Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2018,
15.35

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

Natisni članek

Boštjan Jazbec Banka Slovenije bančna luknja ECB IMF

Petek, 5. 1. 2018, 15.35

6 let, 3 mesece

"Jazbec je bil vedno trojanski konj neoliberalnih institucij"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

Boštjan Jazbec, Banka Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Parlamentarne stranke obsojajo ravnanje guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, ki je proti slovenski vladi in državnemu zboru hujskal mednarodne institucije. V Levici so celo prepričani, da je bil Jazbec vedno trojanski konj neoliberalnih institucij in interesov.

Na Siol.net smo zjutraj objavili zaupne dokumente, ki dokazujejo, da guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec proti vladi in državnemu zboru ni hujskal le Evropske centralne banke (ECB), ampak - kot kaže - tudi Mednarodni denarni sklad (IMF). SMC, SD, Levica in Bojan Dobovšek se strinjajo, da je ravnanje Jazbeca nedopustno.

V poslanski skupini SMC pričakujejo, da guverner deluje v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi v korist Republike Slovenije in davkoplačevalcev.

"V poslanski skupini SMC smo vsebini zakona o Banki Slovenije, ki nad banko uvaja nadzor s strani računskega sodišča, namenili jasno in nesporno podporo, saj menimo, da je slovenskim državljanom potrebno zagotoviti, da jim bodo na transparenten in javen način podane vse informacije, ki se nanašajo na porabo davkoplačevalskega denarja, vključno in še prav posebej tudi v zvezi s sanacijo bančne luknje v letu 2013," so sporočili iz največje vladne stranke.


Preberite še:

-> Zaupni dokumenti: kako je IMF grozil Sloveniji zaradi bank
-> Pod oznako zaupno guverner Jazbec ECB hujskal proti Sloveniji
-> Politika o Jazbecu: Z eno besedo: sramota.
-> Kako je ECB po diktatu Jazbeca poskušala disciplinirati Slovenijo
-> Zakaj bi moral guverner Jazbec oditi


SD čudi in preseneča odpor guvernerja

V poslanski skupini Socialnih demokratov pričakujejo, da se bodo vsi dvomi in nejasnosti glede sanacije bančne luknje v kratkem in dokončno razčistili. "Zato smo septembra 2017 tudi soglasno podprli novelo zakona o Banki Slovenije. To je po našem prepričanju edina pot, da se vsem nejasnostim pride do dna, za vsak evro, ki smo ga državljani dali za sanacijo bančne luknje," so sporočili.

Socialne demokrate čudi in hkrati preseneča odpor guvernerja, ki bi moral biti prvi zagovornik razjasnitve vsega dogajanja ob sanaciji bank, ne pa, da se mesečno odkrivajo nove intrige zoper suverenost Slovenije, delo in pristojnosti državnih institucij ter zoper interes njenih državljank in državljanov. "Če se izkaže, da je kdorkoli ravnal protizakonito in v nasprotju z interesi Slovenije ter državljank in državljanov, mora za to odgovarjati pred pristojnimi organi," so odločni.

Čeprav vseh pojasnil glede bančne sanacije še ni bilo, si v SD dovolijo oceno ravnanja guvernerja v zvezi s tem. To je po njihovem mnenju sramotno in nedopustno. | Foto: STA , Čeprav vseh pojasnil glede bančne sanacije še ni bilo, si v SD dovolijo oceno ravnanja guvernerja v zvezi s tem. To je po njihovem mnenju sramotno in nedopustno. Foto: STA , V SD ravnanje guvernerja v zvezi s tem ocenjujejo kot sramotno in nedopustno. Pričakujejo, da se bo ne samo zaradi svojega ugleda, temveč ugleda, pomena in integritete Banke Slovenije vzdržal tovrstnih "zatožnih akcij" in se raje posvetil dobremu delu v Banki Slovenije v prid Slovenije.

V Levici niso presenečeni

V poslanski skupini Levice nad našimi razkritji niso presenečeni. "Jazbec je bil vedno trojanski konj neoliberalnih institucij in interesov," so prepričani.

Po mnenju Levice bi moral najprej odgovarjati Jazbec, hkrati pa tudi vodstvo ministrstva za finance, ki ni obvestilo javnosti o pritiskih IMF. "Nasveti mednarodnih ustanov članicam morajo biti javni: konec koncev je celo ECB javno objavila mnenje o noveli zakona o BS, ki računskemu sodišču omogoča revizijo sanacije bank," pojasnjujejo v Levici.

Guverner bi se moral obnašati odgovorno in domoljubno

Nekdanji poslanec SMC, zdaj pa nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je na naša vprašanja odgovoril v imenu novoustanovljene stranke Dobra država.

"Če se bo izkazalo, da je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec svoje osebne interese postavil pred interese Republike Slovenije, bo moral odgovarjati politično, strokovno, tudi finančno, če bi mu dokazali kakršnekoli zlorabe položaja," je prepričan predsednik novoustanovljene stranke Dobra država. | Foto: STA , "Če se bo izkazalo, da je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec svoje osebne interese postavil pred interese Republike Slovenije, bo moral odgovarjati politično, strokovno, tudi finančno, če bi mu dokazali kakršnekoli zlorabe položaja," je prepričan predsednik novoustanovljene stranke Dobra država. Foto: STA , "V stranki menimo, da se mora vsak posameznik na funkciji, kot je guverner Banke Slovenije, obnašati odgovorno in - kakorkoli se sliši morda 'arhaično' - domoljubno. Če se bo izkazalo, da je guverner Banke Slovenije svoje osebne interese postavil pred interese Republike Slovenije, bo moral odgovarjati politično, strokovno, tudi finančno, če bi mu dokazali kakršnekoli zlorabe položaja. Prva tako to velja za tiste, za katere bi se izkazalo, da mu nedokazano pripisujejo takšna sporna dejanja."

Preostale parlamentarne stranke se na naša vprašanja niso odzvale. Odgovore bomo objavil, ko jih dobimo.

Ne spreglejte