Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant vlada

Četrtek, 22. 12. 2011, 13.25

8 let

Janković nadaljuje pogajanja za sestavo koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković tudi po zapletih na ustanovni seji DZ nadaljuje pogajanja s strankami za oblikovanje koalicije.

Kot je dejal pred parlamentom, je svojo ponudbo že poslal strankam, ki so bile doslej na pogovorih, zlasti pa "glavnima".

Janković se je dobil s Pahorjem Zoran Janković se je tako danes v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije že sestal s predsednikom SD Borutom Pahorjem. Sestanek je trajal uro in pol, po sestanku pa Pahor ni dajal izjav.

Erjavec se do podelitve mandatarstva ne bo pogajal z Jankovićem V petek se bo Janković sestal s pogajalsko skupine Liste Virant. SLS vabila na pogajanja do zdaj še ni prejela, prav tako ne DeSUS. Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer na Pogledih Slovenije na TV Slovenija zelo jasno povedal, da DeSUS trenutno ne bo več nadaljeval pogajanj z Zoranom Jankovićem o koaliciji, ampak bodo v stranki počakali, da predsednik republike opravi pogovore s poslanskimi skupinami in bo jasno, kdo bo mandatar in bo sestavljal vlado.

"Levica ni sposobna preseči osebnih zamer in sporov" Erjavec je še dejal, da je bil v četrtek ob volitvah predsednika državnega zbora popolnoma zgrožen. Kot je dejal, se mu je zavrtel nazaj film, ki ga je spomnil na spore znotraj tako imenovanega levega trojčka in ugotovil je, da levica ni sposobna preseči osebnih zamer in sporov.

Janković: Pomembno je, da se vlada čim prej oblikuje "S pogovori grem naprej in videli bomo, kdo drži figo v žepu," pravi Zoran Janković. Po njegovih besedah je pomembno, da se vlada čim prej oblikuje, s pogajanji za sestavo koalicije pa bo nadaljeval, dokler bo obstajala možnost za oblikovanje vlade, ki bo operativna, strokovna in timska. Sicer bo "zadevo zaključil".

Janković meni, da Erjavec in Virant nista "požgala mostov" njegove vlade Janković zatrjuje, da prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik Liste Virant Gregor Virant na ustanovni seji DZ nista "požgala mostov" njegove vlade. Ponovil je, da so za predsednico DZ predlagali po njegovih besedah odlično kandidatko Mašo Kociper, ki je nov obraz. Po njegovih besedah so jo predlagali zato, ker so bili za predsedniško mesto DZ dejansko trije kandidati, predsednik SD Borut Pahor, Virant in Erjavec. Danes bi se, pravi Janković, glede kandidature Kociprove odločil enako. Kot bistveno pa izpostavlja, da je DZ konstituiran, kar je podlaga za sprejem interventnega zakona.

"Mi smo se dogovorili, nevede, da poteka še en dogovor" Kot je pojasnil, je predsedujoči DZ na seji med glasovanji za predsednika pozval, naj se stranke poskušajo dogovoriti glede kandidatov. "Mi smo se dogovorili, nevede, da poteka še en dogovor," pojasnjuje Janković dogovor Pozitivne Slovenije in SD, da podpreta Kociprovo v tretjem poskusu. Dodaja pa, da ima vsak pravico do svojega kandidata. Na vprašanje, ali je bil to nož v hrbet, odgovarja z vprašanjem: "S čigave strani?"

Erjavec naj bi bil razočaran, ker ni postal predsednik DZ Ne strinja pa se, da imata Virant in Erjavec sedaj boljša pogajalska izhodišča pri oblikovanju njegove koalicije. Po neuradnih informacijah naj bi bil Erjavec razočaran, ker ni postal predsednik DZ. Janković je pred srečanjem sindikatov s predstavniki parlamentarnih strank te informacije komentiral z besedami, da je Erjavec povedal, "da je edino, kar ga zanima, to mesto in ga ne zanima mesto v vladi".

Jankoviću se zdi zanimivo, da so v času volitev vsi komentirali izjavo predsednika republike Danila Türka, da bo razmislil, komu bo podelil možnost mandatarstva. Janković zatrjuje, da je bil tedaj edini, ki je dejal, da bo predsednik "že prav naredil".

Janković: Tudi tehnični mandatar je ena od možnosti Janković sicer meni, da je tudi tehnični mandatar ena od možnosti. "Če se bodo zmenili, bodo pač morali dobiti večino glasov in stvar bo zaključena," je dejal. Na vprašanje, ali bi podprl tehničnega mandatarja v smislu vlade narodne enotnosti, če njemu koalicije ne bi uspelo sestaviti, pa ni odgovoril.

Pahor mu ne predstavlja nobenega problema Pahor mu, pravi, sicer "ne predstavlja nobenega problema". Po Jankovićevih besedah so v Pozitivni Sloveniji stranki SD pojasnili, da ne morejo nikogar predlagati za predsednika DZ, dokler ni koalicijskega dogovora. Predsednik Pozitivne Slovenije sicer meni, da je iniciativa oblikovanja vlade še vedno pri njem, ker vodi tretji krog pogovorov z istimi partnerji kot v prvih dveh krogih.

V primeru neuspeha Jankovića pri sestavi koalicije Virant za tehnično vlado V Listi Virant pa bodo sicer po Virantovih besedah nadaljevali pogajanja z Jankovićem, bodo pa razmišljali tudi o drugih opcijah, če jih bo kdo ponudil. Vprašanj o sestavljanju koalicije predstavniki strank pred tokratnim sestankom poslanskih skupin, ki je sicer potekal na temo interventnega zakona, večinoma niso komentirali. Virant je dejal, da se danes in v petek ukvarja izključno z interventnim zakonom, vendar pa je po sestanku povedal, da bodo v njegovi stranki pogajanja nadaljevali s tistim, ki jih povabi: "Ta trenutek je to relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, na vsako vabilo se bomo odzvali, če bo pa kdorkoli ponudil kakšno drugo opcijo, bomo tudi o tem razmišljali."

Virant ne ve, če je tehnična vlada skladna s politično realnostjo Osebno se sicer Virantu zdi dobra ideja, da bi "dobili neko vlado narodne enotnosti s strokovnjakom kot mandatarjem" in vrhunskimi strokovnjaki kot ministri, a je vprašanje, ali je to tudi skladno s politično realnostjo. "Za tako vlado seveda morajo vsi predsedniki strank stopiti kar velik korak nazaj, ker se moč prenese na tako vlado in imajo politične stranke potem manjšo moč," je povedal. Ob tem je dodal, da bi bili v Listi Virant to pripravljeni narediti, ne verjame pa, da je "ta trenutek politična realnost v Sloveniji taka, da bi bile glavne stranke pripravljene".

"DeSUS nikakor ni navdušen nad koalicijo z Jankovićem" Je pa Virant še povedal, da nestrpno čaka na "jasen signal DeSUS", neformalno pa da je dobil občutek, da DeSUS "nikakor ni navdušen nad koalicijo z Jankovićem, ni pa uradnega stališča organov stranke". Ponovil je, da Listo Virant koalicija z Jankovićem "toliko bolj zanima", kolikor širša in uravnotežena bi bila. Po njegovih besedah so se navduševali nad koalicijo s Pozitivno Slovenijo, SD, SLS in Listo Virant, "zdaj pa se to precej podira", kar je za njih pomembna okoliščina.

V Listi Virant so se pripravljeni pogovarjati naprej o koaliciji Janez Šušteršič iz Liste Virant pa je še pred sestankom pojasnil, da ima prvi pravico poskusiti sestaviti vlado tisti, ki je dobil največ glasov na volitvah, torej Pozitivna Slovenija z Zoranom Jankovićem. Kot je dejal, so mu tudi danes že zagotovili, da so se v Listi Virant "pripravljeni pogovarjati naprej o koaliciji". e to ne uspe, pa Šušteršič ocenjuje, da bi bila za Slovenijo dobra opcija neka široka vlada, torej vlada narodne enotnosti oz. tehnična vlada, "ki bi jo podprlo veliko število strank in ki bi temeljila predvsem na strokovnjakih in na jasnem mandatu, da se speljejo reforme". "Je pa vprašanje, ali je do te politično možno priti," se strinja z Virantom.

Na vprašanje, ali bi sam sodeloval v tehnični vladi kot mandatar je Šušteršič odgovoril, da je vse "stvar dogovora". Vendar pa je ob tem poudaril, da je po njegovem mnenju kar nekaj kompetentnih ljudi v Sloveniji, sebe pa ne vidi kot najboljšega. "Vsekakor smo pa v taki vladi pripravljeni sodelovati", je povedal. Pojasnil je še, da morajo naprej videti, v katero smer bodo šli pogovori za sestavo vlade z Jankovićem.

Novakova: Treba je iskati alternativne možnosti Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je po sestanku povedala, da se je na ustanovni seji "pokazalo, da Janković nima zanesljivih partnerjev, da bi lahko vzpostavil koalicijo". Ob tem dodaja, da mu bo to morda še uspelo, vendar pa je treba "iskati alternativne možnosti", posebej ker se je včeraj pokazalo, "da smo se te stranke lahko dogovorile".

Novakova: Tehnična vlada ni prava alternativa Novakova se glede tehnične vlade ne strinja z Virantom in Šušteršičem. "Naš prvi namen je počakati, kaj bo naredil Janković, ne vem pa, zakaj bi šli takoj v tehnično vlado, saj se tehnična vlada postavi takrat, ko se stranke ne morejo dogovoriti, če pa se lahko, pa mislim, da ni potrebe po neki tehnični vladi," je pojasnila.

Bevk: Pahorjeva kandidatura za predsednika DZ ni bila napaka Samo Bevk (SD) je pred sestankom izpostavil, da je po konstituiranju DZ zdaj na potezi predsednik republike, ki se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin in potem določil mandatarja. Ocenil je tudi, da kandidatura predsednika SD Boruta Pahorja za predsednika DZ ni bila napaka.

Tanko: Vse je odvisno od predsednika republike Jože Tanko (SDS) pa je pred srečanjem s sindikati in parlamentarnimi strankami poudaril, da je predsednik republike Danilo Türk tisti, ki bo "dobro premislil o situaciji" in se tudi odločil, koga bo predlagal za mandatarja. Tako je vse odvisno od njega, meni Tanko in zato po njegovem "ni nobene potrebe, da vnaprej špekuliramo, kaj se bo zgodilo".

Ne spreglejte