Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2020,
15.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

41

Natisni članek

Svet za nacionalno varnost Janez Janša Janez Janša

Petek, 9. 10. 2020, 15.22

3 leta, 7 mesecev

Janša: Virus lahko premagamo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

41

Predsednik vlade Janez Janša je po današnjem sklicu in zasedanju Sveta za nacionalno varnost državljane pozval k upoštevanju ukrepov. "Obstajajo različne možnosti, ki so pripravljene za to, da se virus ustavi," je dejal. Izrazil je prepričanje, da je Slovenija koronavirus sposobna premagati. Kot je še povedal premier, so na seji podprli predlog policije za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili posebna pooblastila na območju ob meji.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V četrtek potrdili 363 novih okužb, umrli štirje bolniki

Danes se je sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki ga je sklical predsednik vlade Janez Janša. Na njem so razpravljali o razmerah, v katerih je znašla Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa. SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zajezimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi, je po zasedanju v današnji izjavi za javnost povedal Janša.

SNAV poziva vse državljane in državljanke, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti. "Kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli," je povedal premier in dodal, da Svet ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni razhajanj med vlado in stroko.

Pet odstotkov prebivalstva ukrepov ne spoštuje

"Ocenjujemo, da so ukrepi primerni in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom, vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse možnosti, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi," je povedal Janša.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Poudaril je, da v tem trenutku "nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa. To smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi. Vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to". Premier je še dejal, da ta cena ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni, temveč je cena odvisna od tega, ali bodo državljani in državljanke ukrepe upoštevali.

Opozoril je tudi, da okoli pet odstotkov prebivalstva vladnih ukrepov, ki so po njegovem mnenju mehki, ne upošteva. "S tem onemogočajo učinkovitost teh ukrepov in ogrožajo odgovorno ravnanje 95 odstotkov ostalega prebivalstva.

Janez Janša
Novice Zakaj TV Slovenija ni prenašala Janševe izredne napovedi ukrepov proti virusu

Vnovični predlog za aktivacijo 37.a člena

Predsednik vlade je nato v nadaljevanju povedal, da je bila na dnevnem redu tudi razprava o nezakonitih migracijah. Kot je dejal, je Svet za nacionalno varnost podprl predlog policije, da se zaradi stanja, ki postaja kritično, ponovno predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje meja med Slovenijo in Hrvaško.

 V zvezi s tem je Janša na opozicijske stranke naslovil apel, da predlog v državnem zboru podprejo, saj kot je povedal, "gre za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino", zato upa, da bodo poslanci tokrat predlog podprli.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

"Vlada ima namreč povsem neposredno dolžnost, da zavaruje vse prebivalce v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali v katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob kateri se dogaja marsikaj in kjer je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev," je pojasnil Janša. 

Če poslanci 37.a člena v državnem zboru ne bodo podprli, ima vlada v tem primeru možnost zaprositi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju. Sicer pa omenjeni člen zakona o obrambi pripadnikom Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje daje pooblastila, da opozarjajo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pooblastila izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste.

Janez Janša
Novice Janša za petek sklical sejo sveta za nacionalno varnost

Šarec: Vladi je epidemija ušla iz rok

Po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca pa je vladi epidemija ušla iz rok. Kot je dejal, po pisanju STA, se Svet za nacionalno varnost sklicuje, da bi se vzpostavila kolektivna odgovornost za nastali položaj. V vladajoči koaliciji oziroma v stranki SDS očitno nastaja panika, saj opozicijska pobuda o alternativni koaliciji začenja dobivati obrise, je povedal. Prvi ukrep, ki bi, kolikor toliko povrnil zaupanje ljudi, sta po Šarčevih besedah odstavitvi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka ter vrnitev Nine Pirnat na čelo inštituta.

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA ,

Škandalozno pa je po njegovem mnenju, da za število okužb krivijo protestnike in mnoge druge, le "vlada sama pri sebi ne vidi nobene krivde". Podobno pa se skuša na opozicijo zvaliti krivdo glede povečanja števila nezakonitih prehodov meje, ker ni podprla aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Spomnil je, da so ga bili v LMŠ pod smiselnimi pogoji pripravljeni podpreti.

"Ne bo pa ta člen mogel izbrisati njihove nesposobnosti," je pripomnil. Ne glede na vse je državljanke in državljane Šarec pozval, naj se ne vznemirjajo in naj spoštujejo vse predvidene ukrepe, naj nosijo maske in spoštujejo tudi priporočila NIJZ.

Pahor prihod na sejo pospremil z optimizmom

Predsednik republike Borut Pahor pa je prihod na sejo pospremil z optimizmom glede sposobnosti uspešnega spopada z zdravstveno krizo. Po Pahorjevih besedah je prav, da je premier sklical ta sestanek in da skuša poiskati širše soglasje za ukrepe, ki jih utegne vlada sprejeti v spoprijemanju s krizo. "Mislim, da moramo iskati skupno usmeritev, ki je utemeljena na znanstvenih osnovah, na osnovi strokovne javnosti," je po poročanju STA pojasnil v izjavi za medije pred sejo.

Te ukrepe je potem treba prepričljivo predstaviti javnosti, vsi pa se moramo truditi, da jih izvajamo. "Mislim, da smo Slovenci pokazali izjemno sposobnost za prilagajanje tem zelo neobičajnim razmeram," je ocenil predsednik republike. To naj bo po njegovih besedah tudi navdih za to, da skupaj premagamo drugi val epidemije covid-19, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša: Poimenovanje Koalicija ustavnega loka norčevanje iz ustavne ureditve #video
Ne spreglejte