Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 9. 2023,
17.02

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

spolni napad posilstvo Policija dom za ostarele

Petek, 15. 9. 2023, 17.02

7 mesecev, 2 tedna

Je v domu v Pomurju nekdo spolno zlorabil slabotne oskrbovance?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
Starec, starost, žalost | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Organi pregona so pod drobnogled vzeli dogajanje v oskrbnem domu Brigita Puconci, saj obstaja sum, da so se v ustanovi zgodile spolne zlorabe oskrbovancev, pa tudi sum kaznivega dejanja zapustitve slabotne osebe, je danes poročal Vestnik. Vodstvo oskrbnega doma te navedbe prek odvetnika ostro zavrača in jih označuje za krive ovadbe s strani nekdanje oskrbovanke.

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota preiskujejo, ali je imel eden od oskrbovancev v zasebnem oskrbnem domu Brigita Puconci ponoči med 22. in 6. uro, ko v domu ni bilo osebja oziroma nobenega od zaposlenih, spolne odnose z dvema drugima stanovalcema oziroma stanovalkama doma.

Takšne dogodke je organom pregona prijavila zdaj že nekdanja oskrbovanka doma Brigita Puconci, ki naj bi jim bila priča. Oskrbovanka po poročanju Vestnika že od avgusta ne živi več v oskrbnem domu, na vprašanje zakaj, pa ima dva različna odgovora.

Robert Kerštajn, nekdanji ravnatelj OŠ Prežihov Voranc Jesenice
Novice Spolni napad ravnatelja na mladoletnico: oglasil se je minister

Vodstvo oskrbnega doma, natančneje Brigita Breznec, prek svojega odvetnika Jerneja Radeža po poročanju portala N1 trdi, da je oskrbovanka avgusta dom zapustila prostovoljno, dolguje pa še celotno julijsko in avgustovsko najemnino v znesku 1.100 evrov. 

Oskrbovanka medtem po poročanju Vestnika trdi, da je vodstvo doma od nje zahtevalo, da dom zapusti. To se po navedbah Radeža ni zgodilo, a kriminalisti kljub temu preiskujejo morebitno kaznivo dejanje zapustitve slabotne osebe, saj je oskrbovanka, ker naj bi jo vrgli na cesto, ovadila vodstvo oskrbnega doma. To je oskrbovanko sicer opisalo kot težavno, v času bivanja v oskrbnem domu naj bi pogosto vznemirjala in žalila zaposlene ter druge stanovalce, piše N1. 

Oskrbni Dom Brigita Puconci se je v zadnjem obdobju po poročanju portala sicer znašel tudi pod drobnogledom urada informacijske pooblaščenke, ki je zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov uporabnikov doma uvedla inšpekcijski nadzor, in socialne inšpekcije, ki je ugotovila delno nespoštovanje Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, a hkrati opozorila, da "tega standarda v veliki meri ne spoštujejo niti domovi, ki delujejo v javni mreži, saj je prostorska stiska enostavno prevelika". 

Ne spreglejte