Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2014,
20.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Petek, 19. 12. 2014, 20.21

8 let

Janez Janša potrjen za člana komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslancem je uspelo imenovati komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Za ustanovitev komisije je glasovalo 59 poslancev, proti pa 13. Za člana komisije je potrjen tudi Janez Janša.

Za potrditev komisije je bila potrebna absolutna večina oziroma najmanj 46 glasov poslancev. Za predsednika komisije je tako potrjen poslanec SDS Branko Grims, za podpredsednika pa vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Člani komisije so poleg Janše – ta je sicer med obravnavo te točke dnevnega reda zapustil dvorano – še poslanec SMC Marjan Dolinšek, poslanec DeSUS Benedikt Kopmajer, poslanka SMC Jasna Murgel, poslanec SD Matjaž Nemec, poslanec ZL Franc Trček in poslanec SDS Žan Mahnič.

Doslej je imenovanje komisije vsakokrat padlo v vodo Doslej je imenovanje komisije vsakokrat padlo v vodo, ker se večina poslancev ni strinjala s članstvom Janše v njej, kar se je očitno spremenilo po odločitvah ustavnega sodišča. Zadnje je namreč Janši – vsaj začasno – vrnilo poslanski mandat.

Tako je Lilijana Kozlovič v imenu poslanske skupine SMC med obrazložitvijo glasov strankinih poslancev spomnila, da se danes srečujejo z novimi dejstvi: ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje ugotovitve DZ o prenehanju Janševega poslanskega mandata in tudi izvrševanje pravnomočne sodbe v zadevi Patria, ki da je bila podlaga za omenjeno odločitev DZ.

Kozlovičeva: Pravna država je eno od temeljnih izhodišč v programu SMC Po besedah Kozlovičeve je ustavno sodišče reklo, da na podlagi te pravnomočne sodbe ne morejo nastajati nove pravne posledice. Pravna država je eno od temeljnih izhodišč v programu SMC, ki spoštuje slovenski pravni red ter odločitve sodišč, četudi so v nasprotju s stališči članov stranke, je dodala in tokrat napovedala podporo predlogu za sestavo omenjene komisije.

Prisotni poslanci koalicijske DeSUS niso predstavili svojih stališč. Glasovali so različno, večina pa jih komisije ni podprla. Vodja strankinih poslancev Franc Jurša in Tomaž Gantar sta bila vzdržana, Uroš Prikl pa je glasoval za.

Večina poslancev SD ni glasovala Vodja poslancev SD Matjaž Han je v predstavitvi stališča izrazil mnenje, da je komisija v takšni sestavi slaba popotnica za njeno delo in da je ne bodo podprli. Po oceni SD namreč tako posamezni člani kot tudi komisija v celoti morajo imeti zadostno javno podporo ter takšno stopnjo zaupanja, ki komisiji daje potrebno legitimnost, česar ta sestava naj ne bi omogoča. Večina poslancev SD sicer ni glasovala, Han in poslanka Bojana Muršič pa sta se vzdržala.

Poslanec SDS Grims je ponovil, da ima posamezna služba – če presodi, da bi katerikoli član komisije lahko zlorabil med nadzorom pridobljene podatke – pravico, da takega nadzora sploh ne dovoli. "Zato je danes priložnost, da vendarle te stvari uredimo, da sprejmemo sklep, da komisija lahko začne svoje delo, in omogočimo, da je tudi na tem področju vse urejeno skladno z ustavo in zakoni države," je dodal.

Tudi v NSi izrazili željo, da se čim prej ustanovi komisija Tudi v NSi so v predstavitvi stališča izrazili željo, da se parlamentarna komisija ustanovi čim prej. Vodja poslancev NSi Matej Tonin je med drugim dejal, da morata za delovanje te komisije sodelovati in koalicija in opozicija. Zato v stranki po njegovih besedah ne razumejo poslanskih skupin, ki onemogočajo imenovanje te komisije.

Poslanci ZL so glasovali proti. Njihov vodja Luka Mesec je za nesprejemljivo označil, da po treh mesecih od nastopa vlade še vedno niso rešili "te težave". Po njegovem mnenju je nesprejemljivo, da "nekdo, ki je nadzorovan, želi nadzorovati svoje nadzorovalce".

Podobno so menili v ZaAB. Kot je povedal vodja poslancev stranke Jani Möderndorfer, je namreč Janša še vedno pravnomočno obsojen, saj ustavno sodišče še ni sprejelo končne odločitve. Ob tem je priznal, da sicer res še lahko ugotovijo, da se je Janši zgodila krivica, a "predvidevati in biti vseved in vsepoved preprosto ne gre".

Ne spreglejte