Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
18.46

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubica Jelušič Kitajska sodelovanje

Torek, 28. 6. 2011, 18.46

8 let, 2 meseca

Jelušičeva s kitajskim kolegom o nadaljnjem sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič se je v nadaljevanju obiska na Kitajskem sešla s kitajskim kolegom Liang Guangliejem.

Spregovorila sta predvsem o nadaljnjem sodelovanju na obrambno-varnostnem področju, Jelušičeva pa je kitajskega kolega tudi povabila na obisk v Slovenijo.

Liang pozval k nadaljevanju tovrstnega sodelovanja

Dialog na področju obrambe in varnosti sta Slovenija in Kitajska začeli leta 2008, nadaljevali leta 2009, po pričakovanjih pa se bo nadaljeval v prihodnjem letu, je povedala ministrica. Kot je pojasnila, gre za srečanja delegacij obeh držav, ki enkrat v Sloveniji, drugič na Kitajskem, pretresajo različne teme z omenjenega področja.

Jelušičeva je sicer s kitajskim ministrom za nacionalno obrambo govorila tudi o urjenju in izobraževanju, ki se ga na Kitajskem udeležujejo pripadniki Slovenske vojske in Morsa. Liang je pozval k nadaljevanju tovrstnega sodelovanja. Jelušičeva pa je povabila k usposabljanju kitajskih vojakov v Sloveniji, zlasti v večnacionalnem centru za gorsko vojskovanje. Ta bo do leta 2015 postal center odličnosti zveze Nato, Kitajska pa je za to za usposabljanje zelo zainteresirana, saj poteka v skladu s standardi zavezništva.

Ministrica je kitajskega kolega povabila na obisk v Slovenijo

Ministrica je kitajsko stran povabila tudi na dneve zaščite in reševanja v Sloveniji. Ker se tudi na Kitajskem ukvarjajo z vprašanji preventive pri zaščiti in reševanju, so to povabilo po besedah Jelušičeve sprejeli z velikim odobravanjem. Ministrica je kitajskega kolega obenem povabila na obisk v Slovenijo, do česar naj bi prišlo v prihodnjem letu. V prihodnosti pa naj bi Slovenija dobila tudi akreditiranega kitajskega obrambnega atašeja.

Poleg dvostranskih odnosov sta ministra izmenjala tudi poglede na mednarodno-varnostne razmere s poudarkom na azijsko-pacifiškem območju, dotaknila pa sta se tudi širše problematike svetovnih konfliktov, ki ogrožajo tako Slovenijo kot Kitajsko, je še izpostavila Jelušičeva.

Govorila sta tudi o Afganistanu

Kitajska stran je tako predstavila njihov pogled na varnostne razmere v regiji in predstavila načela zunanje politike Pekinga. Ministra pa sta govorila tudi o Afganistanu, kjer bo po mnenju Pekinga potrebno še veliko časa, da bodo razmere povsem stabilizirane. Sicer pa je Afganistan tudi za kitajsko travmatična tema, saj gre za njihovo neposredno sosedo. Zato je Peking zainteresiran, da mednarodna skupnost operacije stabilizacije v deželi pod Hindukušem izpelje do konca.

Z Gantarjem bosta obiskala slovenske gospodarstvenike v Šanghaju Jelušičeva je obiskala tudi akademijo za oboroženo policijo, ki se ukvarja z varnostjo najbolj kritične infrastrukture na Kitajskem, v sredo pa bo odpotovala še v Šanghaj, kjer bo sklenila obisk, ki ga je začela v ponedeljek. V Šanghaju se bo skupaj s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem, ki se prav tako mudi na Kitajskem, srečala s slovenskimi gospodarstveniki v tem mestu. Nato pa bo obiskala še šanghajsko garnizijo in pomorsko poveljstvo v Šanghaju.

Ne spreglejte