Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
11.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

analiza Miro Cerar mandatar Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Torek, 26. 8. 2014, 11.33

7 let, 12 mesecev

Kako bo Miro Cerar mesil mandatarsko testo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobil je 57 glasov. Tri manj od dvotretjinske večine. A glasovi v parlamentu imajo drugačno težo kot glasovi na volitvah. Miro Cerar je na volitvah dobil 36 odstotkov, a sam ne more narediti ničesar.

Začenja se preizkus, iz kakšnega mandatarskega testa je ugledni pravnik, ki še vedno stavi predvsem na etiko. Javnomnenjske "zaloge" ima verjetno za leto dni, ko bo moralo že biti vidno, ali mu je uspel preobrat, ki ga Slovenija čaka zadnjih pet let.

Vprašajte Boruta Pahorja in Zorana Jankovića Bleščeča zmaga na volitvah ni zagotovilo za udobno vladanje, kar sta najbolje dokazala Borut Pahor leta 2008, ki mu gre na "solo funkciji" predsednika republike bolje kot na čelu vladne ekipe, in Zoran Janković leta 2011, ki mu sploh ni uspelo sestaviti vlade.

Dozdajšnja povolilna pogajanja kažejo, da bo Miro Cerar kljub "pahorjanski" spravljivosti vendarle bolj odločen voditelj kot Borut Pahor. Cerar in njegova ekipa sta se tudi veliko bolj zrelo in spretno lotila koalicijskih pogajanj kot Zoran Janković.

Miniature Ljudmile Novak in Alenke Bratušek Ne glede na to, kaj si mislimo o splošnosti koalicijske pogodbe in reformski usmeritvi nove vlade, je dejstvo, da je Nova Slovenija Ljudmile Novak na volitvah prejela manj kot šest odstotkov glasov, DeSUS Karla Erjavca pa več kot deset odstotkov. In da, zakaj imeti v vladi miniaturno stranko premierke v odhodu Alenko Bratušek, ki je zamudila priložnost, da bi se od funkcije ob nekaterih vladnih uspehih poslovila spodobno?

Ranjeni medved Janez Janša Miro Cerar za zdaj kaže, da je pripravljen na "medvedje" napade SDS Janeza Janše. Na tiste, ki več povejo o napadalcu kot o napadenem, Cerar ne odgovarja. Takšna je bila včerajšnja "bravura" Janše, ko je Cerarja primerjal z lovcem Titom, ki naj bi mu slovenski jagri na drevo privezali medveda za odstrel.

Zdi se, da bo imel novi mandatar kar nekaj težav s svojimi poslanci, ki se bodo morali vprašati, ali je parlament res prostor za čaščenje vodje. Včeraj je s tem izstopalo več poslancev SMC, ob katerih bi lahko kdo ugotovil, da postaja Cerarjeva sekta vse bolj zanimiva.

Danes, ko postajam pionir Naštejmo le nekaj drobcev razprave poslanke Klavdije Markež iz magnetograma državnega zbora: "Ljudem je prenesel sporočilo, da bo poskušal na podlagi jasne ideologije vzpostaviti stabilnost v državi, le-ta pa bo temeljila na človekovem dostojanstvu, družbeni odgovornosti, pravnem redu in visoki stopnji kulture ter etičnosti, za kar se sama še posebej zavzemam."

"Odgovornost, ki si jo je dr. Cerar z izvolitvijo na predčasnih državnozborskih volitvah naložil, je izjemna. O tem slišimo in govorimo vsak dan, pa tudi tako čutimo, toda vsi mu zaupamo, kot zaupamo tudi svoji stranki, Stranki Mira Cerarja."

"Dr. Miro Cerar mi je s svojo politično držo in nastopom vzor. Je oseba, ki v meni s svojo karizmo vzbuja avtoriteto in spoštovanje. Vsega tega ne počne z besedami, ampak s svojim ravnanjem, kulturo, načelnostjo, vrednotami, ki jih prenaša na posameznike, tudi na nas."

Ah, manjka samo še pionirska prisega.

Omrežja, lobiji in stare navade A ključna bosta vendarle Cerarjeva vladna ekipa ter obvladovanje omrežij, lobijev in starih vzorcev političnega vedenja. Tu mu stare sile, ki jim nedvomno pripadata tudi DeSUS in Socialni demokrati Dejana Židana, ne bodo v pomoč.

S postavljanjem politične kulture na prvo mesto je Cerar izpostavljen političnim in medijskim napadom ob vsakem najmanjšem odstopanju od visokih meril. Novi mandatar bo moral po drugi strani pokazati učinkovitost vladanja in vodenja, ki se ju lahko uči od Janeza Janše. Brez posega v neučinkovite strukture oblasti na nižjih ravneh odločanja si Cerar ne more obetati preboja v boljšo državo, ki služi državljanom in gospodarstvu.

Kaj nas čez leto dni ne bo več zanimalo? Miro Cerar je dobil 36 odstotkov na volitvah. Dobil je 57 glasov v parlamentu za vodenje vlade. Čez leto dni to ne bo zanimalo nikogar več. Ljudje se bodo vprašali, ali živijo bolje, ali imajo boljšo državo in ali je vladajoča politika presekala s prakso, ki je zadnja leta Slovenijo pripeljala na najnižjo točko v zadnjih 25 letih.

Ne spreglejte