Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
10. 8. 2016,
13.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

Natisni članek

vlom Policija

Sreda, 10. 8. 2016, 13.36

6 let, 6 mesecev

Kako predrzni so vlomilci v vročih dneh

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33
Vlomilec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V času dopustov, ko tatovi radi izkoristijo daljšo odsotnost lastnikov nepremičnin, so lahko v veliko pomoč sosedi. Preverite, kako je skrbna soseda preprečila predrzen poskus vloma v enem izmed ljubljanskih blokov.

Bralec, ki stanuje v enem izmed ljubljanskih stanovanjskih naselij, je pretekli teden odšel na krajši dopust. Na srečo je njegovo stanovanje ostalo nedotaknjeno. Ga je pa po prihodu domov presenetila bližnja soseda, ki mu je dejala, da sta v času njegove odsotnosti skozi protivlomna vrata poskušala vstopiti moški in ženska. Sredi belega dne.

Ko skrb za rože postane priročen izgovor

Soseda je nepovabljeni par opazila po naključju, ko je iz svojega stanovanja stopila na hodnik. Ker pozna bližnje družinske člane, ju je vprašala, koga iščeta in kako jima lahko pomaga. Vidno presenečena in vznemirjena sta ji odvrnila, da sta prišla zalit rože in da sta se očitno zmotila ter odklepala napačna vrata. Soseda jima je še dejala, naj kar pozvonita, saj je sosed doma.

A tega seveda nista naredila, temveč sta nemudoma odvihrala iz bloka. Če bi se res zmotila, bi verjetno odšla v kakšno drugo nadstropje iskat "pravo stanovanje", kjer bi "morala" zaliti rože, je še dejala skrbna soseda.

Policisti opozarjajo, da se da v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomiti v manj kot petih minutah. Če so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še veliko prej. | Foto: Thinkstock Policisti opozarjajo, da se da v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomiti v manj kot petih minutah. Če so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še veliko prej. Foto: Thinkstock

Bralec še zatrjuje, da zaradi zgolj tridnevne odsotnosti nikomur ni naročil zalivanja rož, nihče od njegovih bližnjih družinskih članov pa tudi ni bil v stanovanju.

Obvestiti je treba policijo

S policijske uprave Ljubljana so nam odgovorili, da pretekli konec tedna niso bili obveščeni o nobenem podobnem primeru. Prav tako niso prejeli nobene prijave o vlomu v stanovanje ali hišo na omenjenem območju.

Priporočajo, da če se občani znajdejo v omenjeni situaciji, naj o tem obvestijo policijo. "Pri tem naj si poskušajo zapomniti videz oseb, mogoče tudi vozila, s katerimi so se pripeljali …" so nam odgovorili.

Vlomilci imajo najraje denar, nakit in tehnično opremo

Policijska statistika sicer poleti ne razkriva več vlomov kot v preostalih mesecih. So pa vseeno pogosti primeri, ko storilci izkoristijo daljšo odsotnost oškodovancev, vlomijo v objekt, ga pregledajo in stvari odtujijo.

Na policiji ne vodijo statistike, koliko vlomov je izvedenih skozi navadna vrata in koliko skozi protivlomna vrata. | Foto: Bor Slana Na policiji ne vodijo statistike, koliko vlomov je izvedenih skozi navadna vrata in koliko skozi protivlomna vrata. Foto: Bor Slana

"Storilci v nepremičnino najpogosteje nasilno vstopajo z vlamljanjem skozi okna in vrata. Odnašajo zlasti denar, nakit in tehnično opremo. To predstavlja približno polovico odnesenih predmetov," so pojasnili in dodali, da so obravnavali tudi primere, ko so storilci vlomili v objekt ali stanovanje in ga skoraj v celoti  izpraznili. Kradli so podnevi, dlje časa, sosedom pa so se izgovorili, da so iz selitvenega servisa ter da se sosedje selijo.

Kakšne zvijače uporabljajo vlomilci?

Na območju policijske uprave Ljubljana so v zadnjem obdobju obravnavali več primerov, ko so storilci z različnimi dejanji preusmerjali pozornost oškodovancev in jih potem okradli. Žrtve teh kaznivih dejanj so najpogosteje starejši občani, storilcev pa je običajno več. Njihove vloge so razdeljene, kazniva dejanja pa izvršujejo tako, da nekdo osumljenca s spraševanjem po neki stvari (pot, nasvet), predmetu (staro železo, orodje, stroji), s ponujanjem storitve (dimnikarstvo, vodovod, servis) ali preprosto s pogovorom o nečem zamoti in preusmeri njegovo pozornost stran od hiše ali premoženja.

Medtem drugi storilec, lahko jih je tudi več, vstopi v hišo ali stanovanje in ga pregleda ter odtuji vredne predmete, najpogosteje denar in zlatnino. Oškodovanci kazniva dejanja policiji običajno naznanijo šele več ur ali celo naslednji dan po dogodku, kar otežuje preiskavo kaznivega dejanja.

Samozaščitni ukrepi ob pristopu nepoznanih oseb, da se prepreči morebitno oškodovanje, so zato v takih primerih nujni, povezani pa so predvsem s stalnim spremljanjem teh oseb, varovanjem lastnine (zaprta in zaklenjena vrata, pospravljeni vredni predmeti …) in z ustrezno previdnostjo. Od oseb, ki se na primer izdajajo za serviserje ali izvajalce del, lahko vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico, delovni nalog ali drug dokument.

"Zato je pomembno, da ob daljši odsotnosti sosede prosimo, naj popazijo na našo nepremičnino. Zadostuje že, da so pozorni na zadrževanje nepoznanih oseb ob stanovanju ali hiši in o tem obvestijo policijo," svetujejo policisti.

Vlom v manj kot petih minutah

Šibke točke na nepremičninah so zlasti okna in vsa vrata (balkonska, vhodna, garažna vrata), za kar oškodovanci v veliko primerih poskrbijo že kar sami, ko okna puščajo odprta, vrata pa odklenjena.

"Sicer pa se da v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomiti v manj kot petih minutah, če so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še veliko prej," opozarjajo.

Vlom | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Na policiji ne vodijo statistike, koliko vlomov je izvedenih skozi navadna vrata in koliko skozi protivlomna vrata. "Vsekakor pa je večja verjetnost, da bo vlomilcu uspelo vlomiti skozi navadna oziroma nezaščitena vrata kot skozi protivlomna," so še sklenili.

Ne spreglejte