Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
9.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Kovačič

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 9.45

7 let, 12 mesecev

Kaj je prvi mož NKBM Matjaž Kovačič o prodaji delnic banke pisal Janezu Janši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sporočila šefa NKBM Matjaža Kovačiča Janezu Janši in njegovemu tajniku Borutu Petku naj bi razkrivala, zakaj se je prva Janševa vlada odločila za množično prvo javno prodajo delnic NKBM, piše Dnevnik.

Iz elektronskih sporočil nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu tajniku Borutu Petku izhaja vtis, da je prva Janševa vlada množično prvo javno prodajo delnic NKBM leta 2007 izpeljala, da bi pred volitvami pridobila simpatije volivcev in izbranim lastnikom odprla vrata v banko, v Dnevniku pišeta Primož Cirman in Vesna Vuković.

"Projekt lahko izpeljemo kot velik politični in poslovni uspeh, v kolikor ga bomo pravilno izvajali. /.../ Vlada bo lahko pokazala uspešno izveden projekt, ki ga je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami tudi napovedala," je Kovačič zapisal v elektronskem sporočilu, ki ga je 2. oktobra 2007 poslal Janši. Nanašalo se je na skorajšnjo delno privatizacijo NKBM. Vlada se je namreč že maja 2007 odločila, da bo 49 odstotkov banke s prvo javno ponudbo delnic prodala institucionalnim vlagateljem in fizičnim osebam.

Kovačič Janši: Preprečite sovražne nakupe Vlada je takrat tudi odločala o tem, kateri tuji in domači vlagatelji bodo lahko kupili delnice. "Prosim, če ne dovolite, da bi nekatere naše konkurenčne banke prek svojih satelitov izvajale sovražne nakupe v procesu IPO. Nekateri se zelo trudijo, da bi Probanko spravili v alokacijo (delnic), a to bi bila popolna neumnost, saj država verjetno ni delala IPO zato, da bo prodala NKBM domači manjši konkurenčni družbi. Borutu sem poslal seznam domačih institucionalnih vlagateljev, ki bi bili smiselni, in prosim za podporo," je Janši 29. novembra 2007 pisal Kovačič.

Kovačičeve želje so padle na plodna tla, saj med poznejšimi lastniki delnic ni bilo Probankinih družb. Tako verjetno ni naključje, da so zajetno količino delnic lahko kupili v Publikumu, ki je bil v dobrih odnosih s Kovačičem, in skladih Perspektive v lasti Darija Južne, takrat tesnega "poslovnega" prijatelja ministra Andreja Vizjaka, prek katerega je v vladi lobiral Kovačič, še piše Dnevnik.

SDS: Janša kot premier ni prebral niti deset odstotkov mailov, ki jih je prejel "Maile naj komentirajo tisti, ki so jih pisali, seveda če gre za verodostojne dokumente. Ko je bil Janez Janša predsednik vlade, je prejel tedensko več tisoč elektronskih sporočil in niti deset odstotkov mu jih ob vseh drugih obveznostih ni uspelo prebrati. Po desetih letih lahko vsak trdi, da mu je pisal, in tega ne more niti potrditi niti zanikati. Zagotovo pa ni nikomur prek njih ali kako drugače naročal česarkoli nezakonitega," so nam na našo prošnjo za komentar odgovorili v SDS.

Ne spreglejte