Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2020,
14.26

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,09

75

Natisni članek

protikoronapaket Janja Sluga Janez Janša Janez Janša Slovenska tiskovna agencija

Torek, 29. 12. 2020, 14.26

3 leta, 3 mesece

Janša o dopolnilu SMC: Ni kaj, vrhunci vladavine prava #Zimbabve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,09

75

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Premier Janez Janša se je na vloženo dopolnilo SMC k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki bi zagotovilo financiranje STA, odzval na Twitterju. Med drugim je dogajanje pospremil z besedami: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava" in dodal ključnik Zimbabve. Dopolnilo je sicer pozno zvečer prejelo večinsko podporo poslancev.

Novico o vložitvi dopolnila je po navedbah premierja Janeza Janše treba brati kot: "Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir."

V SMC so namreč po pisanju STA dopoldne vložili dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, je pojasnila vodja poslancev SMC Janja Sluga.

Poslanci so pozno zvečer s 44 glasovi za in 40 proti dopolnilo tudi podprli.

Janja Sluga | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Kot je vodja poslanske skupine SMC pojasnila v izjavi za medije ob robu izredne seje DZ, na kateri so obravnavali tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe.

"Seveda se pri polni zavesti zavedam, da to nima zveze z epidemijo," je dejala Sluga. So se pa za dopolnilo odločili "glede na ravnanje Ukoma in vsa pravna mnenja, ki so bila podana, in glede na to, da smo mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva".

"Nam se zdi, da je situacija ušla izpod kontrole, da je STA talec nekih osebnih zgodb," je pojasnila Sluga. Glede na vse pripombe zakonodajnopravne službe, ki so bile podane na ukrepe v predlogu sedmega protikoronskega zakona, "tudi s pravnega vidika ne vidimo, da bi bila zadeva kaj posebej problematična", je dodala.

Janez Janša
Novice Janša: Obveznosti do STA bodo izpolnjene, ko bo Ukom prejel dokumentacijo

SMC računa na podporo opozicije

SMC je obenem danes vložila še dve drugi dopolnili in po pojasnilih Sluge se v poslanski skupini z njimi strinjajo večinsko. Na vprašanje, kaj ta dopolnila pomenijo v smislu morebitnega odmika SMC od aktualne koalicije, pa je odgovorila, da je to eden izmed korakov, ki so jih tudi v preteklosti že delali, a prej so to uskladili za zaprtimi vrati, zdaj pa so se odločili za samostojen korak. Pri tem, kot je dodala, računajo na podporo opozicije. S sprejetjem dopolnil pa ne pogojujejo svoje podpore celotnemu zakonu, ker ta vendarle vsebuje številne dobre ukrepe, ki so potrebni, je dodala.

Tudi predsednik DZ Igor Zorčič iz vrst SMC je ocenil, da so napori, ki naj bi potekali na vladi za ureditev nastalih razmer, nezadostni, da je ustrezno to vprašanje urediti tudi na zakonski ravni. Tako bi po njegovih besedah v parlamentu dali "jasno sporočilo, da institucija, kot je STA, ki je ključnega pomena tudi v času epidemije, potrebuje neko vzdržno financiranje". Če pa obstajajo kakršna koli nesoglasja na primer glede poslovnega načrta ali podrobnega, pa je to po Zorčičevem prepričanju treba rešiti drugače, "ne pa z odtegnitvijo vseh finančnih sredstev in s hiranjem takšne institucije".

Podporo vloženemu dopolnilu so za zdaj napovedali v več opozicijskih strankah, v LMŠ, SD, Levici in SAB, za ureditev financiranja pa so se v preteklih tednih zavzeli tudi v DeSUS. 

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je namreč po tistem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, so v ponedeljkovem sporočilu za javnost navedli v vodstvu STA. Ob tem so izpostavili, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

 

Ne spreglejte