga je lani prodala za osem tisoč evrov. Foto: STA ,

Gašper Ferjan, ki zastopa Penzion Rožica, meni, da so razpisne pogoje spreminjali z namenom, da bi razpis za oskrbnika padel v vodo in da občina akvarij proda ter se s tem znebi finančnega bremena.

Na občini očitke zavračajo. "Nov razpisni pogoj smo dodali, ker smo naknadno izvedeli, da mora imeti potencialni oskrbnik akvarija opravljeno usposabljanje na podlagi pravilnika o zaščiti hišnih živali," so pojasnili. Uposabljanje se mora po pravilniku trajati vsaj šest ur, v tem času pa naj bi se udeleženci poučili o zakonodaji, fiziologiji živali, praktičnih vidikih ravnanja z živalmi, skrbi za živali v nujnih primerih in varnosti osebja, ki ravna z živalmi, piše v pravilniku.

Ribe iz Idrije naj bi nov dom dobile v ljubljanskem Koloseju. | Foto: STA , Ribe iz Idrije naj bi nov dom dobile v ljubljanskem Koloseju. Foto: STA ,

S tožbo nad neodzivnega kupca

Po razveljavitvi prvega razpisa je CID takoj objavil nov razpis za oskrbnika z dvotedenskim rokom za prijavo. Prijavila sta se Majnik in Ferjan,a  oba odpadla, ker nista imela opravljenega usposabljanja. 

Občina je nato akvarij lani poleti za osem tisoč evrov prodala podjetju Reit investicije v lasti Franca Žmavca, ki upravlja ljubljanski Kolosej. Žmavc pa po ribe vse do danes ni prišel, tako da jih še vedno hrani idrijska občina, akvarij pa za obiskovalce ni dostopen že vsaj leto dni. Občina je zoper Reit Investicije pred slabim mesecem dni vložila tožbo za izpraznitev prostorov.

Žmavc nam je v telefonskem pogovoru zanikal, da z občino ne bi komuniciral, kot so poročali nekateri mediji. Dejal je, da so, ker iščejo primeren prostor za ribe, občino prosili, da za nekaj časa ribe ostanejo v Idriji. "Gre za občutljivo zadevo, zato veliko napora vlagamo v pripravo prostora," nam je pojasnil. Po njegovi oceni bo to trajalo še dva meseca. Ribe naj bi naselili v ljubljanskem Koloseju.

Pri tem pa bode v oči dejstvo, da je občina ribe prodala že lani septembra, ker pa ga Reit ni prevzel, občini nastajajo znatni stroški. Za vzdrževanje akvarija v obliki hranjenja rib mesečno porabijo od 1.200 do 1.400 evrov – račune za stroške so izdali podjetju Reit, ni pa znano, ali jih plačuje. Žmavc nam je na to vprašanje dejal le, da ne more odgovoriti.

Kdo so Reit investicije?

Podjetje Reit investicije v lasti Franca Žmavca, ki je tudi direktor, je registrirano za dejavnost organizacije izvedbe stavbnih projektov. Podjetje pa od pomladi 2014 izvaja kino dejavnost v ljubljanskem Koloseju, ki je v večinski lasti  Sergeja Racmana.

Žmavc in Racman sta sicer dolgoletna poslovna partnerja: oba sta delovala v okviru finančne skupine KD Holding. Racman je bil soustanovitelj skupine in kasneje član upravnega odbora, skupaj z Žmavcem sta delovala v nepremičninski hčeri KD Kvart, kjer je bil Racman do leta 2008 direktor.

Kasneje se je njuno partnerstvo selilo v Kolosej. Družba Kolosej kinematografi, ki ima v lasti Kolosejevo ljubljansko stavbo, je tako danes v lasti dveh podjetij: Racmanovih Auctor investicij in Adriatic Investa, za katerim so Žmavčeve Reit investicije.

Ne spreglejte