Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2022,
10.37

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

126

Natisni članek

koalicija plače Luka Mesec Levica

Torek, 18. 1. 2022, 10.37

2 leti, 3 mesece

Levica ne ve, kaj bi z Janševim predlogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

126

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek. | V Levici se, kot je izpostavil Luka Mesec, nikakor ne strinjajo s tem, da bi bil referendum izveden na dan volitev, ki jih je Mesec označil za plebiscit. | Foto Bojan Puhek

V Levici se, kot je izpostavil Luka Mesec, nikakor ne strinjajo s tem, da bi bil referendum izveden na dan volitev, ki jih je Mesec označil za plebiscit.

Foto: Bojan Puhek

Stranka Levica se je odzvala na predlog premierja Janeza Janše, da se posvetovalni referendum o spremembah zakona o dohodnini izvede na dan parlamentarnih volitev. Levica temu nasprotuje, Luka Mesec pa je na novinarski konferenci dejal, da se v stranki še pogovarjajo o umiku pobude. Stranke KUL naj bi namreč po neuradnih informacijah Levico prepričevale, da umakne zahtevo za sklic referenduma, saj se zavedajo, da referenduma ne bodo mogle dobiti. Vlada pa je danes popoldne sklenila, da ne nasprotuje predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini.

Potem ko je koalicija decembra lani zaradi odsotnosti nekaterih poslancev in s tem pomanjkanja glasov z glasovanja umaknila novelo zakona o dohodnini, ki bi med drugim zvišala neto plače zaposlenim, je stranka Levica, ki se s tem ne strinja, predlagala posvetovalni referendum. Menijo, da morajo o tem odločati državljani. A karkoli bi volivci odločili, to državnega zbora ne zavezuje.

posel, gospodarstvo, finance
Novice Delodajalci znova pozvali k zakonu, ki bo vsem zagotovil višje plače

Koalicija sprejema izziv, a pod tem pogojem

Predsednik vlade Janez Janša je javnost prejšnji teden presenetil z napovedjo, da koalicija sprejme izziv glede nekaterih zakonov, kjer so predlagani posvetovalni referendumi. Tak je tudi zakon o dohodnini, "ki vsem dviga plače, da se Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne," je po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju dejal Janša.

Za datum referenduma predlagajo kar 24. april, ko bodo predvidoma potekale parlamentarne volitve. S tem bi se izognili nepotrebnim stroškom izvedbe referenduma, kar sicer zakon o referendumu tudi omogoča.

Opozicija se zaveda, da referenduma na dan volitev ne more dobiti

Ta Janševa napoved je vznemirila opozicijo. Zavedajo se namreč, da referenduma, kjer se bodo volivci odločali, ali želijo višje plače ali večji proračun, iz katerega se delijo socialni transferji, ne morejo dobiti. Zaradi tega naj bi stranke KUL Levici že predlagale, naj raje umakne zahtevo za sklic posvetovalnega referenduma.

željko cigler
Novice Še en poslanec zapušča stranko Levica

V Levici proti izvedbi referenduma hkrati z volitvami

Levica nasprotuje izvedbi referenduma skupaj s parlamentarnimi volitvami. "Zavračamo pobudo, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju, to je vprašanju o dohodnini, zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se na teh volitvah odločamo," je na današnji novinarski konferenci poudaril koordinator Levice Luka Mesec.

"Zakon o dohodnini je škodljiv, prinaša 800-milijonsko luknjo v proračun," je prepričan Mesec. Ob tem, ko premier Janša ljudem govori, da jim bo dal dodatnih 50 evrov k plači, se je treba po Meščevih besedah pripraviti, da bo treba dati teh 50 evrov za zdravstvo ali pa šolstvo, ker v proračunu ne bo denarja, da bi bilo to še naprej brezplačno.

V Levici se, kot je izpostavil, nikakor ne strinjajo s tem, da bi bil referendum izveden na dan volitev, ki jih je Mesec označil za plebiscit. "Plebiscit o tem, ali bo Slovenija ostala demokratična država ali pa bomo dopustili, da Janez Janša in njegova klika iz nje postavijo nekakšen osebni fevd," je bil oster.

Prav tako bodo volitve po Meščevih besedah plebiscit o tem, ali bomo imeli državo, ki bo zagotavljala brezplačno javno zdravstvo in šolstvo, državo, ki bo gradila stanovanja in postavljala železniške tire, ali pa jo bomo prepustili lobijem, ki jo bodo z davčnimi rezi tako izčrpali, da bo vse to plačljivo, javne infrastrukture pa bo vse manj oz. jo bo treba plačevati iz žepa.

Vlada referendumu ne bo nasprotovala

Vlada je v mnenju o predlogu za razpis referenduma zapisala, da bodo predlagane rešitve, med katerimi so postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini do leta 2025 ter znižanje stopnje davka v najvišjem davčnem razredu, res znižale prihodke državnega proračuna, a bolj pomemben cilj se ji zdi razbremenitev dela. "S tem, ko bodo davčni zavezanci prejeli višje neto dohodke, bo to pozitivno vplivalo tudi na javne finance," so po današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Pojasnila je, da je dohodnina progresivni davek. Zavezanec z višjimi dohodki torej plača tudi višjo dohodnino, ob vsaki spremembi višine davčnih olajšav in drugih davčnih ugodnosti pa tudi občuti največje spremembe. Po drugi strani je jasno, da zavezanec, ki ne plača dohodnine, nima koristi od znižanja davka, je zapisala vlada.

Ne spreglejte