Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
16.18

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Miha Jazbinšek Ljubljana mestni svet

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 16.18

10 mesecev, 3 tedne

Jazbinšku preprečili vstop v ljubljansko mestno hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Varnostniki so ljubljanskemu svetniku Zelenih Slovenije Mihi Jazbinšku v atriju mestne hiše pred stopniščem preprečili vstop v prvo nadstropje.

Jazbinšek, ki so ga svetniki na aprilski seji izključili ob obravnavi sprememb akta o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Ilirije, je zatrjeval, da se ni želel udeležiti nadaljevanja te točke, ampak se v preddverju vpisati za naslednjo sejo. Na Jazbinškovo prošnjo mu varnostniki niso želeli pokazati pooblastila, zato je svetnik poklical policijo. Vstop na majsko sejo naj bi mu omogočili Kot je namreč prepričan, mu ne bi smeli preprečiti vstopa v preddverje dvorane za seje mestnega sveta, kjer bi se lahko vpisal na majsko sejo, ki sledi nadaljevanju aprilske, in tudi dvignil ter prebral dodatno gradivo za majsko sejo. Varnostniki so zatrdili, da bodo Jazbinšku dovolili vstop na majsko sejo. Vsak svoje stališče so pojasnili tudi policistoma, ki sta po popisu dejala, da bo dogodek zabeležen na Policijski postaji Center, in odšla. Jazbinšek je nato odšel iz atrija mestne hiše.

Janković: Sklep mestnega sveta je treba spoštovati Kot je v izjavi za medije pojasnil župan Zoran Janković, ne ve, kaj bo naredila policija. "Sklep mestnega sveta je treba spoštovati in sem ga spoštoval," je poudaril.

Jazbinšek zadnje seje ni želel zapustiti Ob obravnavi te točke si je Jazbinšek na aprilski seji s svojim ravnanjem najprej prislužil županov opomin, nato ukor, potem pa so mestni svetniki na županov predlog izglasovali njegovo izključitev s seje. Ker seje ni želel zapustiti, je župan odločil, da sejo prekine in da jo bodo nadaljevali prihodnjič, brez Jazbinškove navzočnosti.

Mate: Kaj takšnega človek ne bi pričakoval v mestni hiši Kot je v izjavi za javnost dejal svetnik SDS in tudi predsednik ljubljanskega odbora stranke Dragutin Mate, je ogorčen nad tem, kar so v mestni hiši doživeli ob prihodu vseh svetnikov že slabo uro in pol pred začetkom seje. "Vsi smo morali mimo štirih, petih varnostnikov, ki so očitno gledali, kdo prihaja na sejo," pojasnjuje Mate in dodaja, da je bilo to za marsikoga neprijetno. Kot pravi, "kaj takšnega človek ne bi pričakoval v mestni hiši, v hramu demokracije za mesto Ljubljana".

Do omenjenih dogodkov je po njegovih besedah prišlo predvsem zaradi tega, ker je v mestnem svetu "kakršno koli drugačno mnenje takoj tarča nekega napada ali nekega posmeha, pri tem pa seveda niso vsa mnenja, ki jih izražamo in do katerih imamo pravico, kar tako za vreči stran, ampak bi se bilo vredno o marsikateri stvari bolj temeljito pogovoriti".

Svetniki potrdili spremembe akta o izgradnji Ilirije Ljubljanski svetniki so medtem potrdili predlagane spremembe akta o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Plavalno gimnastičnega centra Ilirija, ki tako ne zajema več komercialno-trgovskega dela. Projekt izgradnje Plavalno gimnastičnega centra Ilirija tako po novem zajema športni del s pokritim olimpijskim bazenom, gimnastično dvorano, druge športne prostore in parkirno-garažno hišo.

Partnerja za komercialni del ne bodo iskali Kot je v izjavi za medije dejal župan Janković, v projektu ne bodo več iskali zasebnega partnerja za komercialni del, saj je Zavod za varstvo kulturne dediščine prepovedal projekt, ki vseboval ta del.

Skušali bodo poiskati evropska sredstva Zasebni partner sta tako društvi Športno društvo Narodni dom in Plavalni klub Ilirija. "Eni in drugi v projekt vlagamo tisto, kar imamo - zemljišče," pojasnjuje Janković. Ker ni več možnosti za komercialni del in tako odpade rešitev, da bi zasebnik financiral tudi javni del, so po Jankovićevih besedah predlagali, da poiščejo evropska sredstva v sodelovanju s službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) in ministrstvom za šolstvo in šport. "Če teh 30 milijonov ne bo, potem projekta ni, vsaj za določen čas," poudarja Janković.

MOL, ki ima v projektu 94,46 odstotka, bo poleg predvidenih evropskih sredstev 15 milijonov evrov pridobila še iz oddaje garažne hiše v koncesijo, društvi pa v zameno dobita neko pravico do uporabe prostorov, pojasnjuje Janković.

Ali potrebujemo še eno garažno hišo? Svetniki so večinoma naklonjeni, da bi Ljubljana dobila tovrstne športne objekte, ne strinjajo pa se s predlaganimi načrti za izvedbo. Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) je ob gradnji še ene garažne hiše opozorila na veliko praznih garaž v Ljubljani.

Logar (SDS): MOL je zamolčala nekatere informacije Svetniki SDS so med drugim zahtevali, da se mestnemu svetu dostavijo investicijski projekti za zimski bazen, telovadnico, spremljajoče programe in podzemne garaže s prometnimi rešitvami dostopov v garažo. Anže Logar (SDS) je prepričan, da so mu bile nekatere informacije zamolčane. Dopis, ki so ga prejeli po neformalnih kanalih, po njegovih besedah kaže, da je MOL poslala predlog za projekt v vrednosti 64,9 milijona evrov, v gradivu za sejo, pa tega zneska ni, pojasnjuje Logar. Tam je projekt ovrednoten na 57,7 milijona evrov brez DDV.

Jazbinšek, ki ob obravnavi te točke danes ni sodeloval, je pred tem v sporočilu za javnost poslal tudi dopis SVLR ministrstvu za šolstvo in šport. V njem v SVLR pojasnjujejo, da zaradi tega, ker idejni predlog omenjenega projekta v vsebinskem smislu ni zasnovan zgolj kot športna infrastruktura, ampak mnogo širše (takrat je vseboval še komercialni del), je nemogoča umestitev predloga v predlagani okvir operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov. Z evropskimi sredstvi se namreč ne more financirati komercialnega dela projekta.

Janković je v zvezi z opozorili svetnikov, da tega dopisa niso videli, v izjavi za medije odvrnil "Zakaj bi ga pa dobili? Kaj bi pa pomenil ta dopis svetnikom?" Kot poudarja, ne razume, v čem je problem javno-zasebnega partnerstva dveh društev in občine.

Ne spreglejte