Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MOL

Petek, 23. 1. 2015, 13.15

8 let

Javni holding Ljubljana dolgov državljanov ne more kar tako odpisati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Javni holding Ljubljana ne more podpreti predloga poslanske skupine Združene levice, da bi podjetja v državni lasti z odpisom dolgov pomagala najrevnejšim državljanom.

Združena levica (ZL) je na začetku prejšnjega tedna predstavila svoj predlog, kako pomagati 291 tisoč slovenskim državljanom, ki živijo pod pragom revščine. Prepričani so, da bi država v zameno za davčne olajšave podjetjem, ki so v državni lasti, lahko predlagala odpis dolga tistim, ki ne zmorejo poravnavati položnic za vodo, elektriko in komunalne storitve.

Pri tem so v ZL kot zgled predstavili primere držav, ki so to storile, in sicer Makedonijo, Islandijo in sosednjo Hrvaško.

Holding: Predloga ne moremo podpreti "kar tako" Z vprašanjem, ali je zamisel ZL realno uresničljiva, smo se obrnili na Javni holding Ljubljana, ki je največji izvajalec javnih komunalnih storitev v državi in ima med svojimi naročniki tudi takšne, ki so neplačniki. Teh je po podatkih, ki so nam jih posredovali z Mestne občine Ljubljana, skoraj devettesetodstotne lastnice podjetij, povezanih v holding - del pripada še okoliškim občinam – več kot pet tisoč.

S stališča poslovanja izvajalca storitev odpisa terjatev "kar tako" ne moremo podpreti, odgovarjajo v Javnem holdingu Ljubljana. Po njihovem mnenju bi odpis terjatev povzročil dodatne stroške, ki pa jih "ne moremo oceniti, saj vsi dolžniki niso nujno v slabem socialnem položaju".

Javni holding bi dolgove odpisal, če bi tako določala zakonodaja Če bi bilo za podjetja z novim zakonom določeno, da so upravičena do povračila DDV tudi v primeru odpisa dolga najrevnejšim, in če bi izpolnjevanje pogojev za odpis preverjale državne institucije (ne podjetja), bi se lahko celo znižali stroški za izterjavo in dokazovanje podjetij, da je posamezna terjatev neizterljiva, dodajajo v holdingu.

V javnih podjetjih, povezanih v Javni holding Ljubljana, sicer v zadnjih letih zaznavajo povečanje števila neplačnikov. A kot pravijo, podatkov, v kakšnem socialnem položaju so neplačniki, nimajo.

4.491 opominov pred tožbo za položnice za komunalne storitve, vodo in elektriko Leta 2014 so sicer podjetja, ki so sestavni del holdinga, izdala skupno 4.491 opominov pred tožbo. Energetika terja 2.334 neplačnikov, Vodovod - Kanalizacija 1.287 in Snaga 870. Gre za fizične osebe, ki podjetjem dolgotrajno dolgujejo za opravljene storitve, in sicer položnic niso poravnale od šest mesecev do enega leta.

V primerih plačilne nediscipline so v Javnem holdingu Ljubljana zavezani skladno z zakonodajo pravno ukrepati.

"Vse primere neplačil skrbno obravnavamo. Če odjemalci ne morejo poravnati dolgov, podjetja skušajo pomagati na različne načine, na primer z odlogom plačila oziroma s plačilom na obroke. Približno polovica dolžnikov na podlagi prejetih opominov pred tožbo poravna svoje dolgove, za drugo polovico pa podjetja začnejo sodno izterjavo," pojasnjujejo.

Odpis terjatev je zadnji ukrep Odpis terjatev je zadnji ukrep, ki nastopi, če terjatve ni mogoče več sodno izterjati, so še zapisali.

Nezmožnost sodne izterjave nastopi, ko ni na voljo izvršilnih sredstev, rubljivih predmetov, nepremičnin, ob izbrisu družbe iz sodnega/poslovnega registra oziroma ob stečaju ali prisilni poravnavi, osebnem stečaju in sodnem odpustu obveznosti dolžnika.

"Nezmožnost izterjave je treba dokazati. V tem primeru smo upravičeni do povračila DDV," so pojasnili v Javnem holdingu Ljubljana.

Ne spreglejte