SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kacin: Janša je sporočil, da nima več pravega stika z realnostjo

4

termometer

Evropski poslanec Jelko Kacin meni, da je šlo pri govoru Janeza Janše na shodu Zbora za republiko za "strašljiv odmev" iz prejšnjega stoletja, in poudarja, da molk institucij ni več dopusten.

Ko je predsednik vlade Janez Janša v petek spregovoril o "levem fašizmu" v Sloveniji, je po mnenju Kacina (ALDE/LDS) nastopil "trenutek grobosti, boleče tesnobe, presenečenja, ki jemlje sapo". "Janša je sporočil, da nima več pravega stika z realnostjo. 'Urbi et Orbi' je razglasil, da je potrebno v dobro ljudstva in slovenske države, kot jo pojmuje in oznanja sam, zamenjati tako ljudstvo, kot tudi medije," je v sporočilu za javnost poudaril Kacin.

Ob tem je opozoril, da v Evropi, še posebej pa v EU, ni države, ki bi imela težave z levim radikalizmom, še manj pa take z levo izpeljanko desnega radikalizma. "EU je utemeljena na zmagi nad fašizmom in nacizmom, zato je zloraba teh pojmov in poimenovanj za obračun z drugače mislečimi, pa četudi s političnimi tekmeci in nasprotniki, sprevržena in nedopustna," izpostavlja evropski poslanec.

"Strašljiv odmev iz prejšnjega stoletja" Premierov nastop je bil po Kacinovih besedah "strašljiv odmev iz prejšnjega stoletja, morda celo odmev iz prve polovice 20. stoletja. Še najbolj bi sodil v čas in psihozo požiga Reichstaga in krivično, a zavestno preganjanje in obtoževanje političnih nasprotnikov za 'zločin', s katerim niso imeli nič skupnega".

Kacin: Na potezi je pravosodje Kacin se ob tem sprašuje, ali še imamo pravno državo. "V tem trenutku molk ni več zlato, molk institucij pa ni več dopusten," je dodal. Po njegovem mnenju so na potezi tožilci in sodniki: "Se vam ne zdi, da je šlo za sovražni govor? Če je temu tako, ste ga dolžni preganjati po uradni dolžnosti!"

Juhant novinarje obtožuje, da Janši in njegovi družini delajo krivico V zvezi z odzivi novinarjev - Janšev govor je obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije - pa se je oglasil tudi teolog in predavatelj na ljubljanski Teološki fakulteti Janez Juhant. Ta novinarje sprašuje, kolikokrat so sami s svojimi lažmi, podtikanji, insinuacijami in drugimi novinarskimi manevri v zadnjih 25 letih prizadeli Janeza Janšo in njegovo družino. Pri medijskem poročanju gre po Juhantovem tudi za to, da se Janši osebno in celo njegovi družini "vzame človeško dostojanstvo, integriteto in se ga politično in, kar je še bolj nečloveško, celo osebno onesposobi".

Spomnimo: Premier Janša je v video nagovoru udeležencev petkovega shoda Zbora za republiko poudaril, da je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu in grožnjam, nasilju ter kaosu, ki sta največja sovražnika svobode in pravičnosti. Kritičen je bil tudi do večine medijev in protestov. "Za kulturni protest razglašajo namerno neprijavljena in namerno ponoči, torej tvegano organizirana zborovanja s skrivanjem obrazov odgovornih, zmerjanje drugače mislečih, zažiganje in obešanje lutk, trkanje na domovih svetnikov, vdore v občinske stavbe, uničevanje lastnine in napade na policiste," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin