Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2020,
13.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

117

Natisni članek

koalicija epidemija Janez Janša Janez Janša DeSUS

Četrtek, 10. 12. 2020, 13.27

3 leta, 4 mesece

Janša pozval k umiritvi strasti: Zdrahe naj počakajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

117

Janez Janša | Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja pozval k umiritvi strasti: "Zdrahe naj počakajo." | Foto STA

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja pozval k umiritvi strasti: "Zdrahe naj počakajo."

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju prebivalce Slovenije pozval k dodatnim naporom pri zajezitvi epidemije bolezni covid-19. Če se bomo zdaj potrudili, bodo po njegovih besedah prihodnji tedni in meseci, ko učinki cepiva na potek epidemije še ne bodo vidni, lahko bolj svobodni. Janša je med drugim zapisal, da lahko škodo v gospodarstvu, ki je nastala zaradi epidemije, uspešno saniramo tudi z evropskimi sredstvi, pomenljivo pa je pozval tudi k umiritvi strasti: "Zdrahe naj počakajo."

"Potrebujemo samo majhen dodaten napor vseh pri zajezitvi epidemije, pa bodo prihodnji zahtevni tedni in meseci do začetka delovanja cepiva lahko bolj svobodni," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil premier Janez Janša. V nadaljevanju svojega zapisa je poudaril, da lahko škodo v gospodarstvu, ki je nastala kot posledica epidemije, precej uspešno saniramo.

Mariča Lah
Novice Delodajalci vztrajajo: minimalna plača naj se zamrzne

Janša: Zdrahe naj počakajo

"Tudi gospodarske posledice epidemije lahko z lastnimi močmi in podporo EU-sredstev precej omilimo. Zdrahe naj počakajo," pa je k umiritvi strasti pozval predsednik vlade. Razmere v politiki, družbi in gospodarstvu so trenutno precej negotove. Nova fronta se tako odpira med delodajalci in sindikati. Prvi pozivajo vlado k zamrznitvi višine minimalne plače v prihodnjem letu, sindikati pa na to ne pristajajo in napovedujejo splošno stavko.

Vlada glede vprašanja zamrznitve minimalne plače sicer ni sprejela še nobene odločitve, prav tako ni tega vprašanja obravnavala na včerajšnji seji, bodo pa o tem v petek razpravljali na seji Ekonomsko-socialnega sveta. Druga fronta pa se hkrati z drugim valom epidemije bolezni covid-19, ki je Slovenijo precej bolj prizadel kot spomladanski val okužb, odpira na političnem parketu.

Novice V stranki DeSUS vre: bo minister Gantar že jutri odstopil? #video

DeSUS o nadaljnjih potezah v vladi

Z vrnitvijo Karla Erjavca na čelo DeSUS se namreč postavlja vprašanje, ali bo stranka upokojencev res izstopila iz Janševe vladne koalicije. Danes popoldne se je najprej sestala poslanska skupina DeSUS, nato pa so se ji v razpravi pridružili še člani ožjega vodstva stranke. Dokončnih odločitev glede obstanka stranke v koaliciji danes ne gre pričakovati.

Z vrnitvijo Karla Erjavca na čelo DeSUS se odpira vprašanje, ali bo DeSUS ostal del Janševe koalicije. | Foto: STA , Z vrnitvijo Karla Erjavca na čelo DeSUS se odpira vprašanje, ali bo DeSUS ostal del Janševe koalicije. Foto: STA ,

Poslanci DeSUS za zdaj niso bili naklonjeni odhodu iz koalicije, bo pa odločitev o tem, ali stranka zapušča vladno koalicijo, odvisna od organov stranke. Od njihove dokončne odločitve glede tega vprašanja bo neuradno odvisna tudi odločitev, ali bosta svoja položaja v vladi zapustila zdravstveni minister Tomaž Gantar in kmetijski minister Jože Podgoršek.

Erjavec je namreč napovedal, da v Janševi vladi ne bo sodeloval kot minister, poslancem pa naj bi na ponedeljkovem sestanku predlagal, da stranka zapusti koalicijo. Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB se medtem zavzemajo, da bi v državni zbor čim prej vložile konstruktivno nezaupnico zoper vlado. Pri tem jim manjka še sedem glasov, ki jih iščejo prav v DeSUS in SMC.

Ne spreglejte