Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
17.57

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

16

Natisni članek

COVID-19 Slovenija gospodarska rast Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 6. 1. 2022, 17.57

2 leti

Gospodarstveniki Janši sporočajo: Ponovnega zaprtja države si ne moremo privoščiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

16

Janša | V gospodarstvu upajo, da zaprtje države ni na dnevnem redu. | Foto Twitter

V gospodarstvu upajo, da zaprtje države ni na dnevnem redu.

Foto: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša se je popoldne na Brdu pri Kranju sestal na delovnem posvetu s predstavniki gospodarstva. Razpravljajo o epidemioloških razmerah v državi ter morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19. V gospodarstvu upajo, da zaprtje države ni na dnevnem redu.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka je ob prihodu na delovni posvet izrazil pričakovanje, da jih bo vlada seznanila s stanjem v državi ter z razmišljanji o morebitnih nadaljnjih ukrepih.

Na GZS so že lani pozvali k razmisleku o obveznem cepljenju 

"S svoje strani želimo pripomoči k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi," je dejal in dodal: "Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka."

Spomnil je, da je GZS že novembra lani predlagala v razmislek obvezno cepljenje, predvsem za starejše in rizične skupine. "Če bo obvezno cepljenje potrebno, ga bomo podprli z namenom, da bi se proizvodno-poslovni procesi nemoteno odvijali," je dejal Šimonka.

Bojijo se zaprtja države in gospodarstva 

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh se boji, da bi se zgodilo ponovno zaprtje države. Tega si namreč slovensko gospodarstvo v tem trenutku ne more privoščiti, pa naj bo zdravstvena kriza še tako huda. "A še huje je lahko, če gospodarstvo zaprejo," je dejal.

Če bo zdravstvena stroka vztrajala pri zaprtju države, potem se mora vlada po Mehovih besedah zavedati, da bo morala poiskati sredstva, s katerimi bo pomagala gospodarstvu preživeti, kot je bilo v letu 2020 in delno v letu 2021.

Po Mehovem mnenju drugače ne more biti, saj za sedanje razmere niso krivi obrtniki in podjetniki, temveč gre za višjo silo. "Če se vlaga v gospodarstvo in ljudi, bo to vedno vrnjeno v državni proračun," je poudaril.

Slovensko gospodarstvo je trenutno v dobrem stanju

Slovensko gospodarstvo je sicer trenutno v zelo dobrem stanju, vendar skrbi podjetjem povzroča rast cen energentov in surovin. Te teme ni na dnevnem redu današnjega delovnega posveta s premierjem, a tako Šimonka kot Meh jo vidita kot veliko težavo, zato tudi pri tem pričakujeta ustrezen odziv vlade.

Za marsikatero podjetje bo velika težava tudi zvišanje minimalne plače s 1. januarjem 2022 za stopnjo inflacije v letu 2021. "To je razmeroma veliko breme predvsem za panoge, ki so bile močno prizadete zaradi covid-19 in niso mogle normalo poslovati, kot tudi za energetsko intenzivno industrijo," je opozoril Šimonka.

Tudi NLB posluje uspešno 

Janša se je pred odhodom na Brdo pri Kranju srečal tudi s predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom. Ta mu je predstavil poslovanje NLB v letu 2021 in načrte za letos, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Za največjo banko v državi je uspešno leto, samo v prvih devetih mesecih lani je ustvarila 205,5 milijona evrov čistega dobička, skoraj še enkrat več kot leto prej.

Janez Janša
Novice Janša: To so pomembne zmage Slovenije v 2021
Novice Janša osebno: Nekateri štejejo ovce, mene pa uspava to #video #foto
Trendi Kako sta se spoznala Janez Janša in Urška Bačovnik #video
Ne spreglejte