Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volitve

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 14.29

8 let

Jasno je treba povedati, da takšne politične elite nočemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predlog SDS glede spremembe ustave, po katerem bi se parlament lahko razpustil sam, po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika in profesorja na pravni fakulteti Lojzeta Udeta pomeni prelahko pot

Zdi se, da bi predlog SDS strankam prinesel še večjo moč, po drugi strani pa državljanke in državljani s podpisi pod peticijo za predčasne volitve, ki so jo v petek na spletni strani Gremonavolitve.si odprli Žiga Turk, Gregor Virant, Janez Šuštaršič, Rado Pezdir, Matej Lahovnik in Marko Pavliha, ta iz dneva v dan postaja vse bolj številčna, izražajo očitno nezadovoljstvo ne le nad obstoječo vladno koalicijo, temveč vso slovensko politično elito, ki ni sposobna preseči ozkih strankarskih interesov. Bomo vlade menjavali kot srajce? Po predlogu SDS, ki ga je poslanska skupina v parlamentarno proceduro vložila danes, bi se državni zbor lahko razpustil sam, če bi tak sklep podprla absolutna večina, torej najmanj 46 poslancev. Vendar pa bi bilo po prepričanju Udeta treba ubrati neko umirjeno, srednjo pot, kjer bi svojo vlogo odigral tudi predsednik republike, ki ni strankarsko opredeljen. "Sam se že od leta 1991, ko smo ustavo sprejemali, zavzemam za to, da bi moral predsednik republike imeti nekaj več kompetenc in ena izmed njih bi bila seveda možnost razpisa predčasnih volitev, kadar se seveda pojavijo razmere, kot so zdaj," meni Ude. Prav tako mu ni všeč, da predlog SDS strankam prinaša še večjo moč, "saj bi to lahko pripeljalo do razmer, kot so bile pred časom v Italiji, ko so vlade menjali kot srajce".

Doslej zbranih več kot devet tisoč podpisov S potrditvijo takšnega predloga bi torej stranke v roke dobile še dodatno orodje za politična strankarska preigravanja, nabiranja političnih točk in ustvarjanje izrednih razmer, česar pa so državljanke in državljani že očitno naveličani, kar poleg odločne zavrnitve nedavnega referendumskega trojčka jasno kažejo tudi doslej zbrani podpisi v že omenjeni peticiji, pod katero se je podpisalo že več kot deset tisoč enkratnih podpisnikov.

Organizatorji omenjene peticije pripravljajo še druge oblike zbiranja podpisov, vendar v tem trenutku še niso pripravljeni konkretneje povedati, katere. Po besedah Rada Pezdirja bo v zvezi s tem še veliko akcij, podpise pa nameravajo zbirati do predvečera 20. obletnice slovenske države, to je 24. junija.

"Kar je bistveno, je, da se konča ta masovna apatija, ko ljudje govorimo nekaj samo po gostilnah, temveč raje damo konkreten znak, da tako po dvajsetih letih ne gre in ne sme iti več naprej. Takšen institucionalno-politični kaos je nedopusten," je bil odločen Pezdir in ob tem poudaril, da sploh ni pomembno, ali obstaja realna alternativa trenutni slovenski politični eliti, bistveno je, da državljanke in državljani povemo, da takšne elite nočemo več.

Ne spreglejte