Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2017,
10.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

6

Natisni članek

umor novorojenček Center za socialno delo

Četrtek, 23. 3. 2017, 10.26

6 let, 7 mesecev

Kaj se dogaja z novorojenčkom, ki so ga odvzeli priprti materi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

6

Novorojenček priprte mame je v začasnem rejništvu. Postopek smo izpeljali kar se da človeško, pravi direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar, ki je na novinarski konferenci pojasnila ravnanje centra v zvezi z novorojencem, čigar mati je osumljena zanemarjanja umrle dveletne hčerke in surovega ravnanja z njo.

Mati je imela možnost, da se pred odvzemom poslovi od otroka, je pojasnila Bregarjeva in dodala, da so ravnali v skladu s svojimi dolžnostmi in da drugih možnosti niso imeli.

Kot je pojasnila, so se za začasno odredbo o odvzemu mladoletnega otroka obtoženi surovega ravnanja in povzročitve hudih telesnih poškodb odločili na podlagi ocene ogroženosti, ki jo je podal miltudisciplinarni tim. Od zavoda za prestajanje kazni zapora so bili informirani, da v priporu ni mogoče zagotavljati stalnega nadzora nad pripornico z otrokom.

"Ni bilo dvoma, da se moramo odločiti za ta skrajni ukrep"

Medtem ko obstajajo zapornice, s katerimi biva otrok, pa to ne velja za pripor. Takšnega primera v Sloveniji še ni bilo. "V priporu še ni bilo mame s povsem nemočnim novorojenčkom, ki bi bil v celoti odvisen od tuje pomoči. To z vidika varnosti predstavlja še večje tveganje," je opozorila Bregarjeva.

"Center za socialno delo je dolžan skrbeti za varnost in koristi otroka. Glede na vsa zbrana dejstva in na podlagi ocene ogroženosti ni bilo dvoma, da se moramo odločiti za ta skrajni ukrep za zaščito otrokovega življenja," je poudarila Bregarjeva in dodala: "Gre za s strokovne in človeške plati zahteven ukrep, ki smo ga skrbno pretehtali, in mislim, da smo ravnali, kot je naša dolžnost."

Odvetnica trdi, da so otroka odvzeli s prevaro

Mami, ki je od lani poleti v priporu zaradi očitkov o soodgovornosti za smrt dveletne hčerke, je jeseniški center za socialno delo odvzel otroka, ki ga je rodila pred dnevi, poroča časnik Dnevnik. Njena odvetnica Darja Roblek zatrjuje, da so ji otroka odvzeli s prevaro, in ne izključuje možnosti tožbe.

Roblekova je dejala, da je jeseniški center za socialno delo ob odvzemu otroka navedel "izgovor, da so potrebne preiskave, v resnici pa je šlo za izvajanje odločbe jeseniškega centra za socialno delo, ki so ji jo potem v porodnišnici tudi vročili".

"Mati ni podpisala soglasja o skrbništvu"

Pojasnila je tudi, da je otrok v rejništvu in da njegova mati Sanda Alibabić soglasja o skrbništvu, ki so ji ga dan po odvzemu prinesle socialne delavke, ni podpisala. Roblekova je še izpostavila, da razmišlja o tožbi na evropskem sodišču za človekove pravice, saj se ji zdi "kršenje pravic otroka, ki ga mati ne more niti dojiti po rojstvu, nezaslišano". 

Alibabićeva se je v ponedeljek vrnila v pripor, kjer je tudi njen partner in soobtoženi ter domnevni oče odvzetega novorojenčka Mirzan Jakupi. Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je 4. julija lani vodila v smrt deklice.

V kratkem naj bi se začela tudi glavna obravnava v sojenju Alibabićevi in njenemu partnerju Mirzanu Jakupiju. "Okrožno sodišče bo nadaljevalo sojenje Jakupiju in Alibabićevi, nadaljevanje postopka je že razpisano," je za STA pojasnila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Ne spreglejte