SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juhant: Zakaj se novinarji ne vprašajo, kolikokrat so z lažmi in podtikanji prizadeli Janšo

2

termometer

 | Foto:
Pri novinarskem poročanju gre tudi za to, da se Janši osebno in celo njegovi družini vzame človeško dostojanstvo, integriteto in se ga politično in celo osebno onesposobi, trdi Juhant.

V Društvu novinarjev Slovenije ugotavljajo, da so napadi premierja Janeza Janše na novinarje in medije z njegovim govorom na Zboru za republiko prešli vsako mejo dobrega okusa.

Teolog Janez Juhant se v javnem pismu novinarjem sprašuje, zakaj se novinarji ob tem ne vprašajo, kolikokrat in kako so sami s svojimi lažmi, potikanji, insinuacijami in drugimi novinarskimi slikovnimi in besednimi manevri v petindvajsetih letih njegovega javnega delovanja prizadeli Janeza Janšo, njegovo družino in vse preostale, "ki nam je njegov lik simbol in njegovo delovanje zagotovilo samostojne države Slovenije in njenih demokratičnih procesov".

"Kdo v naši mladi demokraciji ima realno oblast ravno novinarji bolje veste kot mi navadni državljani"

»Če si boste prebrali knjige Bramstedta, Snyderja, Pipesa, Arendtove, Baumana in drugih, boste lahko našli marsikatere vzporednice z medijskimi tehnikami, o katerih je govoril, čeprav ti avtorji govorijo o še drugačnih časih in razmerah. Prične se z medijskimi obračuni, a konča s tragedijami žrtev. Žal se ta scenarij v zaostrenih družbenih razmerah vedno ponavlja. V takih razmerah teh se vsaj delno nahajamo tudi mi, kot potrjujejo protesti, upam, dobromislečih in po spremembah težečih državljanov te države in globalnega sveta. Žal pa so take razmere vedno rado izkoristili premetenci, da bi prek izrednih razmer ohranili ali prišli do totalitarne, ne pa demokratične oblasti. Kdo v naši mladi demokraciji pa ima realno oblast pa ravno Vi novinarji bolje veste kot mi navadni državljani in v tem je težava, če že ne tragika naše demokracije,« je izpostavil Juhant.

Zatrdil je, da ne bi pisal teh vrstic, če bi razbral iz novinarskih poročanj, kritik in komentarjev, da želijo novinarji s tem pripomoči, da bo v naši državi demokracija delovala bolje, da bodo politiki in tudi predsednik sedanje vlade bolj strokovni, korektni in zavzeti za državljane. A, kot trdi, opaža, da gre tudi za to, da se Janši osebno in celo njegovi družini vzame človeško dostojanstvo, integriteto in se ga politično in kar je še bolj nečloveško, celo osebno onesposobi.

"Kako si razlagate, da sodelavci Janšo ocenjujejo kot delavnega, urejenega in doslednega človeka?"

»Kje npr. ste videli kake osnove, da ne bi deloval demokratično in kateri njegovi ukrepi dajejo osnovo za nedemokratičnost, čeprav je to mantra, ki jo pavšalno ponavljate medijski snovalci in izvrševalci? In kako si potem razlagate, da ga ljudje, ki so sodelovali z njim v demokratičnih procesih ocenjujejo kot izredno delavnega, urejenega in doslednega človeka in politika in to ne le njegovi strankarski kolegi, pač pa tudi ljudje drugih strank kot npr. nedavno bivši minister Senko Pličanič, ki je dejal v odstopni izjavi, da ga ceni kot politika in kot človeka,« izpostavlja Juhant.

Verjame, da pisma novinarjem ni napisal le v svojem imenu, pač pa tudi v imenu mnogih, ki so ga tudi spodbudili k pisanju teh vrstic in so prizadeti, ker tak pristop, odnos in obravnavanje gospoda Janeza Janše žali tudi njihovo človeško, pa tudi državljansko in domovinsko integriteto. Utemeljeno so po Juhantovih besedah prepričani, da imajo – podobno kot vsi ostali v tej državi, ki si izbirajo svoje legitimne ali idejne predstavnike - tudi oni pravico, da se njih in njihove politične – podobno kot vsake druge - predstavnike obravnava v duhu resnice, spoštljivosti, korektnosti in v skladno s človekovim dostojanstvom.

"Vsi si želimo čim bolj neokrnjene in celovite resnice o svetu in ljudeh"

»Seveda si vsi si želimo kritičnega odnosa do javnih zadev, a prav tako čim bolj neokrnjene in celovite resnice o svetu in ljudeh, v katerem in s katerimi živimo in zato ne moremo dopustiti, da se naše doživljanje domovinskih in državljanskih zadev ne spoštuje, pač pa iz javnosti izključuje, potvarja, blati ali celo zaničuje,« je zatrdil.

»Zaradi podobe države in nas vseh, tako doma kot v tujini, pa bi bilo dobro za vsakega izmed nas osebno predvsem pa za našo skupnost, za to državo in njeno prihodnost, da bi mogli brez slabe vesti zreti drug drugemu v obličje, zato Vas prosim ne le v svojem imenu pač pa v imenu mnogih, ki se obračajo name z utemeljenim in upravičenim pričakovanjem, da bi se vsi skupaj bolj prizadevali za spoštovanje in ohranitev človeškega dostojanstva ter resnice in pravice v zasebni in javne besedi. Ob tem izrekam zahvalo in spoštovanje, žal redkim med Vami, ki kljub težkim razmeram to gojite in ohranjate odgovornost pri Vašem za razvoj in utrjevanje demokratične družbe tako pomembnem delu,« je še zapisal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin