Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
20.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janko Veber dan samostojnosti in enotnosti

Petek, 20. 12. 2013, 20.47

7 let, 12 mesecev

Janko Veber: Naši ljudje si zaslužijo samo najboljše (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DZ Janko Veber je na državni slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavil, da nas preteklost uči, da ni nič nepremagljivo, če stopimo skupaj.

Veber tudi meni, da bolj kot smo enotni, bolj obvladljive so posledice. Zato se tudi upravičeno vzpostavlja pričakovanje po skupnemu premagovanju posledic gospodarske in finančne krize, je dejal.

"Takrat smo zmogli, zmoremo tudi danes" "Takrat, pred dobrima dvema desetletjema, je bilo jasno, da je treba za uspeh preseči politična razhajanja in ideološke razlike. Takrat smo zmogli. Tudi danes zmoremo preseči uveljavljanje ozkih interesov in doseči soglasje o tem, kaj je dobro za blaginjo državljank in državljanov, za našo državo," je povedal Veber na državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu.

Opozoril je, da smo ta hip razdvojeni med potjo popolne privatizacije in določitvijo strateško pomembnih panog, ki bi jih bilo dobro ohraniti v državni lasti. "A kot da pri tem pozabljamo, da praktično govorimo o lastnini, ki je last vseh naših državljank in državljanov in ne različnih političnih interesov," je izpostavil.

"Še vedno smo gospodarji na svoji zemlji" Poudaril je tudi, da smo še vedno "gospodarji na svoji zemlji", zato naša suverenost ne bi smela biti vprašljiva. Prepričan pa je, da zmoremo in da smo sposobni – sami in brez tuje pomoči – nadaljevati zgodbo o uspehu. Ravno ta samozavest, to zaupanje v lastno znanje in enotnost so slovenskemu narodu omogočili obstoj in preživetje v različnih zgodovinskih obdobjih, ko so nas teptali mnogi, meni Veber. "Bomo zdaj klonili zaradi špekulacij mednarodnih finančnih akterjev, ki, kot vse kaže, s pridom izkoriščajo našo neenotnost?" se sprašuje predsednik DZ.

"Naši ljudje si zaslužijo samo najboljše" Po njegovem mnenju je vsako ravnanje, ki škoduje naši državi, vredno obsojanja, poskusi razdvajanja slovenskega naroda pa škodijo našemu napredku.

"Naši ljudje si zaslužijo samo najboljše," je prepričan Veber. Po njegovem mnenju je čas, da svojo dodano vrednost prepoznamo tudi sami. "Prepričan sem, da zmoremo več in da je skrajni čas, da v ospredje ponovno postavimo državljanke in državljane in njihove potrebe," je dejal.

Brunskoletova: Danes so časi, ko moramo skupaj iskati rešitve Pred tem pa je v DZ potekala tudi slavnostna seja, na kateri je bila slavnostna govornica podpredsednica DZ Renata Brunskole. Kot je dejala, smo bili pred 23 leti vsi povezani z močno nacionalno in državljansko zavestjo. Zato po njenih besedah danes niso časi, da bi si pod noge metali polena, saj morajo skupaj iskati rešitve ter misliti predvsem na prihodnost ljudi in države.

Naša vnema je popustila ... Kot je v nagovoru poudarila Brunskoletova, enotnosti kot pred 23 leti ni bilo nikoli prej in tudi ne pozneje. "Na prehojeno pot smo lahko upravičeno ponosni, a se je nekje po poti izgubil žar osamosvojitvenih dni, žar angažiranosti, enotnosti, hotenja. Zdi se, kot da bi naša vnema nekje po letu 2005, 2006 popustila," je dejala. Po njenih besedah je pomembno zavedanje poslancev, da so predstavniki ljudstva. Zato je, tako pravi Brunskoletova, v teh časih še toliko bolj pomembno, "da jim prisluhnejo in z njimi sodelujemo, saj je prav takšno sodelovanje pripeljalo do nastanka države".

O enotnosti je težko govoriti V gospodarski krizi, ko tudi zaradi egoizma in pohlepa ljudje izgubljajo delo, je zaradi nezadovoljstva in razočaranja težko govoriti o enotnosti, pravi Brunskoletova in meni, da to ni dobro in da bi morale težave združevati, vendar ne. Tako desnica vidi rešitev zgolj v varčevanju z nižanjem plač in pokojnin, nižanjem socialnih pomoči ter v manjšem obdavčevanju gospodarstva, je dejala podpredsednica DZ. Vladna koalicija, ki ji kot poslanka PS pripada tudi sama, pa išče druge načine. Meni namreč, da so v zadnjih letih že dovolj znižali plače, pokojnine in socialne pomoči.

Kam bo šel pobrani denar? A denar je treba nekje dobiti, je dodala Brunskoletova in spomnila na vladno odločitev o dvigu DDV in uvedbi davka na nepremičnine. "Rekli boste, tudi to bomo morali plačati. Res je, toda vedeti je treba, da bomo s pobranimi davki naši mladini omogočili šolanje, izplačevali bomo štipendije in vse pokojnine, omogočili javno zdravstveno oskrbo, izplačali otroške dodatke, porodniška nadomestila, nadomestila za brezposelne in vse druge socialne pomoči," je pojasnila.

Ne spreglejte