Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2020,
16.57

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

81

Natisni članek

protikoronapaket Koronavirus vlada Janez Janša Janez Janša

Sobota, 11. 4. 2020, 16.57

4 leta

Janez Janša: Časovnica za protikorona pakete bo uresničena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

81

Premier Janez Janša je danes po deseti seji vlade dejal, da se je vlada seznanila s poročili vseh petih delovnih skupin, ki so pripravljale predloge za drugi protikorona zakonski paket.

"Opravljeno je bilo izjemno veliko dela. Imamo nekaj tisoč predlogov. Po prvi selekciji lahko ugotovimo, da bomo lahko v realnem času pripravili popravke in dopolnitve prvega protikorona paketa, tako da dejansko iz vseh teh ukrepov za blaženje posledice korona epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina," je poudaril Janez Janša.

Koronavirus Infekcijska
Novice Koronavirus že v 145 slovenskih občinah, kje je največ okužb?

Zaradi obsežnosti gradiva vlada predloge razdelila na tri dele

Nabralo se je izjemno veliko kvalitetnih predlogov za reševanje likvidnosti slovenskega gospodarstva, za to, da se ohranijo delovna mesta in vsi vitalni elementi slovenske socialne države, je še povedal Janša. Zaradi obsežnosti celotnega gradiva pa se je vlada odločila, da bo predloge o konkretnih zakonskih projektih razdelila na tri dele.

"V prvem delu bodo dopolnitve in spremembe, popravki prvega zakonskega paketa, ki bodo to finančno blazino, ki jo je vlada preko prvega zakonskega paketa namenila slovenskemu prebivalstvu in gospodarstvu za blažitev posledice krize, dejansko naredili vodotesno in takšno, da bodo rešitve hitro izvedljive v realnem času," je poudaril predsednik vlade.

Novice Poletnih počitnic letos v tujini verjetno ne bo #video

Takoj po velikonočnih praznikih bodo zavihali rokave

Dejal je tudi, da se je na podlagi dela vseh teh delovnih skupin izkazalo, da je potrebno pripraviti poseben zakonski paket za reševanje vprašanje likvidnosti slovenskega gospodarstva. "Same priprave zakonodajne materije se bo vlada lotila praktično takoj po velikonočnih praznikih po tem, ko bomo dobili tudi predlog smernic svetovalne skupine, ki jo vodi dr. Matej Lahovnik."

Janša zagotavlja, da bo prvotna časovnica, ki jo je sprejela vlada, lahko uresničena: "Vlada bo nekje 20., 21. aprila lahko obravnavala oba zakonska svežnja."

Zakon o nalezljivih boleznih potreben večjih dopolnil in popravkov

"Danes smo tudi ugotovili, da je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eden temeljnih pravnih orodij za spopad s korona epidemijo, potreben večjih dopolnil in popravkov, zato smo naložili ministrstvu za zdravje, da do naslednjega tedna pripravi novelo zakona tako, da bomo nekatere zakonske določbe, ki so stare že desetletja, lahko dopolnili na podlagi izkušenj, ki smo jih dobili v dosedanjem, hvala bogu, relativno uspešnem boju z epidemijo," je zaključil predsednik vlade.

Anketa Dela: Visoka ocena vladi se strankam koalicije ne pozna

Ocena dela vlade je en mesec po prisegi visoka. Hkrati se to ne odraža tudi pri podpori strankam koalicije - SDS ostaja vodilna, vendar z nižjim rezultatom kot marca, NSi je izgubila dobro odstotno točko, DeSUS beleži praktično enak izid kot pred enim mesecem, najbolj pa je podpora padla SMC, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo.

SDS | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V kombinirani telefonski in spletni anketi, ki jo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana za Delo izvedel med 6. in 9. aprilom na reprezentativnem vzorcu 724 polnoletnih prebivalcev Slovenije, je delo vlade kot zelo pozitivno ocenilo 16,3 odstotka, kot pozitivno pa 27,3 odstotka vprašanih. Kot srednje ga ocenjuje 31,9 odstotka, negativno 13,3 odstotka, zelo negativno pa sedem odstotkov anketiranih.

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, jih je 18,7 odstotka odgovorilo, da SDS, kar je slabo odstotno točko manj kot marca. Največjo med opozicijskimi strankami LMŠ bi obkrožilo 11,5 odstotka vprašanih, kar je dobri dve odstotni točki manj kot pred enim mesecem.

Pa preostali?

Sledili bi SD z 8,7 odstotka (dve odstotni točki več kot marca) in Levica s 6,6 odstotka (0,4 odstotne točke manj). NSi je izbralo 3,9 odstotka vprašanih (1,1 odstotne točke manj), SNS 3,2 odstotka (0,7 odstotne točke več), DeSUS 3,1 odstotka (0,1 odstotne točke več) in SAB 2,6 odstotka (1,4 odstotne točke več) vprašanih. SMC je za Piratsko stranko (2,2 odstotka), SLS (1,5 odstotka), Andrejem Čušem in Zelenimi ter Dobri državi (oboji 1,1 odstotka), izbralo bi jo 0,8 odstotka vprašanih, ker je 1,7 odstotne točke manj kot marca.

Četrtina sodelujočih v anketi ne ve, katero stranko bi volila, še dodatnih sedem odstotkov pa ne bi volilo nobene.

Na prvem mestu priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki pa je dobil nižjo oceno kot marca. Na drugem mestu je predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, na tretjem pa novinec na lestvici, zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Najbolj opazen skok navzgor je uspel predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši, ki se je uvrstil na četrto mesto, hkrati je zabeležil tudi največjo rast ocene, poroča Delo.

STA

Preberite še:

Žiga Turk
Mnenja Žiga Turk: Kulturnobojniški jezdeci apokalipse
Aleš Pleskovič, dr. med.
Novice Pleskovič: Brez ukrepov bi bila apokalipsa #intervju
Ne spreglejte