Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2022,
22.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

42

Natisni članek

politika Volitve 2022 stranke

Torek, 29. 3. 2022, 22.08

2 leti

Kaj se dogaja? To je pokazala zadnja dnevna meritev moči strank.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

42

w

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 27,6 odstotka vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 21,6 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 11,3-odstotno podporo. Četrta je Levica Luke Mesca. LMŠ Marjana Šarca je prehitela tako NSi Mateja Tonina kot tudi gibanje Povežimo Slovenijo in se povzpela na peto mesto. 

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Janez Janša. Robert Golob
Novice Neverjetno, kaj je Janezu Janši uspelo na POP TV
podatrki o raziskavi | Foto:

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Kot je razvidno iz spodnje grafike, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili v nedeljo, podpora SDS zmanjšala za 2,4 odstotne točke, Gibanju Svoboda pa povečala za 0,9 odstotne točke. Podpora SD je upadla za 0,4 odstotne točke.

Podpora Naši deželi Aleksandre Pivec raste

Četrta ostaja Levica Luke Mesca, ki so ji namerili 6,9-odstotno podporo, enako kot v zadnji raziskavi. Na petem mestu je s 5,5 odstotka tokrat LMŠ Marjana Šarca, ki se je dvignila za 0,8 odstotne točke in tako prehitela gibanje Povežimo Slovenijo, ki ji je podpora s 6,1 upadla na 4,4 odstotka, in NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora s 4,9 zdrsnila na 4,3 odstotka in je tokrat sedma. 

Med strankami, ki so ostale pod parlamentarnim pragom, med njimi so tudi SAB Alenke Bratušek, SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS Ljuba Jasniča, še najbolje kaže Naši deželi Aleksandre Pivec, ki ji podpora raste. Trenutno se je ustavila pri treh odstotkih.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

w | Foto:

Tudi med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 465, vodi SDS, sledijo pa ji Gibanje Svoboda, SD in Levica. 

w | Foto:

s
Novice Dnevna meritev moči strank: kaj se dogaja z LMŠ Marjana Šarca?

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Naslednjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 59,7 odstotka anketirancev, je še pokazala raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

ankete | Foto:

f
Novice Dnevna meritev moči strank: nastale so spremembe

Spodaj si lahko pogledate primerjavo Parsifalove dnevne meritve moči strank z zadnjo anketo Mediane za POP TV, ki so jo objavili v nedeljo. 

 

 

Ne spreglejte