Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
7.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana afera

Četrtek, 3. 9. 2015, 7.46

8 let

Kako bo novi direktor UKC Andrej Baričič pojasnil svoje pretekle posle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub aferam in okrnjenemu ugledu naše največje zdravstvene ustanove UKC Ljubljana je njegov novi šef bolj molčeče narave. A so toliko bolj zgovorna njegova dejanja oziroma posli.

Andrej Baričič je mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana prevzel 10. avgusta, takrat pa je prvič in zadnjič spregovoril za javnost. Kljub aferam tako na področju otroške srčne kirurgije kot poročila ministrstva za zdravje o nadzoru nad nevrološko kliniko so odzivi, ki prihajajo iz te zdravstvene ustanove, kratki in jedrnati.

Baričič je UKC prevzel v enem izmed njegovih najtežjih obdobji, a poročanje o nekaterih njegovih poslih nakazuje, da bo imel veliko dela ne samo z reševanjem težav na UKC, pač pa tudi s pojasnjevanjem svojih dejanj.

Sodelovanje z Leonardom Peklarjem Kot v Dnevniku poroča Tomaž Modic, je Baričič lastnik več svetovalnih podjetij doma in v tujini, v zadnjih nekaj letih pa je tesno poslovno sodeloval z Leonardom Peklarjem, nekdanjim lastnikom podjetja Socius. Za njim je zaradi domnevno spornega odtekanja svetovalnega denarja iz državnih podjetij (SCT IN Telekom Slovenija) razpisana celo mednarodna tiralica. Peklarja in Baričiča druži inštitut International Chairmen's Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je od ustanovitve leta 2011 v rokah Baričiča.

Čeprav se je Peklar v poslovni javnosti predstavljal kot ustanovitelj in programski direktor inštituta ICF, Baričič vpetost Peklarja v njegov inštitut zanika. "Gospod Peklar nima nobene povezave z ICF," so za Dnevnik pojasnili v UKC.

Še eno podjetje in pestra kariera Drugo Baričičevo podjetje Advanced Solutions Consultants ima sedež prav tako v Londonu in je bilo ustanovljeno leta 2005. Njegovo lastništvo si danes deli z življenjsko sopotnico Matejo Vrankar, direktorico in solastnico BDO revizije. Ta je, tako kot BDO svetovanje, del skupine, ki je pomembno vpeta v insolvenčne postopke, njeni upravitelji pa vodijo nekatere največje stečaje v državi.

Baričič je imel pestro kariero, saj je bil med drugim sedem let na čelu Gea Collegea, kjer je tudi predaval, leta 2009 so ga imenovali v nadzorni svet državne NLB, kjer je zdržal do leta 2012, vmes pa je vodil družinsko svetovalno podjetje Globe, še poroča Dnevnik.

Ne spreglejte