Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Jože Podržaj zapor

Torek, 24. 6. 2014, 13.36

8 let

Jože Podržaj: Pri premestitvi Janše na odprti oddelek ni bilo pritiskov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri premestitvi Janeza Janše na odprti oddelek ni bilo pritiskov, šlo je zgolj za presojo vodstva zapora, pojasnjuje v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Janez Janša, ki je v petek začel na Dobu prestajati dveletno zaporno kazen, je bil včeraj že premeščen na odprti oddelek v Puščavi, ki se nahaja tri kilometre proč od matičnega zapora. Tam kazen prestaja skupaj s še 20 zaporniki, nameščen pa je v triposteljno sobo, je pojasnil v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Je bil Janša privilegiran? Na vprašanje novinarjev, ali je bil Janša s tem, ko je bil na odprti oddelek premeščen v tako kratkem času, privilegiran, je Podržaj odvrnil, da sicer običajno res premeščajo v roku petih do desetih dni, kar pa ni pravilo. Dodal pa je, da "če ga obravnavamo kot XY primer, penološko zelo preprost in za razmere na Dobu lahek zalogaj. Zapornik je obsojen na dve leti zapora, kazen se ne nanaša na nasilje ali drogo, obsojenec je sam prišel na prestajanje kazni, bil je urejen, ni bil alkoholiziran ali agresiven."

Glede varnosti nekdanjega premierja v zaporu, ki so ga ob sprejemu v zapor pospremili vzkliki izza zaporniških zidov, pa je Podržaj zatrdil, da so preverili vse možne zaplete in ugotovili, da zadeva ni problematična. Zato dodatnih varnostnih ukrepov niso sprejeli.

Pravice zapornikov na odprtem oddelku Na odprtem oddelku v zaporu na Dobu, ki se nahaja v objektu nekdanje vojašnice, je 21 postelj, večinoma se nahajajo v večposteljnih sobah, dve sta enoposteljni. 24 ur dnevno imajo na voljo računalnik, internet in telefon, zato lahko prosto komunicirajo z zunanjim svetom. Na ta način se bo Janša verjetno lahko tudi vključeval v predvolilno kampanjo.

Obiske sprejemajo ob sredah in sobotah med 9. in 17. uro, zapornik pa se z obiskovalcem lahko za največ pet ur sprehodi po bližnji okolici, to je po Šentrupertu, Mokronogu in Mirni. A možnosti izhoda Janša za zdaj še ne bo mogel izkoristiti.

Janša jutri ne bo slavnostni govornik V času 30-dnevnega sprejemnega obdobja so izhodi možni le izjemoma, v primeru smrti sorodnika ali bolezni, o tem pa odloča direktor zapora. V tem primeru tako ne pride v poštev, da bo Janša jutri slavnostni govornik na proslavi, ki jo ob dnevu državnosti pripravlja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Po preteku tega obdobja pa so zapornikom na odprtem oddelku omogočeni tudi tako imenovani namenski izhodi, če je za to izkazan močan razlog in vodstvo temu pritrdi. Po prestani petini kazni pa ima omogočene 12-urne izhode, je pojasnil Podržaj.

Ne spreglejte