Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
24. 1. 2013,
6.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
vlada koalicija odstop Janez Janša Janez Janša

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2013, 6.43

8 let, 3 mesece

Janša: Ustava ne pozna manjšinske vlade. Smo vlada s polnimi pooblastili (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zaupnica ne pride v poštev. Za stabilno vlado obstajata dve možnosti: Predčasne volitve po spremenjenem volilnem sistemu ali vložitev konstruktivne nezaupnice, trdi Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je po sredinem izstopu Državljanske liste iz koalicije stopil pred novinarje.

Glede poziva DL-ja, naj on sam predlaga glasovanje o zaupnici, je predsednik vlade dejal, da "to ni nekaj, o čemer bi lahko odločal en koalicijski partner". "To ni dostojno s strani stranke s sedmimi poslanci. Od te stranke nikoli nismo prejeli nobenega dopisa, po kakšnih pojasnilih, vse, kar smo imeli, so bili vsakourne izjave in pozivi k odstopu. Zaupnica ne pride v poštev. Nismo v situaciji, da si lahko privoščimo štiri mesece mrtvega teka," je zatrdil.

"Mislim, da je bil torek, 8. januar 2013, ko sem v pisarni iskal odgovore na poročilo protikorupcijske komisije, ko sem na radiu slišal zahtevo Viranta po mojem odstopu. To je bilo v času, ko poročila še nisem uspel dobro prebrati in kakšno uro pred sestankom koalicije, kjer bi se lahko vse pogovorili. Nič od tega se ni zgodilo, na sestanku je bil Virant zelo agresiven. Najprej je zanikal, da je bil predhodno seznanjen s poročilom, nato pa je le stežka to priznal," je dejal Janša in poudaril, da se Virant ni bil pripravljen pogovarjati o ničemer in da je zahteval samo odstop predsednika vlade.

Dodal je, da je odziv druge največje stranke v koaliciji, ki so ji sledile druge, še posebej presenetil, ker poročilo KPK-ja, ki se nanaša nanj, ni korektno, zato je že vložil pritožbo, sprožil pa bo tudi druge pravne postopke. "Gre za akt politične inkvizicije. Poročilo je netočno po vsebini in zgrešeno v pravnem smislu."

"Gregor Virant uporablja enak pristop kot Gregor Golobič" Janša je prepričan, da spremljamo danes že videno dogajanje, saj Virant po njegovem uporablja enak pristop kot Gregor Golobič v Pahorjevi vladi. "Tudi takrat je ta prvi Gregor zahteval najprej odstop predsednika vlade in odstop vseh predsednikov koalicijskih strank, sicer je grozil, da bo šel iz koalicije in zahteval predčasne volitve. Odstopanj ni bilo. Prvi Gregor je dejansko izstopil iz vlade, temu je avgusta sledila še predsednica LDS-a," je poudaril.

"Obstaja veliko paralel med situacijo spomladi 2011 in situacijo, ki jo spremljamo v zadnji tednih. Je pa tudi bistvena razlika med tistim in današnjim časom, ne le zaradi bistveno bolj resne gospodarske situacije, ampak tudi zato, ker smo bili takrat na treh četrtinah mandata, zdaj smo na prvi četrtini, in je situacija zato bistveno drugačna," je dejal Janša.

"Situacija je tudi vsebinske narave, takrat so bile predčasne volitve tudi zato, ker se vlada, ki jo je rušil Gregor Golobič, ni bila sposobna spopasti s krizo in je Slovenija tonila. Zdaj pa je v enem letu Slovenija naredila veliko, da izidemo iz krize, sprejeti so bili ukrepi na meji mogočega, od petih ukrepov proti krizi so bili sprejeti štirje. Obstaja pa še politična podobnost, ki izhaja predvsem iz našega političnega sistema, to je, da smo obsojeni na koalicijske vlade, o katerih odločajo najbolj destruktivni elementi."

Janša je pojasnil, da sta v tem trenutku ostali samo dve možnosti. Prva je, da gre SDS v opozicijo, da se vloži konstruktivna nezaupnica in da nekdo drug prevzame izvršilno oblast. Druga možnost pa so predčasne volitve, pri katerih je po Janševih besedah največja težava v tem, da ni nujno, da bi po zdajšnjem volilnem sistemu dobili stabilno vlado, zato predlaga spremembo volilnega sistema. Prepričan je, da bi bil za Slovenijo najbolj primeren dvokrožni večinski volilni sistem, čeprav bi bile sprejemljive tudi druge rešitve.

"SDS bi s prehodom v opozicijo popravila napako, ko je šla v koalicijo z nezanesljivim partnerjem" "V prihodnjih dneh bomo s strankami opravili pogovore na temo spremembe volilnega sistema. Če se doseže dogovor o spremembi volilnega sistema, se je mogoče dogovoriti tudi za to, da se sprejmejo nujni ukrepi, ki se jim ne moremo izogniti, in da gremo na predčasne volitve po spremenjenem volilnem sistemu, ki bi dolgoročno preprečeval situacije, v kakršni smo danes," je izpostavil Janša.

Dodal je še: "Kratkoročno bi izboljšanje položaja omogočila tudi konstruktivna nezaupnica. Predlagam, da si preberete komentar k členu ustave, ki ga je napisal Gregor Virant. Tam je razloženo, zakaj je v slovenskem ustavnem redu konstruktivna nezaupnica tista, ki preprečuje dolgotrajno nestabilnost, in da se lahko vlada, če je volja, oblikuje v dveh tednih."

Izpostavil je, da SDS nima težav z oblikovanjem nove vlade. V političnem smislu bi SDS, kot pravi Janša, s prehodom v opozicijo samo popravila napako, ko je šla v koalicijo z nezanesljivim koalicijskim partnerjem, za kar zdaj plačuje ceno.

Janša je ob koncu novinarske konference pojasnil še, da slovenska ustava ne pozna pojma manjšinska vlada, ampak da pozna samo vlado s polnimi pooblastili in vlado, ki opravlja tekoče posle. V tem trenutku imamo, tako pravi Janša, vlado s polnimi pooblastili in tako bo po njegovem ostalo, dokler ne bo sprejeta ena ali druga rešitev.

Ne spreglejte