Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
12.30

Osveženo pred

5 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Umetna inteligenca ministrstvo za digitalno preobrazbo

Sreda, 10. 7. 2024, 12.30

5 dni, 21 ur

Jeseni bo objavljen razpis za kompetenčni center za umetno inteligenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Kompetenčni center za umetno inteligenco je predviden kot konzorcij s komplementarnim strokovnim znanjem in enim koordinatorjem, ki bo skupaj s partnerji izvajal različne aktivnosti. | Foto Bojan Puhek

Kompetenčni center za umetno inteligenco je predviden kot konzorcij s komplementarnim strokovnim znanjem in enim koordinatorjem, ki bo skupaj s partnerji izvajal različne aktivnosti.

Foto: Bojan Puhek

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo septembra objavilo razpis za vzpostavitev kompetenčnega centra za umetno inteligenco. Na razpisu bo izbran konzorcij podjetij, znanstvenoraziskovalnih in akademskih ter drugih organizacij, ki delujejo na področju umetne inteligence. Center bo predvidoma vzpostavljen decembra letos.

V torek je potekal sestanek predstavnikov ministrstva za digitalno preobrazbo s predstavniki ljubljanske, mariborske, primorske in novogoriške univerze, Inštituta Jožef Stefan, Gospodarske zbornice Slovenije, Slovenskega Tehnološkega Foruma ter Tehnološkega parka Ljubljana. Na sestanku so izmenjali mnenja o načrtovanem razpisu za vzpostavitev kompetenčnega centra za umetno inteligenco, so sporočili z ministrstva.

Sestanek je vodila državna sekretarka Aida Kamišalić Latifić, ki je pojasnila, da gre za ukrep, ki dopolnjuje in podpira izvajanje ukrepov iz nacionalnega programa za umetno inteligenco. Namen omenjenega kompetenčnega centra je krepitev in prenos vrhunskih tehnoloških kompetenc in zmogljivosti na področju uporabe umetne inteligence za podporo gospodarski, znanstvenoraziskovalni, razvojni in inovacijski dejavnosti v Sloveniji.

Konzorcij

Kompetenčni center za umetno inteligenco je predviden kot konzorcij s komplementarnim strokovnim znanjem in enim koordinatorjem, ki bo skupaj s partnerji izvajal različne aktivnosti.

Udeleženci sestanka so pozdravili predlog kompetenčnega centra ter potrebo po njegovi povezovalni vlogi, da se bodo lahko bolje povezali in krepili zmogljivosti in znanja, ki jih imajo Slovenici na področju umetne inteligence.

Prav tako so izrazili podporo uporabni naravnanosti in osredotočenosti na višje ravni tehnološke razvitosti tehnologij umetne inteligence ter njeni odgovorni rabi. Na ta način bodo slovenska podjetja, javni sektor in druge organizacije lahko hitreje in bolj varno uvajali to pomembno tehnologijo ter tako zagotavljali višjo dodano vrednost in napredek Slovenije, so ocenili.

Do dva milijona evrov na leto

Ministrstvo bo septembra letos objavilo javni razpis, na katerem bo izbran konzorcij podjetij, znanstvenoraziskovalnih in akademskih organizacij, inovacijskih in tehnoloških grozdov ter nevladnih in drugih organizacij, ki delujejo na področju umetne inteligence.

Predvideno obdobje financiranja bo pet let, v višini do dveh milijonov evrov na leto. Delovanje centra bo lahko podprl tudi zasebni sektor v obliki javno-zasebnega partnerstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu, se bodo v naslednjih korakih zainteresirani deležniki povezali v konzorcij ter izbrali koordinatorja, ki bo vodil člane konzorcija pri pripravi projektnega predloga. Vse zainteresirane institucije, ki bi želele sodelovati pri projektni prijavi za kompetenčni center, pozivajo, da naj se čim prej povežejo s katero od zgoraj navedenih institucij.

Kompetenčni center za umetno inteligenco bo po navedbah ministrstva predvideno vzpostavljen v začetku letošnjega decembra.

Lilian Balatsou, Kaspersky NEXt 2024
Novice Umetna inteligenca bo rešila svet, a le če …
Nvidia
Novice Nvidia je postala najvrednejše podjetje na svetu
Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov
Ne spreglejte