Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
15.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

Natisni članek

Zoran Janković KPK premoženje korupcija

Sreda, 28. 2. 2018, 15.50

6 let, 1 mesec

Janković s pritožbo na vrhovnem sodišču nad ugotovitve KPK #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zvezi z ugotovitvami KPK o njegovem premoženjskem stanju, so sporočili, da so na vrhovno sodišče vložili pritožbo na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK. Prav tako so podali predlog za revizijo postopka.

V omenjeni odvetniški pisarni so opozorili, da je vrhovno sodišče že leta 2015 odločilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) posegla v ustavne pravice ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ponovno odločanje KPK in upravnega sodišča je v nasprotju s temeljnimi pravnimi načeli, ki prepovedujejo ponovno odločanje o pravnomočno razsojeni stvari, so navedli v Odvetniški družbi Čeferin.

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila v skladu z zakonodajo. Tožba je bila zato po besedah sodnikov neutemeljena.

Video: Planet TV

KPK v ponovljenem postopku prišla do enakih ugotovitev

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015.

Na KPK so ugotovili, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja.

Šlo je za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, razveljavilo vrhovno sodišče. KPK je v ponovljenem postopku novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Ne spreglejte