Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Janković sojenje

Torek, 25. 8. 2015, 11.03

8 let

Kako se Jankovićevo najboljše moštvo brani pred očitki tožilstva (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po krajšem zapletu, ko je med porotniki sprva sedel tudi zaposleni na MOL in ga je bilo treba nadomestiti, se je glavna obravnava v zadevi Mercator Niš na sodišču le začela.

Na zatožni klopi so se zaradi domnevnega oškodovanja Mercatorja v višini sto tisoč evrov znašli nekdanji predsednik uprave Zoran Janković, član uprave in direktor Mercatorja na Hrvaškem Stanislav Brodnjak ter nekdanji direktor družbe Facim Milevoj Boris. Kot je znano, nihče od obtoženih krivde na predobravnavnem naroku ni priznal.

Podpisnik sporne pogodbe izločen iz postopka Tožilstvo je danes predstavilo malenkost spremenjeno obtožnico, saj je iz očitkov izpustilo Mitjo Marinška, ki so ga zaradi zdravstvenih težav iz postopka izločili. Po mnenju tožilca Jake Brezigarja so obdolženi pri urejanju gradbenih dovoljenj za izgradnjo Mercatorjevega trgovskega središča v Nišu pred desetimi leti pridobili protipravno premoženjsko korist.

Obramba: Opis dejanj v obtožnici nima znakov kaznivih dejanj Jankoviću in Brodnjaku tožilstvo tako očita zlorabo položaja, ko naj bi tretji osebi omogočila pridobitve premoženjske koristi, Borisu pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. "Glede na to, da je Mercator podal pisno izjavo, da v tem poslu niso bili oškodovani in da zato ne priglašajo nobenega premoženjskopravnega zahtevka, sodišče opozarjam, da ne obstaja predpogoj za utemeljen sum, da so obdolženci storili kaznivo dejanje," je opozoril zagovornik obtoženega Borisa Emil Zakonjšek, ki sta mu pritrdila tudi druga dva zagovornika.

Zakonjšek je opozoril tudi na stališče ustavnega sodišča na zakonito postopanje, saj gre za poseg v pravice in svoboščine obdolženca, a je tožilec Brezigar obrambi oporekal z dejstvom, da je obtožnica pravnomočna in da jo je odobril tričlanski sodni senat. "Glede dejstva, da Mercator ne priglaša premoženjskega zahtevka – očitno ta družba ali nima vseh podatkov iz spisa ali pa je razlog nekje drugje," meni tožilec.

Jankovič na vprašanja tožilstva ni želel odgovarjati "Ne bom odgovarjal na vprašanja tožilstva, saj že nekaj let skuša ustvariti neko domišljijsko zgodbo, ki je ni. Mercator v Nišu je uspešna zgodba," je kot prvi na odru za priče povedal Janković, ki krivdo v celoti zavrača in trdi, da za pogodbo ni vedel oziroma jo je videl šele, ko je prišlo revizijsko poročilo, ki ga je naročil Mercator.

"Milevoja Borisa sem srečal enkrat v nekem lokalu, ko mi ga je nekdo predstavil," je pojasnil in dodal, da je imel Marinšek kot podpredsednik uprave, zadolžen za investicije na tujih trgih, povsem proste roke.

Vsako leto pet novih trgovskih središč, sporna le pogodba za niškega? Stopil je tudi na Brodnjakovo stran v smislu, da on ni imel nič s poslom v Nišu, da pa sta bila skupaj enkrat tam, in sicer ko je bilo treba izbrati primerno lokacijo. "Mercator je na območju nekdanje Jugoslavije v tistem času vsako leto odprl pet novih trgovskih središč, zato ne vem, zakaj je sporna samo ta pogodba. Velikokrat smo za pridobitev gradbenega dovoljenja angažirali domače ljudi," je navajal.

Brodnjak: O Marinšku nisem podvomil niti za sekundo Brodnjak, ki je bil v Mercatorju zaposlen 20 let, zaradi očitkov pa se je leta 2012 upokojil, čeprav bi se moral letos, ko bi dopolnil 40 let polne delovne dobe, je prav tako zavrnil vse očitke.

"Delal sem pod šestimi predsedniki uprav, pa v vsem tem obdobju ni bilo nobenih kršitev. Marinšek, ki je bil v podjetju 42 let, je bil eden od najuglednejših direktorjev, od katerega so se vsi predsedniki učili, zato o njem nikoli niti za sekundo nisem podvomil," je bil prepričljiv.

Zatrdil je, da je za pogodbo s Facimom izvedel, ko so začeli zbirati dokumentacijo za preiskavo. Po njegovem mnenju je bila uprava vsekakor zainteresirana, da posel, vreden med 15 in 30 milijoni evrov, čim hitreje izpelje.

Milevoj Boris: Posel je vodil moj pokojni partner Tudi Milevoj Boris je zanikal očitano dejanje in pojasnil, da sam ni vodil tega posla, temveč njegov pokojni partner. Priznal je podpis pogodbe, a da je to storil v dobri veri, da dela zakonito.

Ne spreglejte