Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 6. 2024,
10.30

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

Umetna inteligenca Microsoft Apple borza Nvidia

Sreda, 19. 6. 2024, 10.30

1 teden

Nvidia je postala najvrednejše podjetje na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36
Nvidia | Astronomski dvig cene delnice Nvidie je bil v prvi polovici leta 2024 glavni dejavnik za rekordno polletno rast delniškega indeksa S&P 500, ki velja za enega glavnih kazalnikov razpoloženja vlagateljev na newyorški borzi. Letos se je S&P 500 namreč povzpel že za več kot 15 odstotkov. | Foto Shutterstock

Astronomski dvig cene delnice Nvidie je bil v prvi polovici leta 2024 glavni dejavnik za rekordno polletno rast delniškega indeksa S&P 500, ki velja za enega glavnih kazalnikov razpoloženja vlagateljev na newyorški borzi. Letos se je S&P 500 namreč povzpel že za več kot 15 odstotkov.

Foto: Shutterstock

Ameriško tehnološko podjetje Nvidia je po torkovem skoku cene delnice za 3,51 odstotka prehitelo Microsoft in Apple ter s tržno kapitalizacijo v višini 3,11 bilijona evrov (3110 tisoč milijard evrov) postalo najvrednejše podjetje na svetu. Samo v zadnjem letu je vrednost Nvidie narasla za dobra dva bilijona evrov oziroma za več od celotne tržne kapitalizacije Googla, ki je četrto najvrednejše podjetje na svetu. 

Podjetje Nvidia, dolgo znano predvsem kot proizvajalec čipov za grafične kartice za osebne računalnike, je v zadnjem obdobju postalo eno glavnih svetovnih igralcev na področju umetne inteligence.

Hitro razvijajoča se industrija, povezana z razvojem umetne inteligence, ima namreč ogromne apetite po specializiranih mikročipih in platformah, trenutno pa tako rekoč nihče ne zna narediti boljših od Nvidie.

Veliko povpraševanje po njihovi tehnologiji je v kombinaciji z izvrstnimi poslovnimi rezultati in dobrimi obeti za prihodnost zato povzročilo pravo eksplozijo cene delnic podjetja.

BRK
Novice Delnica enega največjih podjetij na svetu padla za 99 odstotkov. V ozadju tehnična napaka?

Vloženih tisoč evrov na začetku leta bi se do danes spremenilo že v skoraj tri tisočake

Od začetka leta je tržna kapitalizacija (skupna vrednost vseh delnic podjetja) Nvidie tako narasla za več kot 180 odstotkov, od jeseni 2022, ko je s prihodom pomočnika ChatGPT umetna inteligenca končno začela postajati predmet gostilniških razprav, za več kot tisoč odstotkov, v zadnjih petih letih pa za skoraj 3500 odstotkov. 

Jesen Huang, soustanovitelj, direktor in predsednik uprave Nvidie, je osebno premoženje, ki je v veliki večini vezano na njegov lastniški delež v podjetju, v torek povečal za kar štiri milijarde ameriških dolarjev (3,7 milijarde evrov). Pod palcem ima trenutno 118,7 milijarde dolarjev (110 milijard evrov), kar ga na seznamu najbogatejših Zemljanov uvršča na 11. mesto.  | Foto: Shutterstock Jesen Huang, soustanovitelj, direktor in predsednik uprave Nvidie, je osebno premoženje, ki je v veliki večini vezano na njegov lastniški delež v podjetju, v torek povečal za kar štiri milijarde ameriških dolarjev (3,7 milijarde evrov). Pod palcem ima trenutno 118,7 milijarde dolarjev (110 milijard evrov), kar ga na seznamu najbogatejših Zemljanov uvršča na 11. mesto. Foto: Shutterstock

Od začetka trgovanja z delnicami Nvidie na newyorški borzi, prvo javno ponudbo delnic so izvedli 22. januarja 1999, je njihova cena narasla za skoraj 340 tisoč odstotkov. Kdor bi takrat v podjetje vložil samo tristo ameriških dolarjev in četrt stoletja ne bi prodal niti ene delnice, bi bil danes milijonar. 

Bilijoni so leteli z rekordno hitrostjo

Nvidia je od torka najvrednejše podjetje na svetu, saj je po ponovni rasti delnic, v torek za 3,51 odstotka na 135 dolarjev (slabih 126 evrov), s tržno kapitalizacijo v višini 3,335 bilijona dolarjev (3,11 bilijona oziroma 3110 tisoč milijard evrov) prehitela Microsoft in Apple, edini preostali podjetji, katerih tržna kapitalizacija presega tri bilijone ameriških dolarjev. 

Med desetimi trenutno najvrednejšimi podjetji na svetu je osem ameriških.  | Foto: companiesmarketcap.com / Posnetek zaslona Med desetimi trenutno najvrednejšimi podjetji na svetu je osem ameriških. Foto: companiesmarketcap.com / Posnetek zaslona

Reuters ob tem poudarja izjemno hitrost, s katero se je povečevala vrednost podjetja Nvidia. Za skok tržne kapitalizacije z dveh na tri bilijone dolarjev je proizvajalec mikročipov potreboval samo 96 dni, pri Microsoftu in Applu pa je takšna rast cene trajala približno desetkrat dlje (945 dni za Microsoft, 1044 dni za Apple). 

Preberite tudi:

Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov
Ženska v sobi s tablico
Novice Mož ji je dal dva tisoč evrov, ona pa je z nočno dejavnostjo obogatela
Ne spreglejte