Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2017,
18.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

4

Natisni članek

Slovenci v tujini

Sobota, 8. 7. 2017, 18.47

6 let, 7 mesecev

Kaj si Slovenci, ki živijo po svetu, mislijo o arbitraži? #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

4

"Dobrodošli doma," je danes odmevalo po Murski Soboti. To je bilo sporočilo za okoli pol milijona Slovencev, ki živijo zunaj naših meja. Nekaj najbolj zavednih izseljencev, zdomcev in zamejcev se je te dni vrnilo domov in se udeležilo srečanja v Rakičanu pri Murski Soboti. Kako gledajo na matično domovino in aktualne zadeve?

Video: Planet TV


Žmavc: Pol milijona Slovencev v tujini je nova dodana vrednost

Slovencev nas ni le dva milijona, ampak dva milijona in pol, Slovenci v zamejstvu in po svetu pa soambasadorji slovenstva v tujini in most med državo, kjer živijo in delajo, ter domovino Slovenijo, so naša dodana vrednost, je na današnjem srečanju Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma poudaril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Fotogalerija
1 / 55

Minister je na dvorcu Rakičan uvodoma dejal, da je povsod po svetu, kjer je bil, srečal izredno dobro organizirane skupnosti Prekmurcev, generacije, ki so šle v svet, kjer jim je z delom uspelo. "Naša želja je, da dajemo še večji pomen povezovanju Slovencev z matično domovino in tudi tretja in četrta generacija, ki čutita pripadnost domovini, lahko dasta svoj prispevek Sloveniji, tudi kot strokovnjaki, znanstveniki," je med drugim povedal Žmavc. Poudaril je še, da se mora Slovenija odpreti v širši prostor, od Avstralije in Kanade do Argentine in drugih držav, kjer je veliko Slovencev, ter se z njimi povezati.

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek pa je poudaril, da je pomembno tudi vnukom in pravnukom naših ljudi, ki so se nekoč morali odseliti, pokazati, kako lepo deželo imamo in kaj lahko tu doživijo. Dodal je, da ga ob obiskih v pobratenih mestih in srečevanjih s Slovenci, od Nemčije do ameriškega Bethlehema, opozarjajo, kako naj sami cenimo domovino, obiskovalcem pa je zaželel, da bi bili povezani tudi v prihodnje.

Med udeleženci srečanja je bila tudi Marija Mauko, ki je odšla v Stuttgart pri enem letu, z vrstniki pa pleše pri tamkajšnji slovenski folklorni skupni. O Sloveniji pravi, da se tu preprosto počuti doma, ker ve, da so tu doma starši, korenine, slovenski potni list in sorodniki.
Anton Malenšek s Turjaka, ki je več kot 50 let živel v ZDA, pred tremi leti pa se je vrnil, je na vprašanje zakaj, odgovoril: "Zaradi ljubezni do domovine, čeprav v Ameriki ni bilo slabo, slovenske besede, muzike, običajev, tudi hrane, a najbolj zaradi Slovenije, moje dežele."
Ne spreglejte