Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2012,
15.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Milan Kučan koalicija

Torek, 14. 2. 2012, 15.06

6 let, 6 mesecev

Jasnič: Ne vidim nobenih težav v sodelovanju z Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubo Jasnič ne vidi nobene težave v sodelovanju s premierjem Janezom Janšo. "Moja intimna opredelitev je moja intimna stvar," pravi.

Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič bo kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše skrbel za koalicijsko pogodbo, nam je povedal danes. Kdaj začne s službo, še ni vedel, nam je pa njegov bodoči kolega Janez Ujčič dejal, da začne 1. marca.

"Predlagal me je DeSUS" Jasnič je povedal, da je bil za državnega sekretarja imenovan, ker ga je predlagala DeSUS. "Stranka je glasovala za vstop v koalicijo in sklepe organov je bilo treba spoštovani," je dejal.

Jožef Školč, državni sekretar v kabinetu premierja Boruta Pahorja, nam je pojasnil, da je v zakonu o vladi določeno, da sekretarje imenuje vlada na predlog predsednika vlade ali ministrov. Sekretarje v svoj kabinet je torej vsaj formalno predlagal Janša. "Zagotovo so se pa kaj pogodili," je imenovanje Jasniča komentiral Školč. "Predsednik vlade jim je verjetno ustregel."

Školč je še dodal, da gre pri izbiri državnega sekretarja za "kombinacijo motivov". "Vlada je političen aparat in ta imenovanja so del tega. Od državnih sekretarjev se pričakuje, da strežejo določenim stvarem. Za njih na koncu odgovarja predsednik vlade," je razlagal Školč.

"Tipični partijski trdorokec" Jasniča smo vprašali še za komentar poročanja medijev, da sta si po političnem prepričanju z Janšo zelo oddaljena.

Mediji so že nekajkrat izpostavili, da je bil Jasnič predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije in izvršni sekretar Centralnega komiteja zveze komunistov Slovenije. Tednik Reporter je na primer leta 2010 pisal, da je Jasnič "tipičen partijski trdorokec" in "star partijski tovariš" Milana Kučana. Prejšnji teden smo prek medijev spremljali nov spor med Kučanom in Janšo. Jasnič o tem ne želi govoriti. "Moje intimno mišljenje je, kakršno je, in moja intimna opredelitev je intimna stvar," je dejal. "Tukaj gre za druge stvari. Rekli smo, da gremo v koalicijo za uspešno Slovenijo in jaz kot državni sekretar se temu priklonim. O svojem osebnem nazoru ne bom razpravljal." Dejal pa je, da v sodelovanju z Janšo ne vidi nobene težave.

Jasnič vsaj javno ni nikoli govoril proti Janši. Ko se je DeSUS odločal o vstopu v vlado Janeza Janše, je dejal, da ni glasoval proti začetku pogajanj, čeprav naj bi bil eden od tistih v DeSUS-u, ki so si bolj želeli vladno koalicijo s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Jasnič je nato tudi sodeloval na koalicijskih pogajanjih.

Ne spreglejte