Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
15.38

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

umor Kemijski inštitut Michel Stephan

Sreda, 9. 5. 2018, 15.38

5 let, 11 mesecev

Je Libanonec naročil umor sodelavca na Kemijskem inštitutu? O krivdi molči.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
sodišče | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Libanonski kemik Michel Stephan, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, se na današnjem predobravnavnem naroku ni želel izreči o krivdi. Kot je dejal, bi za to potreboval prevode vseh listin v spisu, ki pa jih še ni dobil. Ker se o krivdi ni izrekel, sodišče šteje, da je ne priznava.

Stephanov odvetnik Gorazd Fišer je še pred tem, ko bi se Michel Stephan moral izreči o krivdi, opozoril, da to težko naredi, saj da je do zdaj v francoščino, ki je njegov prvi jezik, dobil prevedeno zgolj obtožnico in posamezne sklepe sodišča, ne pa tudi velikega dela ostalih listin.

Odvetnik je zato predlagal, da se narok o izreku krivde preloži na poznejši čas, ko bo dobil še preostale prevode, a je sodnica Sinja Božičnik takšen predlog zavrnila. Menila je, da dejstvo, da nekatere listine še niso prevedene, ne bo vplivalo na uspešnost njegove obrambe, poleg tega naj bi vse prevode prejel do glavne obravnave. Sicer pa se lahko Stephan o krivdi izreče kadar koli med nadaljnjim postopkom.


Preberite še:


Za današnji narok je sodišče obdolženemu zagotovilo prevajalca za francoski jezik, v prihodnje pa mu bo zagotavljalo prevajalca za angleščino, ki jo, kot je danes dejal sam, prav tako zelo dobro razume. Slednje je predlagal Fišerjev odvetnik s pojasnilom, da bosta lahko na ta način z njegovim klientom lažje komunicirala.

V ozadju naj bi bila trgovina z drogo

Fišer je po današnji obravnavi na sodišču dejal, da se želi Stephan pred izrekom o krivdi najprej seznaniti z vso originalno dokumentacijo, ki je v spisu, in ne zgolj z njeno interpretacijo, kot jo v obtožnici navaja tožilstvo. Tožilka Petra Vugrinec, ki vodi primer, je ocenila, da v zahtevi za prevod vseh listin ne gre za poskus zavlačevanja. Po njenem gre prej za željo po zagotovitvi vseh Stephanovih procesnih pravic. Sicer pa meni, da ima za obsodbo zadosti dokazov.

Stephana obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca in nedovoljenega prometa z orožja. Kemik, nekoč zaposlen na inštitutu, na sojenje čaka v priporu. Tam je od 20. oktobra lani, ker naj bi iz sovraštva in maščevanja naročil umor nekdanjega kolega. Umor naj bi načrtoval za 26. oktober lani, plačani morilec pa bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem. Uradno motiv napeljevanja k umoru ni znan, po poročanju medijev pa naj bi bila v ozadju trgovina z drogo.

Za umor je obljubil 25.000 €

54-letni obdolženec naj bi umor naročil tujemu državljanu in mu za to obljubil 25.000 evrov. A je moški, ki ga je Stephan najel za morilca, zadevo prijavil policiji. Policisti so obdolženega ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem v gozdu testirala pištolo, ki jo je priskrbel Stephan.

Obdolženi je bil tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a naj bi mu takrat alibi zagotovila ena od sodelavk. Tožilka Petra Vugrinec, ki vodi primer proti Stephanu, je po današnjem naroku medijem dejala, da primera nista povezana.

Ne spreglejte